Europos futbolo čempionato aštuntfinalyje Londono „Wembley“ stadione po Raheemo Sterlingo ir Harry Kane'o įvarčių Vokietija buvo priversta pripažinti Anglijos futbolininkų pranašumą 0:2.

„Po finalinio teisėjo švilpuko pažvelgiau į trenerių suolelį. Kai pamačiau Jogi, mane apėmė labai liūdnas jausmas, – ARD pasakojo Vokietijos rinktinės kapitonas Manuelis Neueris. – Jis yra tiesiog nuostabus žmogus. Žaidėjai jam turi už daug ką padėkoti. Jo treniravimo era yra labai spalvinga. Kad viskas taip baigėsi, žinoma, gaila ir liūdna“.

Trūko noro, kovos dvasios, agresyvumo. Desperatiškas vaizdas. Kai pažiūri į žaidėjų veidus, ten jokių emocijų. Stadione galėtų kilti gaisras, tačiau jie ir toliau taip abejingi liktų stovėti ant vejos.
Lukas Podolskis

15 metų prie Die Mannschaft vairo praleidęs J. Lowas savo ilgos „kadencijos“ pabaigoje sulaukė
daug kritikos, tauta nusivylė rinktinės žaidimu.

„Mums visiems tai didelis nusivylimas. Mes tikėjomės daug daugiau, niekada nepraradome tikėjimo šia rinktine“, – sakė J. Lowas.

Dar didesnėje neviltyje skendėjo patys žaidėjai. Joshua Kimmichas neslėpė ašarų ir leidosi apkabinamas bei guodžiamas Matso Hummelso ir M. Neuerio. „Praeis nemažai laiko, kol visi su tuo susitaikys. Rūbinėje buvo mirtina tyla“, – apie gilią savo auklėtinių neviltį pasakojo J. Lowas.

Strategas dar prieš Euro 2020 turnyrą paskelbė, kad viliasi sėkmingo atsisveikinimo su galbūt Europos čempionų trofėjumi rankose, kurio trūksta jo apdovanojimų lentynoje. Tačiau įgyvendinti svajonės 2014-ųjų pasaulio čempionui nepavyko.

„Anksčiau ar vėliau teks tai padaryti. Konkrečių planų dėl tolimesnės veiklos neturiu. Po 15 metų bus gerai atsipalaiduoti nuo atsakomybės. Man labai svarbi ši emocinė pauzė. Taip ilgai buvau rinktinėje, kad iš karto net neateina į galvą, ką galėčiau daryti kito. Turėsiu išgyventi nusivylimą ir tuštumą, kuri neabejotinai ateis. Apie išėjimą į pensiją kol kas nekalbėjau. Žinoma, kad yra dalykų ir tikslų, kurie mane domina“, – kalbėjo 61 metų futbolo specialistas.

Kaip rinktinėje, taip ir Vokietijoje nuotaikos itin slogios. Vokietijos nacionalinei ekipai tai – prasčiausias pasirodymas Europos čempionatuose nuo 2004 metų. Iš ketverių rungtynių J. Lowo auklėtiniai laimėjo tik kartą ir įspūdingai – prieš titulą gynusius portugalus (4:2).

Šalies futbolo ekspertai negaili kritikos J. Lowui, ypač dėl nesuvokiamų ir pavėluotų žaidėjų keitimų rungtynėse. Galiausiai antraštėse taip pat mirga žodžiai, kad po 2018 metų fiasko pasaulio čempionate taip ir nebuvo pasimokyta – nebuvo rasta tinkama kryptis tituluotai rinktinei.

Žibalo į ugnį įpylė ir buvęs Vokietijos rinktinės puolėjas Lukas Podolskis, kuriam visiškai nepatiko, kaip jo tautiečiai žaidė su anglais: „Trūko noro, kovos dvasios, agresyvumo. Desperatiškas vaizdas. Kai pažiūri į žaidėjų veidus, ten jokių emocijų. Stadione galėtų kilti gaisras, tačiau jie ir toliau taip pat abejingi liktų stovėti ant vejos“.

