Ypač tragiškai baudiniai buvo mušami pirmenybių pradžioje, kuomet iš pirmųjų penkių bandymų vaisingas buvo tik vienas.

Savo progą išnaudojo portugalas Cristiano Ronaldo, o danas Pierre'as-Emile Hojbjergas, valas Garethas Bale'as, makedonas Ezgjanas Alioski ir ukrainietis Ruslanas Malinovskis graužė nagus.

Vėliau vartininkų akcijų kursą kiek nuleido trys paeiliui įvarčiais virtę baudiniai: tiksliai pasidarbavo olandas Memphisas Depay, čekas Patrikas Schickas ir švedas Emilis Forsbergas.

Kuomet realizacija pasiekė bent jau 50 proc., dūsauti eilė atėjo „Villarreal“ klubo puolėjui G. Moreno.

Nors tam sunku rasti logišką paaiškinimą, šios Europos pirmenybės jau dabar išsiskiria dėl didžiausio neįmuštų 11 m baudinių skaičiaus.


Tiesa, Ispanijos gerbėjai prie tokių apmaudžių epizodų baigia priprasti. Įskaičiuojant prieš pat čempionatą vykusias kontrolines rungtynes su Lietuvos nacionaline komanda, kuriose dėl koronaviruso atvejo tikrąją Ispanijos rinktinę pavadavo jaunimo ekipa, ispanai nesugebėjo nuo 11 m žymos kamuolio į tinklą pasiųsti jau keturis kartus iš eilės.

Praėjusį lapkritį UEFA Tautų lygos rungtynėse su Šveicarija Sergio Ramosas įsigudrino šitaip suklysti net du sykius, o mače su Lietuva pasižymėti nepavyko ir Abeliui Ruizui, kurio smūgį atrėmė vartininkas Tomas Švedkauskas.

Vis dėlto G. Moreno klaida kainavo daugiausiai, kadangi jo tautiečiams teko tenkintis lygiosiomis 1:1 su Lenkija, kurios komandai buvo jau antros Europos čempionate per tiek pat sužaistų turų.

„Gaila, kad neįmušėme, nes tai buvo absoliučiai kertinis momentas“, – atsiliepė „Raudonosios furijos“ strategas Luisas Enrique.

Šįkart jau ir treneris pripažino, jog auklėtinių statistinis dominavimas aikštėje – kamuolį jie kontroliavo 76 proc. laiko ir atliko penkiskart daugiau tikslių perdavimų nei lenkai (623) – neduoda norimo rezultato ir yra perteklinis.

Euro 2020: Ispanija - Lenkija. Statistika

„Turbūt persistengėme ir patys sau apsunkinome gyvenimą vietoje to, kad kurtume paprastesnes galimybes. Galvojau, kad sužaisime geriau. Galbūt jei tai būtų bokso dvikova, laimėtume ją taškais, nes labiau dominavome. Tačiau reikia įvertinti puikų lenkų darbą gynyboje. Žinoma, norėjome pasirodyti geriau ir suteikti sirgaliams geresnių emocijų“, – vertino L. Enrique.

Po antrų iš eilės lygiųjų ispanai vėl aptarinėjo aikštės vejos kokybę Sevilijoje.

„Akivaizdu, kad tai mus nervina. Kamuolys rieda kitaip nei turėtų, tai mums nepadeda mėginant įveikti sutankintas gynybas“, – skundėsi saugas Rodri.

Vis dėlto L. Enrique pasistengė šią temą uždaryti.

„Žaisti futbolą čia tikrai galima, 22 vyrai tai ir darė. Žinau, kad tam tikri žmonės jau deda visas pastangas siekdami pagerinti situaciją, ir už tai esu dėkingas“, – teigė 51-erių ispanas.

Tuo metu Lenkijos rinktinę treniruojantis portugalas Paulo Sousa garbino išlyginamąjį įvartį pelniusį Robertą Lewandowskį.

„Jis šiuo metu yra geriausias puolėjas pasaulyje. Įvarčiai jam gyvybiškai svarbūs norint išlikti pozityviam. Norime „maitinti“ jį kamuoliu, kurti progas, bet jis ir pats sukuria erdvių komandos draugams. Robertas yra toks žaidėjas, kuris lyderiauja įvairiais būdais“, – Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) įvarčių mašiną gyrė specialistas.

Po pirmame ture patirto pralaimėjimo prieš Slovakiją (1:2) pastarasis buvo nuožmiai kritikuojamas Lenkijoje, bet šios šalies futbolo federacijai vadovaujantis legendinis Zbigniewas Boniekas pridengė 50-metį portugalą patvirtindamas, kad šis ir toliau tęs darbus nepriklausomai nuo rezultatų Europos čempionate.

Pasipriešinimas tituluotajai Ispanijai atgaivino nesėkmingos pradžios prislopintas viltis – bent jau P. Sousa vėl kalba apie patekimą į atkrintamąsias varžybas.

„Jeigu taip galime sužaisti su viena geriausių pasaulio komandų, vadinasi, galime ir laimėti“, – pažymėjo treneris, kurio auklėtiniams dabar žūtbūt reikės įveikti Švediją.

„Nebūsime favoritai, tačiau pasirengsime tinkamai. Šios rungtynės su ispanais mums tikrai padėjo“, – pridūrė R. Lewandowskis.

Grupių etapą ispanai ateinantį trečiadienį užbaigs maču su slovakais, lenkai ir švedai galynėsis tuo pačiu metu.


Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžosi 24 rinktinės, o titulą gina Portugalijos atstovai.

Į atkrintamąsias varžybas iškops po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei dar keturios iš šešių, užimsiančių trečias vietas pogrupiuose.

Lygiai mėnesį truksiančio turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)