„Tie vaikinai yra nuostabūs. Man trūsta žodžių, tai nuostabi komanda, – po pergalės kalbėjo Italijos rinktinės strategas R. Mancini. – Tikėjomės, kad šios rungtynės bus sudėtingos, bet po ankstyvo varžovų įvarčio buvo dar sunkiau. Laimei, nuo tada ėmėme dominuoti. Žinoma, baudinių serijoje reikia truputį sėkmės. Ir man truputį gaila Anglijos, nes jie taip pat žaidė nuostabų turnyrą“.

Sekmadienį Londono „Wembley“ stadione vykusio Euro 2020 finalo pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi lygiosiomis 1:1 (0:1), o 11 metrų baudinių serijoje užtikrinčiau pasirodė italai, laimėję 3:2.

Tikru italų didvyriu tapo vartininkas Gianluigi Donnarumma, atrėmęs dviejų oponentų – Jadono Sancho ir Bukayo Sakos – smūgius, Marcusas Rashfordas sukirto kamuolį į virpstą. Nors Jordanas Pickfordas taip pat nebuvo pėsčias ir sustabdė Andreą Belotti bei Jorginho bandymus, „Azzurri“ tikslių Domenico Berardi, Leonardo Bonucci ir Federico Bernardeschi šūvių užteko tam, kad jie antrą kartą istorijoje taptų Senojo žemyno čempionais.

„Mes padarėme kažką ypatingo. Esame nepaprastai laimingi. Neatidavėme aikštėje nė colio. Visi matėtme, kokia buvo pradžia. Esame fantastiška komanda ir nusipelnėme šios pergalės“, – kalbėjo D. Donnarumma.

Italija yra ketvirta šalis, laimėjusi daugiau nei vieną Europos čempionatą. Po tris titulus savo trofėjų lentynoje turi Vokietija ir Ispanija, 2 – Prancūzija. Pertrauka tarp dviejų iškovotų italų titulų – 53 metai – ilgiausia Europos čempionatų istorijoje.

„Mes tai išties padarėme, neįtikėtina. Tiesiog negaliu patikėti. Kai pagalvoju, kur mes pradėjome. Tai ir yra gražiausia, kai esi apačioje, tačiau turi žmonių, kurie gali padėti išlipti iš duobės. Reikėtų padėkoti visiems – komandai, žmonėms aplink komandą. Šios taurės nusipelnė visi“, – sakė italų gynėjas Leonardo Bonucci, kuris būdamas 34 metų ir 71 dienos tapo vyriausiu žaidėju istorijoje, pelniusiu įvartį Europos čempionato finale.

R. Mancini auklėtiniai tęsia įspūdingą seriją – nepralaimi jau 34 rungtynių iš eilės. Paskutinį kartą jie pralaimėjo 2018 metų rugsėjį.

„Mes nusipelnėme šios pergalės. Ore jautėme kažką magiško, nuo pat pradžių sakėme, kad ir mes, ir visa Italija to nusipelnė. Reikia padėkoti visiems, kurie per paskutinius 3 metus buvo šios grupės dalimi, skiriame šią pergalę visiems žaidėjams, stebintiems mus iš namų, – kalbėjo kitas italų gynybos bastionas Giorgio Chiellini. – Raktas į pergalę visuomet buvo tas pats – žaisti futbolą ir mėgautis. Norėjome kontroliuoti kamuolį ir patys nulemti dvikovos baigtį. Nepaisant ankstyvo įvarčio, dominavome ir norėjome laimėti“.

Visiškai kitokios nuotaikos buvo savo pirmąjį Europos čempionato čempionų titulą medžioję anglai. Turnyro šeimininkų strategas G. Southgate'as apgailestavo dėl tokios baigties.

„Mes esame nepaprastai nusivylę. Manau, kad reikia padėkoti žaidėjams, jie atidavė aikštėje visas jėgas, viską, ką galėjo, – kalbėjo jis. – Momentais žaidėme labai gerai, momentais nepakankamai ilgai laikydavome kamuolį. Ypač antrojo kėlinio pradžioje. Tačiau žaidėjai neturėtų sau priekaištauti. Dirbti su jais buvo absoliutus džiaugsmas. Jie taip toli nužygiavo, tačiau šiandien rūbinėje bus daug skausmo“.

Dėl dviejų keitimų, atliktų pratęsimo pabaigoje, G. Southgate'as prašovė – nei 21-erių Jadonas Sancho, nei 23-ejų Marcusas Rashfordas 11 m baudinių nerealizavo.

„Visuomet yra rizika, tačiau tuo metu jie buvo geriausi aikštėje atakuojantys žaidėjai. O daryti ankstyvesnius keitimus buvo pernelyg didelė rizika“, – svarstė jis.

Paskutinis 11 m baudinio nerealizavo 19-metis Bukayo Saka, pratrūkęs ašaromis. Futbolininkas aikštėje taip pat pasirodė po keitimo, tačiau dar antrojo kėlinio viduryje.

„Visą atsakomybę prisiimu aš, nes taip paskyriau mušti 11 m baudinius atsižvelgdamas į rezultatus treniruotėse. Mes visi kaip komanda laimime ir tik mes visi esame atsakingi už tai, kad šįvakar rungtynes pralaimėjome. Visą 11 m baudinių seriją skyriau aš, todėl čia prisiimu atsakomybę“, – kalbėjo G. Southgate'as.