Vokietijos žiniasklaida vardina, kad pavojaus signalai prieš tai buvo ignoruojami – triuškinamas pralaimėjimas 0:6 ispanams, liūdni pasirodymai Tautų lygoje, migloti trenerio aiškinimai apie tai, kaip įveikti krizę, Thomo Mullerio ir Matso Hummelso išbraukimas ir vėl priėmimas į rinktinę.

Iš J. Lowo rankų visą šį palikimą po Europos čempionato perims buvęs Miuncheno „Bayern“ strategas Hansi Flickas. Jo debiutas – pasaulio čempionato atrankos rungtynės su Lichtenšteinu rugsėjo 2 dieną.

Priminsime, kad 2024 metais Europos futbolo čempionatas vyks Vokietijoje. Dar vieno fiasko po trejų metų vokiečiai jau nedovanos.

Garethas Southgate'as ir Joachimas Lowas

Savo ruožtu lengviau atsikvėpė milžinišką tautiečių spaudimą taip pat jautęs Anglijos rinktinės strategas Garethas Southgate'as: „Kai pakeiti rinktinės braižą, išsirenki žaidėjus, personalą ir jei kažkas nesusiklosto, tu – „miręs“. Turime rinktis tą kelią, kuriuo tikime“.

Praeities demonus ir Vokietijos prakeiksmą įveikęs anglų nacionalinės ekipos strategas mėgavosi nuostabia atmosfera „Wembley“ stadione ir pergale, leidusia žengti į Euro 2020 ketvirtfinalį.

Prieš šią akistatą dažnai linksniuotas 1996-ųjų Europos čempionatas, kai taip pat „Wembley“ stadione vykusio pusfinalio baudinių serijoje G. Southgate'o nesėkmingas smūgis atvėrė vokiečiams kelią į finalą.

Tiesiog kino režisierių svajonė: praėjus 25 metams G. Southgate'as, jau stovėdamas prie rinktinės vairo, įveikė vokiečius Europos čempionato aštuntfinalyje ir iš dalies pasiekė asmeninį revanšą prieš šios šalies rinktinę už skaudžią nesėkmę 1996-aisiais.

„Kalbėjome su komanda apie tai, kad galime atnešti tautai džiaugsmą. Žaidėjai buvo nepakartojami. Stadione 40 tūkstančių, bet ir tiek užteko fantastiškai atmosferai sukurti, – kalbėjo jis. – Žaidėme nuostabiai ir nusipelnėme pergalės. Kai ėjome į rūbinę, žaidėjai jau kalbėjo apie šeštadienį. Tai pavojingas momentas, nes žaidėjai išsikrovę emociškai ir fiziškai. Reikia užtikrinti, kad visi spėtų atsigauti“.

Ir tęsė: „Atėjome į turnyrą su rimtomis ambicijomis ir kol kas dar nieko nepasiekėme. Visgi šie vaikinai pamažu palieka įspaudus istorijoje ir galvoju, kad jų šansai yra dideli. Turime galimybę sukurti kažką ypatingo“.

Anglijos rinktinė liepos 3 dieną, šeštadienį, dėl vietos stipriausiųjų ketverte susigrums su Ukraina, kuri aštuntfinalyje 2:1 po pratęsimo pranoko Švediją. Šis mačas jau vyks ne Londone, o Italijos sostinėje Romoje.

Visos ketvirtfinalio poros:

Liepos 2 d., penktadienis, 19 val. Belgija – Italija (Miunchenas)

Liepos 2 d., penktadienis, 22 val. Šveicarija – Ispanija (Sankt Peterburgas)

Liepos 3 d., šeštadienis, 19 val. Čekija – Danija (Baku)

Liepos 3 d., šeštadienis, 22 val. Ukraina – Anglija (Roma)

Euro 2020, ketvirtfinaliai

Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžytis pradėjo 24 rinktinės, o titulą gynė Portugalijos atstovai. Jie buvo eliminuoti aštuntfinalyje, kuriame nusileido belgams.

Lygiai mėnesį truksiančio Euro 2020 turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)