Lenkijos krepšinio federacija įkurta dar 1928 metais, o pirmoji jų sėkmė tarptautinėse varžybose buvo 1939 metų Europos čempionatas Kaune, kur kaimynai iškovojo bronzos medalius, į priekį praleidę tik lietuvius ir latvius.

Šios Senojo žemyno pirmenybės lenkams bus 23-osios rinktinės istorijoje. Per tuos ilgus metus lenkai yra sykį tapę Europos vicečempionais (1963 m., kai turnyras vyko Vroclave) ir dar du kartus pasipuošė bronza (1965 ir 1967). Pastaruosius kartus lenkai į Europos čempionatus patenka tik beveik kas dešimtmetį ir varžybose neblizga (1991 m. – 7 vieta, 1997 m. – 7, 2007 m. – 13-16).

FIBA reitinge Lenkija šiuo metu užima 56-ąją vietą. Šalies vyrų rinktinė 6 kartus dalyvavo olimpiadų krepšinio turnyruose (geriausias pasiekimas 4 vieta – 1936 m.), kartą pasaulio čempionate (1967 m. – 5 vieta).

DELFI tęsia Lietuvos rinktinės varžovų Europos čempionato D grupėje pristatymą.

Lenkų „Svajonių komanda“

36-ąjį kartą rengiamam Europos čempionatui lenkus rengia žydų krepšinio specialistas 54-erių metų Muli Katzurinas, kuris vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas 2008 metų kovą.

„Mūsų komanda tikrai bus fajna, - lenkų mėgstamą žargoną vartoja treneris M. Katzurinas. - Esu patenkintas vyrukų tarpusavio santykiais.“

„Jei visi rinktinės krepšininkai tinkamai pasirengs čempionatui, mes turėsime stipriausią komandą, kokią tik įmanoma surinkti Lenkijoje. Mums trūks tik Przemyslawo Zamojskio iš „Prokom“ klubo. Nevadinčiau šios rinktinės „Svajonių komanda“. „Svajonių komandos“ sudėtis turi būti ideali. Toks apibūdinimas labiau tinka amerikiečiams, o ne lenkams“, – pastebėjo M. Katzurinas.

Tačiau lenkų žvaigždės neskubėjo į pirmąsias fizinio rengimo stovyklas.

M. Lampe užsibuvo JAV, kur laukė savo pirmojo vaiko gimimo, M. Gortatas ilsėjosi ir atvyko tik rugpjūčio 7 d., o Sz. Szewczykas žaidė NBA vasaros lygoje.

„M. Lampe nežais Europos čempionate, nes jis visada bando išsisukti nuo atstovavimo rinktinei. Taip bus ir šįkart“, – interneto forume iš anksto perspėjo vienas lenkų krepšinio aistruolis. Tačiau lenkų žiniasklaida praneša, kad pasirengimo stovykloje – puiki atmosfera. Visi kviesti žaidėjai į komandą atvyko.

„Treniruotėse niekas netinginiauja, kiekvienas mūsų nori, kad rinktinei sektųsi. Juolab, juk žaidžiame namuose ir lenkų publikos palaikymas mums bus papildomas dopingas. Žiūrovai bus mūsų šeštasis žaidėjas aikštėje“, – mano rinktinės veteranas A. Wojcikas.

„Fizinio rengimo stovyklos – pats nuobodžiausias dalykas krepšinyje, bet tokios pratybos yra geras pagrindas ištverti sunkius ir ilgus turnyrus“, – atvirauja puolėjas F. Dylewiczius.

Kadangi rinktinės nariams ribotoje erdvėje kartu teks praleisti beveik du mėnesius – labai svarbus žaidėjų tarpusavio psichologinis suderinamumas.

A. Wojcikas, pravarde „profesorius“, dalyvavęs trijuose Europos čempionatuose, tai puikiai supranta.

„Jei kausimės vienas už visus – visi už vieną, tik taip galėsime įveikti tokias varžoves, kaip Lietuvą ar Turkiją“.