„Šie vyrai apskritai padarė daugiausia, ką kažkas Anglijos futbole nuveikė per 50 metų, todėl kritikos jie visiškai nenusipelno“

Gaila, tačiau B. Saka socialiniuose tinkluose iš karto po mačo sulaukė ne tik paguodos žodžių, bet ir lavinos grasinimų bei rasistinių įžeidimų.

„Jaučiame didelį nusivylimą, nes tokia galimybė laimėti titulą gyvenime pasitaiko retai. Norėjome šį vakarą padovanoti tautai džiaugsmą ir pirmąjį Europos čempionų vardą, tačiau mums nepasisekė. Vis dėlto kai pagalvojame apie tai, ką nuveikėme, turėtume tikrai tuo didžiuotis“, – sakė Anglijos rinktinės strategas.

Anglijos futbolo rinktinė

Jam pritarė Anglijos rinktinės kapitonas Harry Kane'as: „Vaikinai negalėjo nieko daugiau padaryti. Kai pralaimi baudinių seriją, apima blogiausias jausmas pasaulyje. Turnyras buvo fantastiškas, turime didžiuotis ir laikyti galvas aukščiau. Žinoma, kurį laiką šis pralaimėjimas mus skaudins“.

Anot jo, anglai žaidė su išties labai gera komanda. „Varžovai kontroliavo kamuolį, tačiau mes gerai žaidėme, neleidome jiems sukurti daug progų. Po to, kai jie išlygino rezultatą, laimėti galėjo bet kuri komanda. Per pratęsimą mes žaidėme geriau ir turėjome progų. O 11 m baudiniai yra 11 m baudiniai. Tie, kuriems nepavyko, neturėtų nusiminti. Turnyras buvo fantastiškas. Kiekvienas gali nepataikyti 11 m baudinio. Kartu laimime, kartu ir pralaimime. Pasimokysime iš to ir tobulėsime. Turėsime dar daugiau motyvacijos pasaulio čempionatui kitiems metams.

Paguodos žodžius Anglijos rinktinei siuntė ir pats princas Williamas, stebėjęs finalę gyvai: „Jūs visi taip toli nukeliavote, tačiau tenka tik apgailestauti – tai nebuvo jūsų diena. Vis dėlto galite eiti aukštai iškelta galva ir didžiuotis savimi“.

Savo ruožtu Anglijos futbolo legendos, puolėjas Alanas Sheareris ir gynėjas Rio Ferdinandas BBC eteryje užstojo baudinių nerealizavusius vaikinus.

„Taip, jiems dabar labai sunku. Tačiau manau, jie pragyvens šį laikotarpį ir per tokią skaudžią nesėkmę įgis daugiau patirties. Faktas, kad būnant tokio amžiaus realizuoti tokios svarbos baudinius yra sunku, ir gaudami tokią teisę žaidėjai kartu gavo ir pasitikėjimo kreditą, o kaip viskas baigėsi – matėme“, – svarstė A. Sheareris.

„Kaltinti tikrai nereikia. Tai yra loterija. Aš esu matęs, kaip patyrę fubtolininkai patys atsisako mušti baudinius, nes nesijaučia užtikrintai. Net ir patys geriausi pasaulio žaidėjai kartais neįmuša įvarčių nuo 11 m žymos“, – pridūrė R. Ferdinandas.

Auksinį batelį, skiriamą rezultatyviausiam čempionato žaidėjui, Euro 2020 iškovojo Cristiano Ronaldo. Dar pirmame atkrintamųjų varžybų etape su Portugalijos rinktine iš turnyro pasitraukęs puolėjas pirmenybėse įmušė 5 įvarčius – tiek pat, kiek ir čekas Patrickas Schickas. Faktą, kad titulas atiteko C. Ronaldo, lėmė portugalo atliktas rezultatyvus perdavimas, kurio savo sąskaitoje čekas neturėjo.

Geriausiu Europos čempionato žaidėju pirmą kartą istorijoje paskelbtas vartininkas – juo tapo jau minėtasis italų vartininkas G. Donnaruma, per visą čempionatą praleidęs vos du įvarčius ir du kartus su komanda laimėjęs 11 m baudinių seriją (pusfinalyje italai tokiu būdu eliminavo Ispaniją).

Geriausias jaunasis čempionato žaidėjas – 18-metis ispanų saugas Pedri.

Italijos rinktinė čempionate uždirbo maksimalią įmanomą sumą – 34 mln. eurų, skiriamų iš UEFA biudžeto. Visgi dar prieš finalą komanda kalbėjo, kad pergalės atveju visą laimėtą sumą ji skirs labdarai.

Rungtynių vaizdo apžvalgą ir įvarčius galite pamatyti čia.

Čempione tapusios Italijos rinktinės sudėtis

Vartininkai

Gianluigi Donnarumma, Salvatore Sirigu, Alexas Meretas;

Gynėjai

Giovanni Di Lorenzo, Giorgio Chiellini, Leonardo Spinazzola, Emersonas, Leonardo Bonucci, Francisco Acerbi, Alessandro Bastoni, Alessandro Florenzi, Rafaelis Toloi;

Saugai

Manuelis Locatelli, Marco Veratti, Gaetano Castrovilli, Jorginho, Matteo Pessina, Bryanas Cristante, Nicolo Barella;

Puolėjai

Andrea Belotti, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, Federico Chiesa, Domenico Berardi, Federico Bernadeschi, Giacomo Raspadori

Treneris

Roberto Mancini.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)