Šie 19 įskaitinių kilometrų – pirmoji pirmojo greičio ruožo dalis, kuri nuspręs, kas kokioje pozicijoje startuos sekmadienį – antroje pirmojo greičio ruožo dalyje. Benediktas Vanagas užfiksavo geriausią laiką tarp lietuvių ir pagal preliminarius rezultatus finišavo 23 pozicijoje bendroje įskaitoje.

„Džiaugiamės, kad Dakaras prasidėjo. Greičio ruožas trumpas ir jame planus šiek tiek sujaukė prioritetinių vairuotojų sąrašas – startavome kaip antras ne prioritetinis automobilis.

Buvome pakankamai smarkiai nustumti į galą, tad per tuos dvidešimt kilometrų teko lenkti du automobilius“, – apie pirmą greičio ruožą finišavęs pasakojo „Toyota Gazoo Racing Baltics“ pilotas B. Vanagas.

Pasak lenktynininko, nemažai laiko greičio ruože prarado dėl dulkių, kuriose turėjo važiuoti vejantis ir lenkiant kitus dalyvius.

„Viena vertus reikėjo atakuoti tam, kad pasidarytume gerą starto poziciją rytojui, bet to padaryti nepavyko, nes mes tikrai praradom daug laiko braudamiesi per dulkes. Kita vertus kriminalų neprisidarėme ir keliaujame į priekį“, – pasakojo sportininkas.

Organizatoriai, pasakodami apie šeštadienio trasą, teigė, kad tai puiki proga dalyviams ir ištestuoti automobilius smėlyje bei bekelėje, o etapas padės turėtų „atskirti pelus nuo grūdų“. 19 km trasą, pasak oficialaus pranešimo, sudarė 57 proc. smėlio, 10 proc. dirvožemio ir trečdalis kopų.

Legendos statusą šiemet gavęs Benediktas Vanagas pasakojo, kad nors dar atnaujinto „Toyota GR DKR Hilux“, praminto „Black Hawk 6.5“, pilnai ir nepažįsta, šeštadienio trasa padėjo su juo susipažinti geriau: „pajaučiau automobilį labiau nei tai pavyko padaryti iki šiol per testus. Dar bus niuansų ir reikės juos gaudyti, bet manau, kad su šiuo automobiliu laukia įdomus Dakaras.“

Žala bandė iš naujo prisijaukinti kopas

Vaidotas Žala ir Paulo Fiuza duetas („Teltonika Racing“) finišavo per 13 min. 9 sek. Jo rezultatas iš finišą pasiekusių dalyvių – preliminariai 36-as. Lietuvis atsiliko 2:13 min. nuo lyderio Nassero Al-Attiyah.

Dalindamasis pirmosios dienos įspūdžiais V. Žala pripažino, kad po dvejų metų pertraukos grįžus į kopas rinktis geriausią trajektoriją jose nebuvo lengva. Pratindamasis prie akims neįprasto vaizdo jis buvo itin atsargus ir neskubėjo.

„Dvejus metus kopose nebuvau, tai šiek tiek nelabai supratau, kas ten vyksta. Atrodo, kad šiek tiek per atsargiai važiuota. Tiesiog nematau, kuriose tiksliai vietose baigiasi kopų kontūrai ir kur yra aukščiausios vietos – lūžiai.

Galiausiai Paulo pradėjo mane raginti, tačiau šiuo atveju nepaskubėsi – reikia laiko, kad priprasčiau.

Svarbiausia, kad per tuos beveik 20 kilometrų nieko nenutiko, nors buvo keletas pavojingų kopų“, – komentavo lenktynininkas.

Apie laukiančius išbandymus kopose dalyvius įspėjo ir organizatoriai, tačiau V. Žala pastebėjo, kad visas greičio ruožas nebuvo itin sudėtingas – kai kurias atkarpas buvo galima įveikti spaudžiant akceleratorių iki dugno.

Greičiausias šeštadienį buvo T1+ klasės „Toyota Hilux“ vairuojantis Nasseras Al-Attiyah, kuriam ant kulnų lipo Carlosas Sainzas su hibridiniu „Audi RS Q e-tron“.

Prie patobulinto egzotiškojo BRX visureigio vairo vėl sėdęs Sebatienas Loebas įžanginiame etape varžėsi su lyderiais, tačiau šį kartą finišavo penktas.

Kvalifikacinio greičio ruožo ilgis siekė vos 19 kilometrų, kuriuos ralio maratono dalyviai įveikė važiuodami smėliu, akmeningu gruntu ir netgi kopomis.

Problemų neišvengė Juknevičius ir Baciuška

Antanas Juknevičius ir Didzis Zarinis („Kreda Team“) 19 km įveikė per 13:50 min. Tai 44-as rezultatas iš finišą pasiekusių 88-ių ekipažų.

Tiesa, pirmieji kilometrai nebuvo lengvi: neveikė elektroninė kelio knyga bei buvo nedidelių problemų su varikliu, tad panašu, vakare prireiks mechanikų rankų.


Gintras Petrus ir Šarūnas Paliokas („Petrus Kombucha Team“) nuotolį įveikė per 15:01 min. (54 vieta).

Keturratininkas Laisvydas Kancius („Story Racing S.R.O.“) 19 km įveikė per 18:35 min. užėmė 9-ą vietą ir nuo lyderio, argentiniečio Manuelio Andujaro atsiliko 8:25 min. Iš viso šioje kategorijoje prologą įveikė 20 dalyvių.

Motociklininkas Arūnas Gelažninkas („Orion Dakar Team“) bendroje įskaitoje finišavo 44-oje vietoje ir 3-ias „vienišių“ klasėje.

Lietuvis lenkė beveik 100-ą dalyvių: bendroje įskaitoje varžosi net 143 lenktynininkai.

Iš 6-os pozicijos bagių klasėje startavo Roko Baciuškos ir Oriol Mena ekipažas („South Racing“), kuris prologo kilometrus įveikė per 15:05 min. Tai 1:43 min. lėčiau nei kol kas geriausią rezultatą užfiksavęs lenkų ekipažas Michalas Goczalas ir Szymonas Gospodarczykas (13:19 min.). Preliminariai ekipažas užėmė 12-ą vietą.

„Prologas įveiktas. 12-a vieta – ne geriausias rezultatas, nes prakirtome ratą. Bet tai tik apšilimas. Tikra kova prasideda sekmadienį“, – po finišo savo feisbuko paskyroje rašė R. Baciuška.

Rokas Baciuška, Oriol Mena („South Racing“ nuotr.)

Bagių įskaitoje Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas („Mediafon Team“) trasą įveikė per 16:50 min. (preliminariai 29 vieta).

Sunkvežimių klasės ekipažas – Vaidotas Paškevičius, Slavomiras Volkovas, Tomas Gužauskas („ConnectPay Racing“) prologe užėmė 19-ą vietą – 15:51 min.

Ralio debiutantai 2:50 min. atsiliko Eduardo Nikolajevo, Jevgenijaus Jakovlevo ir Vladimiro Rybakovo trijulės (13:01 min.).

Ralį pradėjo ir „Dakar Classic“ įskaitoje besivaržantis Valdo Valiukevičiaus ir Pauliaus Kavaliausko („Heston Airlines“) duetas. Po pirmųjų kilometrų ekipažas rikiuojamas 27-oje pozicijoje.

Po pirmųjų sportinių kilometrų dalyviai patraukė link Hailo miesto, kuriame vyks oficiali Dakaro ralio atidarymo ceremonija, o sekmadienį laukia pirmasis greičio ruožas.

2022 metai Dakaro ralyje lietuviams yra rekordiniai. Lenktynėse pasirodė iki šiol didžiausias skaičius ekipažų – 10. Iš viso dalyviai turės įveikti 12 greičio ruožų arba daugiau nei 8 tūkst. km, iš kurių, 4252 km – įskaitiniai.

Prologo rezultatai:

Visureigių klasė (88 ekipažai):

1. Nasser Al-Attiyah (Kataras)

2. Carlos Sainz (Ispanija)

3. Brian Baragwanath (PAR)

---

22. Benediktas Vanagas (Lietuva)
---
36. Vaidotas Žala (Lietuva)
---
45. Antanas Juknevičius (Lietuva)
---
54. Gintas Petrus (Lietuva)

Bagiai (47 ekipažai):

1. Michal Goczal (Lenkija)

2. Marek Goczal (Lenkija)

3. Rodrigo Luppi de Oliveira (Brazilija)
---
12. Rokas Basiučka
---
29. Tomas Jančys

Motociklų įskaita (144 dalyviai):

1. Daniel Sanders (Australija)

2. Pablo Quintanilla (Čilė)

3. Ross Branch (Botsvana)

---

44. Arūnas Gelažninkas (Lietuva)


Keturračiai (20 dalyvių):

1. Manuel Andujar (Argentina)

2. Alexandre Giroud (Prancūzija)

3. Giovanni Enrico (Čilė)
---
9. Laisvydas Kancius (Lietuva)

Sunkvežimių klasė:

1. E. NIKOLAJEV/ E. JAKOVLEV /V. RYBAKOV
2. D. SOTNIKOV / I. AKHMETZIANOV / R. AKHMADEJEV
3. A. KARGINOV / A. MOKEEV / I. MALKOV
---
19. V. PAŠKEVIČIUS / S. VOLKOV / T. GUZAUSKAS

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)