„Ukrainos futbolo asociacija derasi su UEFA, siekdama palikti šūkį ant savo marškinėlių“, – naujienų agentūrai AFP pranešė asociacijos spaudos tarnyba, Europos organizacijai pripažinus devizą „Šlovė didvyriams!“ politiniu.

Ukrainiečių asociacija pareiškė, kad „anksčiau UEFA patvirtino naująjį aprangos rinkinį ir visus jo elementus, įskaitant šūkį“.

Tačiau UEFA atstovai ketvirtadienį teigė, kad šis lozungas, dažnai naudotas Kremliaus remtą lyderį Viktorą Janukovyčių nuvertusių protestų dalyvių per 2014 metų Maidano revoliuciją, yra „aiškiai politinio pobūdžio“.

Toks sprendimas buvo priimtas Rusijai kiek anksčiau pateikus Europos futbolo valdančiajai institucijai skundą dėl marškinėlių, ant kurių taip pat vaizduojami Ukrainos kontūrai, apimantys Rusijos 2014 metais aneksuotą Krymą.

Pasak UEFA, kontūrų keisti nereikės, nes vienoje iš Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijų „teritorinės sienos pripažįstamos tokios, kokios apytiksliai vaizduojamos dizaine“.

Šūkį „Šlovė Ukrainai!“ UEFA irgi patvirtino, nes „atskirai gali būti traktuojamas kaip bendrinė ir nepolitinė frazė, turinti bendrą nacionalinę reikšmę“.

Ukrainos futbolo rinktinės apranga

Nors UEFA sprendimą drausti šūkį „Šlovė didvyriams!“ rusai pasveikino, nepasitenkinimo balsų liko daug. Anot rusų politikų, nuo marškinėlių naikinti reikia ir Ukrainos kontūrų, apimančių Krymą, motyvus.

Kalbėdamas su „Sport-Express“ Rusijos Dūmos deputatas Dmitrijus Sviščevas tai išsakė tiesiai šviesiai.

„Sakykime taip: šis sprendimas – tai sveiko proto pergalė. Tačiau tai ne visiškai tokia įvykių baigtis, kokios mes norėtume.

Reikia, kad ant gerbiamos Ukrainos futbolo rinktinės aprangos neliktų jokių agitacinės kampanijos ženklų – turiu omenyje ir ginčytinų teritorijų žemėlapyje. Jiems – ginčytinų, o mums šis klausimas jau išspręstas.

Labai gerai, kad UEFA sureagavo, tačiau reikia eiti iki galo. Turnyras vyksta ir Rusijos teritorijoje, o Ukrainai tiesiog nereikia pritraukinėti dėmesio tokiu būdu, kokiu ji tai daro. Jie pritraukia ir UEFA, ir FIFA organizacijų dėmesį, kurios šiaip jau neužsiima politika.“

Deputatas netgi pateikė alternatyvų, ir, jo nuomone, ironišką pasiūlymą.

„Aš manau, kad rusai negalės priimti su tokių aprangų, taikytis su jomis. Jeigu jie neturi pinigų naujoms uniformoms, tai mes galime „susimesti“ ir nupirkti jiems naujas, normalias aprangas – be jokių išsiuvinėtų teritorijų. Mes gerbiame Ukrainos komandą, bet jie negali išsiversti be tokių agitacinių provokacijų“, – dėstė D. Sviščevas.

Primename, kad Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose 2014-aisiais. Besitęsiantis konfliktas jau pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Tarptautinė bendrija Krymo aneksiją laiko neteisėta ir jos nepripažįsta. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijų Rusijai.

Primename, kad Europos futbolo čempionatas (Euro 2020) prasidės penktadienį ir mėnesį vyks 11-oje Europos šalių. Viena iš pirmenybių rengėjų yra ir Rusija, turnyro rungtynes priimsianti Sankt Peterburge. Rusai varžybas pradės B grupėje kartu su Belgija, Danija ir Suomija, o ukrainiečiai žais C grupėje kartu su Nyderlandais, Šiaurės Makedonija ir Austrija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)