Dar prieš šio etapo startą ralio organizatoriai įspėjo, jog greičio ruože beveik nebus smėlio, bet pavojų kels akmenuotos, kartais itin siauros vietos.

Vos ketvirtį numatytos distancijos įveikęs Vaidotas Žala pramušė du atsarginius ratus, o pramušęs dar vieną buvo priverstas stoti.

Tris valandas laukė pagalbos, o gavęs naują ratą toli nenuvažiavo. Ekipažas patyrė naujų techninių problemų. Tapo aišku, kad „Teltonika Racing“ duetas nespės trasos įveikti per numatytą laiko limitą, tad V. Žala nusprendė trauktis iš greičio ruožo ir judėti tiesiai bivako link.

„Teks antradienį vėl naudoti „džokerio“ kortą, nežinia, kaip su taisyklėmis, reikės pasitarti su „Prodrive“ komanda. Bet faktas, kadangi nespėjame įveikti šitos trasos pagal nustatytą laiko limitą, tenka grįžti į bivaką“, – teigė V. Žala.

Nė antro kontrolinio punkto (105 km) nepasiekė „Constra Racing“ lietuvių trijulė, besivaržanti sunkvežimių įskaitoje. Anot komandos, „dingo trauka, bandoma ieškoti gedimo priežasties, kuo greičiau remontuotis ir judėti finišo link“.

Problemų neišvengė Benediktas Vanagas su šturmanu Kuldaru Sikku. Jie pora valandų stovėjo ties 4-u kontroliniu punktu (186 km), tačiau išsprendė kilusias bėdas ir juda finišo link.

Pirmasis iš lietuvių šį greičio ruožą įveikė keturračiu besivaržantis Laisvydas Kancius. Jis 430 km įveikė per 6:45:48 val., nuo etapą laimėjusio prancūzo Alexandre'o Giroud klaipėdietis atsiliko 24:42 min. Preliminariai etapą įveikė 5-as ir bendroje įskaitoje pakilo į 5-ą vietą.


Pirmame etape nubausti trys lietuvių ekipažai

Pirmoji diena Dakare Lietuvos lenktynininkams buvo gana sėkminga – Rokas Baciuška bagių klasėje iškovojo pirmąją vietą, o Vaidotas Žala finišavo šeštas. Kiek vėliau jo pozicija keitėsi dėl varžovui skirtos baudos, tačiau baudos minučių netrukus gavo ir Lietuvos lenktynininkai.

V. Žalai buvo skirta 1 min. 40 sek. bauda, komanda iš 5 vietos krito į 6-ą. Pats lenktynininkas pranešė, kad bauda komandai skirta už greičio viršijimą, tačiau V. Žala patikino, kad organizatoriams teiks protestą.

Vėlai vakare lenktynininkas sužinojo, kad bauda sumažinta iki 1 minutės. Toks pakeitimas bendros lenktyininkų rikiuotės nekeitė, V. Žala po prologo ir pirmo etapo užėmė 11-ą vietą.

15 minučių baudos gavo ir bagių klasėje pirmas finišavęs Rokas Baciuška, o tai komandą nubloškė į 9-ą vietą. R. Baciuška teigė, kad tokia bauda jiems skirta už neva praleistą kelio tašką, tačiau lenktynininkas tvirtino, kad antroji kelio knyga fiksavo reikiamą kontrolinį punktą.

Dėl praleisto kelio taško 15 minučių baudos gavo ir B. Vanagas, todėl komanda iš 21 vietos krito į 29-ą. Tiesa, tokią klaidą B. Vanagas pripažino ir teigė, kad ateityje tokios klaidos kartotis neturėtų.

Bendroje įskaitoje „Toyota Gazoo Racing“ komanda užima 24-ą vietą.

Dakaro ralis startavo gruodžio 31-ąją ir tęsis iki sausio 15 d. Lenktynininkų laukia 14 greičio ruožų, jie iš viso turės įveikti 8549 kilometrus, iš kurių 4706 km bus įskaitiniai.

Beje, pirmą kartą ralio trasa drieksis per taip vadinamą „Empty Quarter“ dykumą, tai viena didžiausių dykumų pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)