Nuo triumfo 1968 metais Romoje Italijos nacionalinė ekipa dukart pralaimėjo Europos čempionatų finaluose, o Anglijos rinktinė pusfinalio barjerą įveikė pirmą kartą po nesėkmingų bandymų 1968 ir 1996 metais.

Įdomu, kad abiems finalo dalyvėms pusfinaliuose prireikė pratęsimo. „Wembley“ stadione Roberto Mancini auklėtiniai po pratęsimo (1:1) ir 11 m baudinių serijos nugalėjo triskart Europos čempionę Ispanijos rinktinę, o Garetho Southgate'o treniruojama komanda po pratęsimo eliminavo įspūdingai toli nužingsniavusius danus.

Tik trims rinktinėms savo namų aikštėje yra pavykę laimėti Europos čempionatą – Ispanijos (1964), Italijos (1968) ir Prancūzijos (1984). Savo ruožtu namie žaidusios Portugalija (2004) ir Prancūzija (2016) pasiekė finalą ir pralaimėjo.

Euro 2020 turnyro medis. Finalas

Italijos rinktinė – faktai

Europos čempionatų finaluose italai dalyvavo triskart. 1968 metais laimėjo 2:0 prieš tuometinę Jugoslaviją ir dukart patyrė nesėkmę – 2000 metais 1:2 nusileido Prancūzijai ir 2012 metais 0:4 pralaimėjo Ispanijai.

Azzurri su keturiais Europos čempionatų finalais susilygino su Ispanija ir buvusia Sovietų Sąjunga, tik Vokietija Euro finaluose dalyvavo daugiau kartų – šešis.

2012 metais Italijos rinktinės pralaimėjimas 0:4 ispanams yra didžiausias Europos čempionatų istorijoje. Leonardo Bonucci ir Giorgio Chiellini abu žaidė tame finale Kijeve ir gali prisidėti prie 38 žaidėjų sąrašo, dalyvavusių dviejuose Euro finaluose.

Jorginho gali prisijungti prie kitų 9 žaidėjų, kurie tą patį sezoną laimėjo ir Europos čempionato, ir Europos Čempionų taurės finaluose. Tai – Luisas Suarezas, Hansas van Breukelenas, Ronaldas Koemanas, Berry van Aerle, Geraldas Vanenburgas, Fernando Torresas, Juan Mata, Cristiano Ronaldo ir Pepe.

Anglijos rinktinė – faktai

Anglijos rinktinė antrą kartą žaidžia pagrindinių turnyrų finale. 1966 metais pasaulio čempionate „Wembley“ stadione anglai 4:2 įveikė tuometinę Vakarų Vokietiją.

Anglija yra 13-oji šalis, pasiekusi Euro finalą ir pirmoji naujokė nuo Graikijos ir Portugalijos 2004 metais. Buvusi Jugoslavija (1960, 1968) ir Belgija (1980) yra vienintelės dvi šalys, žaidusios finale, tačiau niekuomet netapusios čempionėmis. Europos čempionate iš viso triumfavo 10 valstybių rinktinių.

Londono „Chelsea“ trio Benas Chilwellas, Reece'as Jamesas ir Masonas Mountas pergalės atveju gali prisidėti prie kitų 9 žaidėjų, kuriems pavyko tą patį sezoną triumfuoti ir Europos Čempionų lygoje ir Europos čempionate.

Tarpusavio akistatos – faktai

Iš 27 tarpusavio rungtynių 10 laimėjo Italija, 8 – Anglija. Anglai tarpusavio dvikovose pelnė 33 įvarčius, dviem daugiau nei Azzurri.

Paskutinėje dvikovoje (kontrolinėje) 2018 metų gegužę rinktinės išsiskyrė taikiai – 1:1. Tuomet 26-ą min. įvartį pelnė Jamie Vardy, o 87-ą min. 11 m baudinį realizavo Lorenzo Insigne. Tuomet anglus treniravo G. Southgate'as, o prie Italijos rinktinės viro stovėjo Luigi Di Biagio.

Oficialioje dvikovoje rinktinės paskutinį kartą susidūrė 2014 metų pasaulio pirmenybėse. Tuomet 2:1 triumfavo italai.

Tai bus pirmasis rinktinių susidūrimas Europos čempionate nuo Euro 2012 ketvirtfinalio Kijeve, kur po 120 min. be įvarčių Italija 4:2 triumfavo 11 m baudinių serijoje.

Anglija nelaimėjo prieš Italiją šešias pastarąsias rungtynes (2 lygiosios ir 4 pralaimėjimai) nuo 1978 metų atrankos į pasaulio čempionatą, kur 2:0 iškovojo pergalę „Wembley“ stadione.

Įdomu, kad Anglijos nacionalinės ekipos strategas G. Southgate'as, pats būdamas rinktinės žaidėjas, su italais grūmėsi keturis kartus – iškovojo pergalę, pasiekė lygiąsias ir dukart patyrė pralaimėjimą.

Kiti faktai prieš finalą

Azzurri pratęsė nepralaimėtų tarptautinių rungtynių seriją iki 33 iš eilės (27 pergalės ir 6 lygiosios), pagerinusi nacionalinį rekordą, kuris tęsėsi nuo 1930 metų. Paskutinį kartą italai pralaimėjo 2018 metų rugsėjo 10 dieną UEFA Tautų lygos rungtynėse Lisabonoje Portugalijos futbolininkams.

Italijos rinktinės gynyba kelia susižavėjimą – po 11 rungtynių be paleisto įvarčio Azzurri per paskutines tris dvikovas prieš Austriją, Belgiją ir Ispaniją praleido po vieną įvartį.

Už gynybą verta pagirti ir anglus – danų Mikkelio Damsgaardo įvartis pusfinalyje buvo pirmasis į Anglijos vartus per visą Euro 2020 turnyrą.

Anglijos rinktinės vartininkas Jordanas Pickfordas nepraleido įvarčio į savo ginamus vartus 726 minutes. Tai yra 5 minutėmis daugiau nei prieš tai buvęs Gordono Bankso rekordas, prisijungęs prie Three Lions triumfo 1966 metų pasaulio čempionate.

Anglija žengė į Euro 2020 finalą nenugalėta per paskutines 12 rungtynių, iš kurių 11 baigėsi pergalingai. Išimtis – lygiosios su Škotija Europos čempionato grupės rungtynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)