Europos ir pasaulio čempionatų ketvirtfinaliai Italijai ne kartą tapo ašarų pakalne. Todėl rungtynių išvakarėse pesimistai lenkė pirštus skaičiuodami dramatiškus „squadra azzurra“ pralaimėjimus su puikiais strategais prie rinktinės vairo: 1998 metais su Cesare Maldini, 2008 metais – su Roberto Donadoni, 2016 – su Antonio Conte.

Mačo su Belgija išvakarėse skeptikų gretose abejonių netrūko: trejos pogrupio rungtynės laimėtos prieš vidutinio lygio komandas, o aštuntfinalyje Austrija gerokai prikankino favoritę Italiją. Susidūrimas su „raudonaisiais“ ir jų pažiba, Milano „Inter“ lyderiu Romelu Lukaku žadėjo kančias ir intrigą.

Ketvirtfinalio mačas Miunchene turėjo tapti šio Europos čempionato puošmena: keturis kartus pasaulio, vieną kartą Europos čempionė – prieš skambių titulų neiškovojusią, bet aukščiausią FIFA pasaulio reitingo poziciją užimančią rinktinę.

Ir jis toks ir buvo: aukšta žaidimo sparta, žavingos kamuolio valdymo ir pavyzdinio driblingo akimirkos, tikslūs perdavimai, žaibiškos kontratakos, pavojingi tolimi smūgiai į vartus, žaidėjų įniršio ašaros!

Italijos futbolo strategas Roberto Mancini, prieš du metus stojęs prie tituluotos, bet morališkai žlugusios, techniškai sujauktos rinktinės, kuri nesugebėjo net prasibrauti į pasaulio čempionatą vairo, vakar Miunchene pateikė ataskaitą: stebuklas įvykdytas, Italijos futbolo atgimimo spektaklis jau vyksta.

Italijos rinktinės gerbėjai Romoje

Mancini nėra treneris-pagyrūnas, tačiau po rungtynių ramiai ištarti žodžiai „mūsų žaidimas buvo aukštesnio lygio“ buvo akivaizdi tiesa.

Kokia buvo šio smagaus futbolo spektaklio receptūra? Italijos rinktinę lydintys sporto žurnalistai citavo vieną itališką žodį, kurį treneris rungtynių išvakarėse kartojo savo žaidėjams: „Divertiamoci!“ Jį lengva išversti į lietuvių kalbą, bet sunku pritaikyti futbolo terminologijai: linksminkimės!

Pramogaukime! Kitaip tariant: negalvokime apie rezultatą, laimėjimą arba pralaimėjimą, žaiskime taip, kad Europa pasakytų – štai jis, itališko futbolo grožis. Štai jos, taktinės gudrybės bei fantastiška dviejų Italijos „Serie A“ lyderių dvikova: gudrusis Turino „Juventus“ „lapinas“ Giorgio Chiellini prieš šimtą kilogramų sveriantį galingąjį „Inter“ puolėją R. Lukaku. Šįsyk Belgijos įvarčių mašina tituluojamas žaidėjas savo jėgą ir neįtikėtiną zigzago krosą pademonstravo mušdamas abejotiną 11 metrų baudinį.

Antrojo kėlinio pabaigoje aistringą belgų apgultį atlaikiusi Italija parodė, kad turi puikią pamainą legendiniam vartininkui Gianluigi Buffonui, kuris verkė po paskutinio, tragiškai sužaisto pasaulio čempionato atrankos mačo su Švedija.

Įpėdinio vardas tas pats – Gianluigi, o pavardė – tarsi operos dainininko – Donnarumma. Su dviem „n“ ir dviem „m“! Šis 22 metų, beveik dviejų metrų ūgio talentu pulsuojantis jaunuolis lemiamais momentais drąsiai atsitraukdavo nuo vartų, sugriebdavo kamuolį, o paskui pademonstruodavo ironišką šypseną. Be jokios baimės, be įtampos, tarsi vaikas, gavęs savo kamuolį.

Euro 2020 ketvirtfinalis: Belgija - Italija. Rungtynių statistika

Rašydamas tradicinius mačo pažymius seniausias Europos sporto dienraštis „La Gazzetta dello Sport“ gyrė visus, išskyrus Ciro Immobile, kuriam tą vakarą nesisekė.

Geriausią balą – 8 gavo du “squadra azzurra” atstovai: treneris Roberto ir žaidėjas Giorgio. R. Mancini – už tai, kad be klaidų sudėliojo taktiką ir komandos sudėtį, atliko teisingus keitimus.

Chiellini – už tai, kad „sutvarkė“ Lukaku, kuris, anot „La Gazzetta dello Sport“ nėra nei Maradona, nei Zico, užtat Chiellini – jau beveik legendinis Gentile.

Italijos rinktinė kraunasi lagaminus ir važiuoja į „Final Four“, į Londoną? Nuo klastingojo viruso itin skaudžiai nukentėjusiai valstybei, kuri per pusantrų metų palaidojo 128 tūkst. gyventojų, ši futbolo rinktinės kelionė į „Wembley“ stadioną atrodo tarsi išganymas, tarsi dieviškoji dovana už patirtas kančias ir praradimus.

60 milijonų italų kelias dienas gyvens puoselėdami svajonę, kurios pabaiga – kitą sekmadienį. Žinoma, jeigu pavyks peržengti Ispanijos barjerą. Ispanijos, kuri žiauriai nubaudė italus 2012 metų Europos čempionato finale Kijeve rezultatu 4:0. Ispanijos, kurios šįsyk R.Mancini vyrai nebijo nė kiek.

Euro 2020 ketvirtfinalio tarp Italijos ir Belgijos susitikimo apžvalgą ir įvarčius galite pamatyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)