Lenkijos krepšinio ekspertai tikisi, kad šios sudėties rinktinė žais tokį pat patrauklų ir gražų krepšinį, kaip 1997 metų Europos čempionate Ispanijoje, nors ten užėmė tik 7-ąją vietą.

Ar padės „Gortatomanija“ rinktinei?

„Pasaulyje krepšinį žaidžia 50 milijonų žmonių, NBA rungtyniauja 450 krepšininkų, o į šios lygos finalą patenka vos 24 žaidėjai. Aš buvau tarp jų, – giriasi Orlando „Magic“ centras Marcinas Gortatas. – Mano tikslas su Lenkijos rinktine tapti Europos čempionu ir iškovoti olimpinį medalį.“

Treneris M. Katzurinas tikisi, kad 213 cm ūgio M. Gortatas Europos čempionate karaliaus kovoje dėl kamuolių ir blokuos vieną varžovų metimą po kito. LKF už M. Gortato draudimą NBA sumokėjo 18,5 tūkst. dolerių (apie 55 tūkst. zlotų) ir eliminavo visas juridines kliūtis „centrui“ pasirodyti rinktinėje.

Lenkijoje po šiųmečio NBA finalo kilo milžiniška M. Gortato populiarumo banga, peraugusi net į savotišką „Gortatomaniją“. Ar tai padės Lenkijos rinktinei, ginčytinas klausimas.

Naujai „iškeptas“ Lenkijos pilietis D.Loganas – rimta paspirtis

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis suteikė amerikiečiui D. Loganui pilietybę ir jis gali žaisti rinktinėje. Lenkijos lygoje Gdynės (buvo Sopoto) „Asseco Prokom“ kapitonas vidutiniškai pelnydavo po 18,3 taško per mačą, padėjo klubui iškopti į Eurolygos Top-16 etapą ir tapti šalies čempionais.

„Neturėjau laiko išmokti lenkiškai. Moku apie 15 žodžių: labanakt, ačiū ir t.t. Pasižadu ateityje mano lenkų kalbos žinios – tobulės“, – kalbėjo juodaodis krepšininkas.

„Su Davidu mūsų puikūs santykiai. Mes jį tikrai išmokysime Lenkijos himno žodžius“, – žada rinktinės kapitonas A. Wojcikas.

D. Logano, kuris nemėgsta komandinio krepšinio, vaidmuo rinktinėje kelia lenkų krepšinio aistruolių diskusijas.

Starogrado „Polpharmie“ ir Sopoto „Asseco Prokom“ klubuose dauguma derinių buvo skirti amerikiečiui. D. Loganui patinka, kai treneriai jam suteikia neribotą laisvę aikštėje. Amerikietis su Lenkijos piliečio pasu sunkiai susitaiko su antro plano role. Pavyzdžiui, Lenkijos lygos finalo serijoje, kur Sopoto klubo lyderiu buvo Qyntelis Woodsas, D. Loganas žaidė tik vidutiniškai.

Geras Lietuvos rinktinės trenerių bičiulis Tomas Pačėsas geriausiai gali patarti, kaip neutralizuoti D. Loganą, matyt, todėl ir buvo pasirodęs mūsiškių stovykloje.

D. Loganas bus pirmas natūralizuotas krepšininkas šios šalies nacionalinėje komandoje Europos pirmenybėse.

„Tikiuosi, kad Lenkijos rinktinė sėkmingai pasirodys čempionate. Apie tai, kokią vietą užimsime, dar ankstoka kalbėti. Favorite laikyčiau Ispaniją, tačiau tokiuose turnyruose pasitaiko staigmenų. Norėčiau, kad mes taptume tų netikėtumų autoriais“, – sako D. Loganas.

