„Dabar pradeda aiškėti bylos medžiaga, nes yra advokatas. Kaltinimai yra pasipriešinimas policijai ir šito pasekmėje yra sužalotas policininkas, kuriam prakirstas antakis.

Tai yra preliminari kaltinimo sudėtis. Gali būti, kad T.Balaišiui gresia rimtesni kaltinimai. Už tai yra numatyta arba lygtinė bausmė, arba laisvės atėmimas iki kelerių metų ir kompensacija už sužalojimą. Bet tai yra preliminari informacija. Kaltinimas bus grindžiamas sužalojimu, bet lietuviai taip pat buvo sužaloti. Tada mes paduosime protestą dėl lietuvių sirgalių sužalojimo ir žiūrėsime kaip įvykiai klostysis toliau", - DELFI sakė M.Laurinkus.

Antradienį teismas buvo atidėtas, nes pirmadienį kreipimasis į teismą buvo gautas apie 19.20 val. Ispanijoje teismas apie keliamą bylą turi būti informuotas iki 19 val.

Pirminiais duomenimis, „Sėkla", kuris lauks areštinėje, prieš teismą stos apie 10 val. ryto.

DELFI primena, kad Lietuvos sirgalių ir Ispanijos policijos susirėmimas kilo pirmadienį, prieš Europos krepšinio čempionato rungtynes tarp Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių.

Ispanijos policija tvirtina, kad lietuviai į areną bandė įsinešti draudžiamų daiktų – pareigūnams užkliuvo per ilgas Lietuvos trispalvės kotas. Prasidėjus konfliktui į darbą buvo paleisti policininkų „bananai" ir kumščiai.

Apsaugininkams taip pat užkliuvo dideli aistruolių būgnai. T.Balaišis, pasak liudininkų, pabandė atskirti policininką nuo būgną nešusio aistruolio ir pats buvo užpultas policijos pajėgų.

Pasak Krepsinis.net žurnalisto, Ispanijos pareigūnai nekreipė dėmėsio ir į tai, jog tarp sirgalių buvo moterų – dviem iš jų buvo "bananais" pataikyta ir į galvą.

Didžiausios Ispanijos naujienų agentūros EFE žurnalistas Jorge Munoa teigė, jog matė viską, kas nutiko prie įėjimo į areną.

Anot žurnalisto, apsaugos darbuotojas norėjo pažiūrėti, ar lietuviai neturi nieko draudžiamo būgnų viduje, tačiau Lietuvos sirgalių lyderis „Sėkla" nepakluso ir trenkė apsaugos darbuotojui būgno lazdele. Pasak ispano, smūgis buvo toks, kad prakirto apsaugininkui galvą.

Tuomet į įvykio vietą atskubėjo 12 specialaus būrio policininkų, kurie pradėjo smarkiai talžyti „Sėklą".

Liudininkai teigia, kad „Sėkla" praskelta galva ir surakintas antrankiais buvo išvežtas į policijos nuovadą. Nukentėjo ir vienas policijos pareigūnas - jam buvo praskeltas antakis.

„Mano duomenimis kofliktas kilo dėl to, kad buvo bandoma įsinešti vėliavą su mediniu kotu. Taip aiškina policija. Tai daryti draudžiama ir dėl to kilo konfliktas, nes kažkokiu būdu buvo suplėšyta vėliava, bet kaip tai atsitiko aš nežinau", - sakė M.Laurinkus.

Kaip praneša Krepsinis.net, Lietuvos žurnalistai Ispanijoje neliko abejingi vietinių policininkų žiaurumui. Lietuvos komentatoriaus Roberto Petrausko iniciatyva buvo parašytas tekstas apie įvykį bei įdėta parblokšto ant žemės Sėklos nuotrauka.

Ši informacija buvo atspausdinta ir padalinta visiems Europos čempionate dirbanties žurnalistams. Užsienio žurnalistai parodė didžiulį susidomėjimą ir, tikimasi, jog ši informacija pasieks Europos dienraščių puslapius.

Nesnaudė ir Lietuvoje esantys žurnalistai - jie pradėjo siųsti to paties turinio el.laišką į Ispanijos ambasadą Vilniuje, ragindami Ispanijos vyriausybę atsiprašyti. „Tikiuosi, jog Ispanijos vyriausybė suras jėgų atsiprašyti dėl šio incidento ir nepateisinamo Madrido policijos žiaurumo, kuris pritiktų nesenai Ispanijos istorijai, bet ne šiuolaikinei Europos sąjungos valstybei“, - sakoma laiške.

Sirgaliai piketavo prie ambasados

Po Madride prieš Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynes Lietuva-Prancūzija kilusio incidento tarp lietuvių sirgalių ir Ispanijos policininkų, kurio metu nukentėjo mūsų šalies komandos aistruolių vadas Tomas Balaišis-Sėkla ir dar keletas žmonių, antradienį Vilniuje grupelė pasipiktinusiųjų surengė piketą.

Trys jaunuoliai kitapus Algirdo gatvės priešais Ispanijos karalystės ambasadą iškėlė Lietuvos trispalvę ir tylėdami laikė sugniaužę ispanų vėliavą, solidarizuodamiesi su Madride nukentėjusiais draugais.

Vienas jaunuolių dėvėjo juodą kaukę ir iškart susilaukė atvažiaviusių policijos pareigūnų dėmesio. Patruliai keletą kartų mėgino vaikiną nusivesti į automobilį, reikalavo pateikti asmens dokumentą tapatybei nustatyti, tačiau piketo dalyvį užsistojo gausiai susirinkę žurnalistai.

Vis dėlto pareigūnai kaukėtą jaunuolį su trispalve įsodino į mašiną ir išsivežė į komisariatą, žurnalistams pareikšdami, jog šis slėpdamas veidą pažeidė susirinkimų įstatymą. Vaikinas replikavo teigdamas, jog jam šalta.

Po apklausos komisariate piketuotojas buvo paleistas.

Baigiantis piketui priešais ambsasadą jau būriavosi apie 25 krepšinio aistruoliai. Prie jų, išreikšdami palaikymą, prisijungė ir keletas šalyje žinomų futbolo sirgalių, o vienas piketo dalyvis uždegė žvakutę.

LNK žiniomis, pavakarę prie Ispanijos ambasados Vilniuje rasta suplėšyta šios šalies vėliava. Jos likučiai pristatyti į policiją.

Incidentu domėjosi Premjeras

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas, reaguodamas į pranešimus apie Lietuvos krepšinio sirgalių ir Ispanijos policininkų Madride incidentą telefonu kalbėjosi su M.Laurinkumi. Premjeras buvo informuotas apie incidentą.

Premjero duomenimis, sirgaliai į salę nešėsi vėliavą su dideliu mediniu kotu, o tai yra draudžiama. Apsauga sirgalių esą paprašė nuimti vėliavą nuo koto, lietuviai tam pasipriešino, todėl apsaugos darbuotojas pasiėmęs peilį bandė ją pats nuimti nuo koto, tačiau netyčia perrėžė trispalvę.

„Dėl to kilo konfliktas, buvo pasitelktos didesnės pajėgos, kai kurie sirgaliai buvo sumušti, kai kurie buvo išgėrę", – įvykio versiją dėstė jis.

"Aišku, mes diplomatiniais kanalais prašysime tam tikros satisfakcijos už sugadintą vėliavą", - pridūrė premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją