uoEuro 2020 pasibaigusį grupių etapą ir būsimas aštuntfinalio poras įvertino Seulo olimpinis čempionas Arminas Narbekovas bei buvęs Lietuvos rinktinės bei legendinio Vilniaus „Žalgirio“ strategas Benjaminas Zelkevičius.

Abu futbolo specialistai žavėjosi Italijos rinktinės sportine forma, tačiau įspėjo, jog neverta tikėtis lengvo pasivaikščiojimo aštuntfinalyje su austrais.

Toks Artiomas Dziuba gauna virš 5,5 milijonų dolerių, kam jam kažkur važiuoti ir kur jis dar galėtų tiek gauti?
Arminas Narbekovas

B. Zelkevičius įsitikinęs, kad didžiausia italų nacionalinės komandos žvaigždė – strategas Roberto Mancini.

„Mačiau gyvai jį žaidžiant, buvo puikus puolėjas, o dabar – fantastinis treneris. Tai jam priklauso visi nuopelnai dėl tokio italų pasirodymo. Komanda pasižymi tvirta psichologija, gali ilgai, kantriai laukti įvarčio ir vis tiek pasieks savo. Jie niekur neskuba, žino savo kainą, savo lygį.

Tai – ir trenerio genialumas, tą jis parodė ir Anglijos „Premier“ lygoje. Jis moka pasirinkti žaidėjus. Kai kurie rinktinėje futbolininkai mažiau žinomi, tačiau puikiausiai papildo nacionalinę komandą. Strategas turi gerą uoslę, jaučia, kas tinka tai komandai“, – teigė B. Zelkevičius.

Visgi, anot jo, niekas nėra apdraustas nuo nesėkmės.

„Čia yra futbolas, gali būti ne italų diena, gal tai bus fantastinis austrų vakaras. Jei komanda pateko į aštuntfinalį, vadinasi, ji kažką tokio turi, kas jai leidžia čia varžytis. Teoriškai italai neturėtų patirti didelių problemų, bet garantijų niekas negali duoti. Nesakau, kad italams bus labai lengva, bet jie turėtų įveikti šį barjerą“, – prognozavo B. Zelkevičius.

Roberto Mancini

A. Narbekovas atkreipė dėmesį, jog kol kas Italija nesutiko savęs verto varžovo.

„Žvelgiant į „Squadra Azzurri“ rinktinės žaidimą grupių etape, panašu, kad neturėtų kilti didesnių problemų su austrais. Iš kitos pusės, atvirai kalbant Italija dar nebuvo sutikusi panašaus kalibro priešininko.

Įdomu, kaip atrodys ekipa aštuntfinalyje. Austrai nėra tas elitas, bet tai jau atkrintamųjų etapas. Šioje vietoje italai šį etapą pasitinka favoritų statusu“, – teigė A. Narbekovas.

Arminas Narbekovas

Tiki vokiečiais

Tiek A. Narbekovas, tiek B. Zelkevičius įsitikinę, kad vokiečių drama su vengrais tebuvo prasta diena Joachimo Lowo rinktinei.

Galiausiai, rinktinė pasiekė tikslą – iš „mirtininkų“ F grupės pasiekė kitą etapą, o tai šiam momentui ir buvo svarbiausia.

„Sunku pasakyti, kodėl vokiečiai taip vargo su vengrais. Gal po dviejų sunkių rungtynių su prancūzais ir portugalais įtakos turėjo fizinis krūvis. Bet kokiu atveju, vokiečiams tikslas buvo patekti į kitą etapą, jie tą padarė, viskas su jais tvarkoje“, – apie būsimą antradienio aštuntfinalio akistatą klabėjo A. Narbekovas.

Anot olimpinio čempiono, vokiečiai grupių etape turėjo užsigrūdinti.

„Pamatėme, kaip gali žaisti Prancūzija, su ta pačia pajėgia Portugalija. Manau, anglai turės problemų su disciplinuotais vokiečiais.

Kita vertus, tas etapas labai įdomus, prasideda atkrintamosios, be jokių skaičiavimų. Tas skirtumas tarp rinktinių nėra didelis, sunku įvardinti šioje poroje favoritą. Yra kitų rinktinių, kurios galėtų būti laikomos silpnesnėmis“, – kalbėjo A. Narbekovas.

Anot B. Zelkevičiaus, vokiečių pusėje – svarbių turnyrų patirtis.

„Vokiečiai dar neparodė savo potencialo ir anglams bus labai sunku. Prisiminkime, vokiečiai nepaliko jokių šansų portugalams, pagal žaidimą nebuvo verti pralaimėjimo prancūzams.

Joachimo Lowo rinktinės pusėje – ir patirtis, yra tokie žaidėjai kaip Matsas Hummelsas, Toni Kroosas, Thomas Miulleris, kurie gali savo ekipą nuvesti toli. Aš tikiu šia rinktine“, – prisipažino futbolo specialistas.

Portugalai ne tokie stiprūs ir galingi, tai nebe ta komanda, kuri laimėjo 2016-ųjų čempionatą. Manau, kad Belgija viena stipriausių čempionate.
Benjaminas Zelkevičius

Ispanų vargai – jokia staigmena

Ispanija Euro 2020 čempionate kaip reikiant patampė nervus savo rinktinės gerbėjams. Pirmame mače Sevilijoje aikštės šeimininkai be įvarčių išsiskyrė su Švedija, antrame mače neįveikė lenkų (1:1). Po dviejų mačų Ispanija neturėjo kur trauktis. Tik lemiamame trečiame ture 5:0 sutriuškino Slovakiją ir pelnė bilietą į aštuntfinalį.

A. Narbekovas mano, kad ispanų pasirinktas žaidimo stilius nebetinka šiai rinktinei.

„Mano asmenine nuomone, ispanai bando tą patį futbolą demonstruoti, kokį žaidė su Andresu Iniesta ir Xavi, bet tokių žaidėjų, kaip mano minėti futbolininkai, ispanai nebeturi.

Jie galėjo patys išspręsti klausimus rungtynėse ar atlikti protingą, paslėptą perdavimą, išvesti komandos draugą į baudos aikštelę, jam sukurti tobulą progą. Dabar to nematau: kontroliuoja tą kamuolį, bet tokių aštrių momentų pirmose dvejose rungtynėse trūko.

Taip, viena, dvi progos, bet tokiai rinktinei to maža. Ispanai ilgai dar lauks tokių, kaip A. Iniesta ar Xavi“, – prognozuoja olimpinis čempionas.

Jis neabejoja, jog mače kroatais galima tikėtis lygių varžovų akistatos.

„Kaip bebūtų, reikiamu momentu kroatai parodė savo klasę. Trečiame mače atrodė, kad škotai perims iniciatyvą, bet lemiamu metu Luka Modričius pelnė puikų įvartį, kaip sako, nereikia jėgos, o svarbu protingai pramušti. Vėliau kampinis ir jo tikslus perdavimas bei pelnytas trečias įvartis. Ko reikėjo, kroatai tą pasiekė.

Nuo pasaulio čempionato žinome, kad Kroatijos rinktinė gali bet kam įkąsti. Manau, laukia apylygės rungtynės, ir tas pats L. Modričius puikiai pažįsta Ispanijos futbolą, nusimato labai įdomi akistata“, – teigė A. Narbekovas.

B. Zelkevičius mano, jog Ispanijos futbolas kenčia nuo vis didesnį vaidmenį klubuose turinčių legionierių gausos.

„Jūs pažiūrėkite, kokie žaidėjai žaidžia Ispanijos rinktinėje? Klubai yra viena, o rinktinės veidas kitas. Laiminčios Ispanijos komandos vis labiau remiasi užsieniečiais, dėl to vis labiau krenta rinktinės lygis. Nemanau, kad ispanai žygiuos toli.

Mače su kroatais nėra favoritų. Pasaulio vicečempionų pikas buvo 2018-aisiais, kol kas ši kroatų rinktinė manęs neįtikina. Nemanau, kad ispanai ar kroatai varžysis dėl čempionato apdovanojimų“, – įsitikinęs B. Zelkevičius.

Benjaminas Zelkevičius

Dėl Ronaldo ir kompanijos nuomonės išsiskyrė

A. Narbekovas mano, jog Europos čempionų titulą ginančių portugalų ir belgų akistatoje favoritų nėra.

„Matėme, kad portugalai turi tvirtą charakterį, po skaudžios nesėkmės vokiečiams atsitiesė mače su prancūzais.

Belgai be jokių kliūčių įveikė grupių etapą, aštuntfinalį pasitiks su dideliu pasitikėjimu. Komandose nuostolių nėra, žaidėjai bus spėję atsigauti, labai sunku įvardinti favoritą šioje poroje“, – mano vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų.

B. Zelkevičius teigė, jog čia visgi belgai gali nutraukti C. Ronaldo ir kompanijos žygį šiose pirmenybėse.

„Prioritetą duodu belgams. Pamenu 2016-ųjų finalą tarp prancūzų ir portugalų. Cristiano Ronaldo sakė, kad prancūzai žais geriau, o mes laimėsime. Taip ir buvo. Bet portugalai ne tokie stiprūs ir galingi, tai nebe ta komanda, kuri laimėjo 2016-ųjų čempionatą. Manau, kad Belgija viena stipriausių čempionate“, – teigė B. Zelkevičius.

Kaip ir belgai, be problemų grupių etapą įveikę Nyderlandai susitiks su čekais. Anot A. Narbekovo, tokia rinktinė kaip Čekija turės savo šansų, kitas dalykas – tų šansų realizacija.

„Čekai, kaip ir bet kuri kita komanda šiame etape, progų turės, tik juos reikės išnaudoti. Yra dar posakis: kad ir kaip blogai bežaistum, vieną ar dvi progas rungtynėse turėsi. Tokioms mažesnėms rinktinėms pagrindinis dalykas yra realizacija, turėti, kaip sakoma, priekyje žudiką, kuris šaltakraujiškai turėdamas vieną, dvi galimybes, jas išnaudotų“, – kalbėjo A. Narbekovas.

Vieningos nuomonės dėl Rusijos

„Rusija Europos čempionate: dugnas“. Tokia ir panašiomis antraštėmis žiniasklaidoje Rusija pasitiko savo nacionalinę futbolo ekipą, grįžusią į Maskvą iš karto po paskutinių „Euro 2020“ grupės rungtynių su Danija.

Rusija trečią kartą iš eilės po 2008 metų neįveikė Europos čempionato grupės varžybų barjero. Euro 2020 turnyro reziumė – du skaudūs pralaimėjimai (0:3 su Belgija ir 1:4 su Danija), viena kukli pergalė (1:0 su Suomija) ir paskutinė vieta B grupėje.

Jei Rusijos žiniasklaida tokį rinktinės pasirodymą vertina kaip „pasiektą dugną“, tiek A. Narbekovo, tiek B. Zelkevičiaus ankstyva rusų kelionė namo visiškai nestebino.

„Juk ir matėme, kad rusai nebuvo ta komanda, kuri tvirtai pretenduotų į kitą etapą, čia jokia staigmena ta paskutinė pozicija.

Aš neįsivaizduoju, kaip tokioje šalyje, tiek milijonų žmonių, o nesurinkti geros komandos. Tie patys Rusijos futbolininkai, žaisdami tėvynėje, nepatiria didelio spaudimo, gauna gerus atlyginimus. Išvažiavus iš Rusijos reikėtų būti visa galva aukštesniam už vietinius, kad žaistum startinėje sudėtyje. Toks Artiomas Dziuba gauna virš 5,5 milijonų dolerių, kam jam kažkur važiuoti ir kur jis dar galėtų tiek gauti?“, – retoriškai klausė A. Narbekovas.

Jo nuomone, rinktinės strategas S. Čerčesovas turėtų priimti ryžtingą sprendimą.

„Tokia šalis, kaip Rusija, turėtų surinkti daug stipresnę sudėtį. Tragedija tai, ką jie parodė, kažkoks nesusipratimas. Sakoma, laimi komanda, o pralaimėjus kaltas treneris. Manau, kad Stanislavas Čerčesovas, logiškai žiūrėdamas į situaciją, pats turėtų atsistatydinti“, – įsitikinęs olimpinis čempionas.

A. Narbekovui pritarė buvęs jo treneris B. Zelkevičius. „Koks buvo, toks ir liko Rusijos futbolo lygis, aš gerai žinau Rusijos futbolą, jis priklausomas nuo kitų šalutinių dalykų. Ta pozicija neturėtų stebinti, nes rusai tiesiog pademonstravo savo realias galimybes, jie kažko daugiau ir negalėjo pasiekti“, – įsitikinęs savo karjeroje penkerius metus Rusijoje dirbęs futbolo specialistas.

Džiaugėsi dalyvių plėtra

Tiek A. Narbekovas, tiek B. Zelkevičius vieningai kartojo, jog Europos čempionato dalyvių didinimas iki 24-ių rinktinių – pasiteisinęs sprendimas.

„Nebuvo tokios rinktinės, kurią komandos, kaip sakoma, lengvai kepurėmis apmėtytų. Taip, turkai tris rungtynes pralaimėjo, bet ir su jais visos ekipos turėjo kovoti, reikėjo mušti įvarčius, lengva nebuvo, o turkai ir momentų turėjo, būtų įmušę įvartį kažkuriose rungtynėse pirmi, būtų gal viskas kitaip susiklostę.

Stebino ta pati Šiaurės Makedonija, varžovams reikėjo įdėti labai daug pastangų, kad įveiktų juos.

Tas 24-ių komandų formatas labai pasiteisino. Prisiminkime vengrus, „mirtininkų“ F grupė, bet atėmė tašką iš prancūzų, nedaug trūko, kad būtų palaidoję vokiečius“, – teigė A. Narbekovas.

Anot B. Zelkevičiaus, padidinus komandų skaičių atvertas kelias kiek silpnesnėms rinktinėms varžytis tokiame čempionate. „16-os komandų formate jos neturėtų galimybių papulti į jį. Dabar – galimybė kovojant su elitu pačioms pasitempti, įgyti patirties“, – pridūrė legendinis šalies futbolo specialistas.

Aštuntfinalių poros:

Velsas – Danija (birželio 26 d., Amsterdamas)

Italija – Austrija (birželio 26 d., Londonas)

Nyderlandai – Čekija (birželio 27 d., Budapeštas)

Belgija – Portugalija (birželio 27 d., Sevilija)

Kroatija – Ispanija (birželio 28 d., Kopenhaga)

Prancūzija – Šveicarija (birželio 28 d., Bukareštas)

Anglija – Vokietija (birželio 29 d., Londonas)

Švedija – Ukraina (birželio 29 d., Glazgas)

Euro 2020 aštuntfinalio poros
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)