D. Loganas – penktas amerikietis gavęs lenkų pilietybę. Prieš tai buvo Joe McNaullas (dalyvavo 2001 ir 2003 m. EČ atrankoje), Jeffas Nordgaardas (žaidė tik neoficialias rungtynes), Lewisas Loftonas (rinktinei neatstovavo) ir lietuviams puikiai pažįstamas Ericas Elliotas (žaidė 2005 m. EČ atrankoje).

Galutinė Lenkijos rinktinės sudėtis paaiškės po kontrolinių rungtynių.

Kontrolinės rungtynės

Rugpjūčio 11 d.: Lenkija – Kroatija 78:82

Lenkija: Davidas Loganas 16 taškų (7 rez. perd.), Szymonas Szweczykas 12 (7 atk. kam.), Marcinas Gortatas 11 (7 atk. kam.), Lukaszas Koszarekas 10.

Kroatija: Roko-Leni Ukičius 23, Zoranas Planiničius 14 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), Marko Popovičius 13.

Rugojūčio 12 d.: Lenkija – Kroatija 71:67

Lenkija: Marcinas Gortatas 22 (13 atk. kam.), Davidas Loganas 15, Michalas Ignierskis 8.

Kroatija: Roko Leni Ukičius 14, Davoras Kusas ir Marko Baničius po 11.

Lenkijos rinktinės likęs pasirengimo Europos čempionatui grafikas:

rugpjūčio 14-16 d. turnyras Anglijoje (D.Britanija, Izraelis, Turkija, Lenkija);

rugpjūčio 17-19 d. – treniruočių stovykla Varšuvoje;

rugpjūčio 20-23 d. turnyras Vokietijoje, Bamberge (Vokietija, Lenkija, Makedonija, Kroatija);

rugpjūčio 24-26 d. turnyras Ispanijoje (dvejos rungtynės su ispanais);

rugpjūčio 27 d. - rugsėjo 6 d. - treniruočių stovykla Vroclave.

Lenkijos rinktinės išplėstinė sudėtis (žaidėjas, ūgis, amžius, klubas):

Michalas Chylinskis (Malagos „Unicaja“ paskolino jį „Clinicas Rincon Axarquia“, Ispanija), 196 cm, 23 m., gynėjas;
Filipas Dylewiczius, 202 cm, 29, puolėjas, Gdynės „Asseco Prokom“;
Marcinas Gortatas, 213 cm, 25, vidurio puolėjas, Orlando „Magic“, NBA;
Michalas Ignerski, 205 cm, 29, puolėjas, San Sebastjano „Bruesa“, Ispanija;
Pawelas Kikowski, 193 cm, 23, gynėjas, Kolobžego „Kotwica“;
Iwo Kitzingeris, 183 cm, 24, gynėjas, Poznanės „PBG Basket“;
Lukaszas Koszarekas, 187 cm, 25, įžaidėjas, Kazertos „Eldo“, Italija;
Maciejus Lampe, 211 cm, 24, puolėjas/vidurio puolėjas, eks–Maskvos sr. „Chimki“, Rusija, Tel Avivo „Maccabi“, Izraelis;
Davidas Loganas, 182 cm, 27, gynėjas, „Asseco Prokom“;
Adamas Wojcikas, 208 cm, 39, puolėjas, „PBG Basket“;
Robertas Witka, 205 cm, 28, puolėjas, Zgoželeco „PGE Turow“;
Szymonas Szewczykas, 210 cm, 27, vidurio puolėjas, Rostovo „Lokomotiv“, Rusija;
Robertas Skibniewski, 182 cm, 26, įžaidėjas, „BK Prostejov“, Čekija;
Wojciechas Szawarski, 195 cm, 33, gynėjas, „PBG Basket“;
Krzysztofas Roszykas, 200 cm, 31, puolėjas, „PGE Turow“;
Krzysztofas Szubarga, 180 cm, 25, įžaidėjas, Vloclaveko „Anwil“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją