Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) priėmė „nepaprastąsias priemones“, pagal kurias Rusijos lenktynininkai, norėdami varžytis FIA varžybose, turi pasmerkti karą ir sutikti dalyvauti be savo šalies vėliavos ir simbolikos. Daugelis Rusijos autosporto atstovų neskubėjo su tokiomis sąlygomis, tačiau trijulė rusų sutiko tai padaryti. Tai jiems atvėrė duris į šių metų Dakarą.

„Dar niekada Dakaro ralis neturėjo ekipažo iš Kirgizijos. Ir štai iškart prologe iš 13-os pozicijos – kirgizo startas. Kaip jie gavo tokį aukštą startinį numerį šių metų Dakaro prologe? Ir čia maža pastabėlė. Tie dabartiniai kirgizai visada varžėsi kaip rusai.

Tai rusai, kurie negali startuoti Dakare dėl pritaikytų sankcijų už karą Ukrainoje, nusipirko Kirgizijos pilietybę ir čia startuoja su Kirgizijos pasais. Štai toks Kirgizijos ekipažas“, – Dakaro prologo metu pasakojo iš arti ralį stebintis A. Juknevičius.

Su Kirgizijos vėliava automobilių įskaitoje besivaržantis Denisas Krotovas su šturmanu Konstantinu Žilcovu Dakaro ralyje debiutavo 2019 metais ir užėmė 15-ą vietą, pernai ekipažas liko 28-oje pozicijoje.

Po Rusijos sukelto karo Ukrainoje duetas liko gimtinėje, varžėsi Rusijos ralio čempionate, nugalėjo Šilko kelio ralyje T1 kategorijoje.

Metų pabaigoje gruodį D. Krotovas jėgas išmėgino tarptautinėse varžybose: FIA organizuojamoje pasaulio taurės ralio kroso finaliniame etape Dubajuje. Prieš šias varžybas tiek D. Krotovas, tiek K. Žilcovas turėjo pasirašyti smerkiantys Rusijos karą Ukrainoje.

„Reikia lenktyniauti, kitu atveju tu prarandi įgūdžius bei turi apskritai trauktis iš šios veiklos.

Karjera profesionaliame sporte yra trumpa, todėl reikia priimti tam tikrus kardinalius sprendimus“, – rugsėjį „Match TV“ kalbėjo K. Žilcovas, Dakaro ralyje turintis Izraelio pilietybę.

„Čia toks posūkis. Arba lauki, kol kas nors pasikeis, arba jei nori varžytis, galvoji, kokių tam reikia dokumentų“, – pridūrė šturmanas.

Viename iš savo vaizdo reportažų į rusų duetą dėmesį atkreipė Gintas Petrus.

„Žiūrime, kaip sekasi Kirgizijos ir Izraelio ekipažui. Kažkodėl jie nekalba apie karą, keistai tyli. Gal negali pasakyti, ką iš tiesų galvoja. Paliksime tai jų sąžinei. Mūsų „voras“ pasiruošęs, mes Ukrainą palaikome, o rusų – ne“, – prieš trečią greičio ruožą kalbėjo G. Petrus.

Automobilių įskaitoje besivaržantys rusai nėra vieninteliai šių metų Dakare.

Bagių įskaitoje lenktynininkui Yasirui Seaidanui kelią diktuoja šturmanas Aleksejus Kuzmičius.

Su Jungtinių Arabų Emyratų vėliava ralyje dalyvaujantis rusas Dakaro patirtį skaičiuoja nuo 2009 metų. 2012 metais jis laimėjo vieną iš Dakaro etapų su Artūru Ardavičiumi sunkvežimių įskaitoje.

Bauda ekipažą bloškė į bendros bagių rikiuotės dugną. Jei ne bauda, duetas kovotų dėl aukščiausių bendros įskaitos pozicijų.

Sekmadienį aštuntame greičio ruože arabo ir ruso duetas užėmė 2-ą vietą, šeštadienį ir penktadienį ekipažas liko trečias.

Aleksejus Kuzmičius

Portalas „Thecheckeredflag.co.uk“ pastebi, kad nors rusai varžosi su kitų šalių pasais ir licencijomis, visi minėti lenktynininkai tebėra Rusijos piliečiai ir turi Rusijos pasus.

FIA reikalavimas rusams pasmerkti karą ir sutikti dalyvauti be savo šalies vėliavos supriešino Rusijos autosporto atstovus. 2017 m. Dakaro keturračių įskaitos nugalėtojas Sergejus Kariakinas asmeniškai kreipėsi į FIA prezidentą Mohammedą Ben Sulayemą, kad ši taisyklė būtų panaikinta. 19 kartų Dakaro sunkvežimių įskaitos čempionė „Kamaz“ komanda atšaukė savo 2023 metų ralio planus.

Kita vertus, dalis Rusijos lenktynininkų tampa kitų šalių piliečiais. Pavyzdžiui, F-1 bandymų pilotas Robertas Švarcmanas varžosi su Izraelio autosporto licencija, Aleksandras Smoljaras „Formulė-3“ čempionate dalyvavo po FIA vėliava.

Rusijos lentynininkai dar prieš karą Ukrainoje negalėjo varžytis su savo šalies vėliava. Dėl valstybinio dopingo skandalo jie atstovavo Rusijos automobilių sporto federacijai (RAF).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją