Ukrainos futbolo federacijos prezidentas Andrijus Pavelka „Facebook“ paskelbtame pranešime nurodė, kad Ukrainos žaidėjai dėvės „ypatingas uniformas“. Prie pranešimo pridėta Ukrainos vėliavos spalvų – geltonos ir mėlynos – marškinėlių nuotraukų.

Ant drabužių vaizduojami Ukrainos kontūrai apima Rusijos aneksuotą Krymą bei separatistų kontroliuojamas Donecko ir Luhansko sritis, taip pat užrašyti žodžiai „Šlovė Ukrainai! Šlovė didvyriams!“

„Manome, kad Ukrainos siluetas suteiks jėgų žaidėjams, nes jie kovos už visą Ukrainą“, – pareiškė A. Pavelka.

Šūkis „Šlovė Ukrainai“ yra patriotiškas devizas, dažnai naudotas Kremliaus remtą lyderį Viktorų Janukovyčių nuvertusių protestų dalyvių per 2014 metų revoliuciją.

Po to sukilimo, kurį Maskva pasmerkė, Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose. Besitęsiantis konfliktas nuo 2014 metų pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Tarptautinė bendrija Krymo aneksiją laiko neteisėta ir jos nepripažįsta. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijas Rusijai.

„Šlovė Ukrainai“ ir atsakomasis šūkis „Šlovė didvyriams“ siejami su ne vieną dešimtmetį trukusia Ukrainos kova už nepriklausomybę.

Minėti šūkiai kritikuojami Maskvos dėl jų sąsajų su Antrojo pasaulinio karo laikų nacionalistinėmis grupuotėmis, kurios ir kovojo, ir bendradarbiavo su naciais.

„Neįmanomo iliuzija“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pasišaipė iš futbolininkų aprangų, teigdama, kad Ukrainos futbolo rinktinė „prijungė Ukrainos teritoriją prie Rusijos Krymo“.

Pasak jos, pasirinktas dizainas primena „trompe l'oeil“ meno techniką, apgaunančią akį ir sukuriančią „neįmanomo iliuziją“.

M. Zacharova pridūrė, kad 2020 metų čempionato organizatoriai ir sirgaliai „turėtų žinoti“, kad Ukrainos protestuotojų šūkis „imituoja“ liūdnai pagarsėjusį nacių devizą.

„Karo metu šį nacių šūkį naudojo reguliarios ir nereguliarios nacionalistinės Ukrainos ginkluotos formuotės“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė M. Zacharova.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, duodamas interviu valstybinei naujienų agentūrai TASS, atsisakė komentuoti šį reikalą ir patarė visus klausimus užduoti Europos futbolo asociacijų sąjungai (UEFA).

Tuo metu keli Rusijos įstatymų leidėjai apkaltino Ukrainą futbolo politizavimu.

„Tai visiškai netinkama“, – Kremliaus finansuojamai televizijai RT sakė parlamentaras Dmitrijus Sviščiovas, ragindamas UEFA sureaguoti.

„Tuomet tegul mūsų žaidėjai išeina į aikštę dėvėdami marškinėlius su Rusijos imperijos kontūrais, apimančiais Lenkiją, Ukrainą ir Suomiją“, – pridūrė jis.

Tuo metu buvęs Rusijos futbolo sąjungos generalinis sekretorius Anatolijus Vorobjovas pareiškė, kad jei Rusija pareikštų oficialų protestą, UEFA gali įsikišti į šį reikalą.

Kalbėdamas su RT jis šmaikštavo, kad ukrainiečiai savo komandos aprangas kūrė būdami apsvaigę nuo „magiškų grybų“.

Per 2018 metais Rusijoje vykusį Pasaulio futbolo čempionatą kroatų delegacijos pareigūnas Ognjenas Vukojevičius po ketvirtfinalio pergalės prieš rusų rinktinę paskelbė „Instagram“ vaizdo įrašą, kuriame matomas jis ir „Šlovė Ukrainai!“ šaukiantis kroatų gynėjas Domagojus Vida.

Kroatijos futbolo federacija pašalino O. Vukojevičių iš savo delegacijos Pasaulio futbolo čempionate. UFF tada pasisiūlė sumokėti jam FIFA skirtą baudą, nors O. Vukojevičius sakė sumokėsiąs ją pats.

Tuo metu D. Vida atsipirko oficialiu įspėjimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)