Vladimiro Petkovičiaus auklėtiniai iš pradžių pirmavo 1:0, nepataikė 11 m baudinio, vėliau atsiliko 1:3, tačiau vis dėlto sensacingai sugebėjo išplėšti lygiąsias 3:3 ir žaisti pratęsimą. Per pridėtą pusvalandį nė vienai rinktinei nepavyko pelnyti įvarčių, tad dvikovos baigtį lėmė 11 m baudiniai.

Tikru nelaimėliu tapo viena ryškiausių pasaulio žvaigždžių Kylianas Mbappe, kurio smūgį atrėmė didvyriu tapęs Šveicarijos rinktinės vartininkas Yannas Sommeris (5:4 baudinių serija).

„Aš vis dar nesu savo kailyje. Tai buvo neįtikėtinas futbolo vakaras. Mes parodėme labai daug tvirtybės ir širdies, – po triumfo ZDF kalbėjo 32 metų Bundeslygos komandos Menchengladbacho „Borussia“ pagrindinis vartų sargas. – Aikštėje atidavėme visas jėgas. Kai prieš pasaulio čempionus itin sunkiu momentu sugebame pelnyti du įvarčius ir išlyginti rezultatą, tai yra neįtikėtina. 11 m baudinių serijoje visuomet yra dalis sėkmės. Aš nepaprastai didžiuojuosi savo komanda“.

Šveicarija Europos čempionatų istorijoje prieš tai triskart žaidė aštuntfinalyje ir visus kartus iš karto po to krovėsi lagaminus bei vyko namo. Ketvirtas kartas nemelavo. Tai pirmas kartas, kai šveicarai žais Senojo žemyno pirmenybių ketvirtfinalyje. Paskutinį kartą tokį tolimą turnyro etapą Šveicarijos nacionalinė ekipa buvo pasiekusi prieš 67 metus, kai žaidė 1954 metų pasaulio čempionate savo šalyje.

A-Team, La Nati, Schweizer, Nationalmannschaft, Squadra Nazionale ir Rossocrociati pravardes turinti šveicarų rinktinė kartu nutraukė 19 iš eilės prancūzų nepralaimėtų rungtynių seriją.

Apdainuodama V. Petkovičiaus auklėtinių triumfą pasaulio žiniasklaida kalba apie šimtmečio šveicarų pergalę, o Les Bleus rūbinėje ir gerbėjų širdyse – laidotuvių nuotaika.

„Vis kažko pritrūkdavome, o pabaigoje 11 m baudinių serija – visiška loterija. Mes esame išties labai nusivylę, – sakė Prancūzijos rinktinės gynėjas Raphaelis Varane'as. – Mūsų komanda yra išties gera su tinkamu mentalitetu. Analizuosime, kodėl taip nutiko ir stengsimės nosies labai nenukabinti. Neabejotinai, rūbinėje bus labai tylu, tačiau dabar turime koncentruotis į būsimus tikslus“.

Jo mintį tęsė prancūzų vartininkas Hugo Llorisas: „Negalime kalbėti apie nevykusį žaidimą, tačiau Prancūzijos rinktinei, dabartinei pasaulio čempionei, toks rezultatas – turnyrą baigti aštuntfinalyje – yra labai prastas. Su nusivylimu teks visiems kažkaip tvarkytis“.

„Futbole mes kartu laimime ir kartu pralaimime. Visi esame atsakingi už tai, kad iškritome iš turnyro. Tai skausminga ir nėra nė vieno, į kurį reikėtų dėl to rodyti pirštu. Visi kovojome prieš tuos pačius varžovus, pasiteisinimo nėra. Reikia nukelti kepurę prieš šveicarus – išties nuostabi komanda. Tenka apgailestauti, juk galėjome visiškai kitaip pabaigti rungtynes pirmaudami 3:1. Anksčiau mūsų stiprybė buvo išlikti tvirtiems iki pabaigos. Šį vakarą to trūko. Nepaisant visko, nepasidavėme ir kovojome iki pabaigos. Dabar teks susidoroti su savo skausmu“, – pridūrė Prancūzijos rinktinės kapitonas.

„K. Mbappe yra visiškai sukrėstas ir nusivylęs, kaip ir visi žaidėjai. Jis juk pats priėmė atsakomybę atlikti penktą baudinį, – po pralaimėjimo kalbėjo Les Bleus strategas Didier Deschampsas. – Padarėme tai, ką privalėjome ir išsiveržėme į priekį 3:1, o tuomet pademonstravome sau neįprasta silpnumą. Pralaimėti 11 m baudinių serijoje komandai visuomet yra labai žiauri baigtis“.

Nepaguodžiamai tragiška rungtynių figūra tapęs 22 metų K. Mbappe socialiniuose tinkluose vėliau atsiprašė visų Les Bleus gerbėjų.

„Man labai gaila dėl to 11 m baudinio. Norėjau padėti komandai, tačiau man nepavyko. Po mūsų nesėkmės liūdesys yra slegiančiai milžiniškas, mes savo tikslo negalėsime pasiekti. Veikiausiai šiąnakt negalėsiu užmigti. Taip jau nutinka mūsų sporte, kurį aš labai myliu. Žinau, kad jūs, fanai, nusivylėte, tačiau noriu jums padėkoti ir už paramą, ir už tai, kad visąlaik tikėjote rinktine“, – 53 mln. savo sekėjų „Instagram“ paskyroje teigė PSG puolėjas, kartu ir palinkėjęs sėkmės Šveicarijai.

Paguodos žodžius K. Mbappe pasiuntė ir Brazilijos futbolo legenda Pele: „Pakelk galvą, Kylianai. Rytoj yra naujo kelio pirma diena“.

Abu pirmadienį vykę aštuntfinalio mačai (Ispanija - Kroatija 5:3 po pratęsimo) pasižymėjo didžiausiu rezultatyvumu Europos čempionatų istorijoje.

Prieš tai per vieną dieną 18 įvarčių buvo pelnyta birželio 23 dieną, kai E ir F grupėse vyko 4 rungtynės. Tuomet Ispanija 5:0 nugalėjo Slovakiją, Švedija 3:2 – Lenkiją, Vokietija – Vengrija ir Portugalija – Prancūzija sužaidė tokiu pačiu rezultatu – 2:2.

Pirmadienio prancūzų fiasko fone nublanko ir fantastiškas Paulio Pogba tolimas šūvis į Šveicarijos rinktinės vartus 75-ą dvikovos minutę, pretenduojantis tapto gražiausiu Euro 2020 įvarčiu.

Pažiūrėti P. Pogba įvartį galite paspaudę čia.

Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžosi 24 rinktinės.

Iš viso turnyrą pradėjo 24 rinktinės, 8 iš kurių iš čempionato pasitraukė po pirmojo etapo. Be jau minėtos Ispanijos – Šveicarijos poros, šiuo metu jau yra aišku, kad ketvirtfinaliuose Belgija kovos su Italija, o Čekija – su Danija.

Dar viena Europos futbolo čempionato ketvirtfinalio pora bus aiški po antradienio aštuntfinalio rungtynių, kuriose Anglija susirems su Vokietija, o Švedija – su Ukraina.

Lygiai mėnesį truksiančio Euro 2020 turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Euro 2020 turnyro atkrintamųjų varžybų medis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)