Eilinė diena ofise

Pirmasis iš lietuvių startavęs, vėliau iš Dakaro organizatorių radarų dingęs, bet sėkmingai finišavęs Benediktas Vanagas šypsojosi – diena buvo gera ir be didesnių nuotykių.

„Nedaug likus iki neutralizacijos zonos pramušėme vieną ratą, tačiau tai buvo viskas. Stovėdami sugaišome tik kelias minutes, o toliau tai buvo eilinė diena ofise. Kopų buvo, bet jos apaugusios augmenija, kai kur labai stačios, atrodė, lyg važiuotume siena“, – pasakojo B. Vanagas, važiuojantis drauge su šturmanu Filipe Palmeiro.

Penktąjį greičio ruožą „Inbank team Pitlane“ komanda įveikė preliminariai būdami 17-oje vietoje.

Saugiai, bet užtikrintai

Netrukus po B. Vanago finišavo ir Antanas Juknevičius su Dariumi Vaičiuliu. Komandos „Kreda“ pilotas pasakojo, kad greičio ruože buvo daug kupstų, todėl teko kaip reikiant pasikratyti. Lenktynininkai užėmė 23-ią poziciją.

„Daug kratėmės, tačiau diena buvo gera, jokių problemų neturėjome, nerizikavome ratais, nemažinome slėgio padangose, todėl buvo sunkiau per smėlį važiuoti, tačiau norėjome judėti saugiai“, – aiškino A. Juknevičius.

Graži diena, bet skaudūs potyriai

Arūnas Gelažninkas, vienintelis Lietuvos motociklininkas Dakare, pasakojo, kad penktasis greičio ruožas jam patiko, o ir sekėsi gana neblogai – pelnė 36-ąją vietą. Tačiau sėkmė lenktynininką lydėjo tik iki 250-ojo kilometro.

„Pasiekęs 250-ąjį kilometrą stipriai kritau, nelabai prisimenu, dėl ko, bet tiek toli nuo motociklo nebuvau skridęs. Kai atsikėliau, buvau apie 40 metrų nuo motociklo. Paskutinius 100 km važiavau labai lėtai, svarbu buvo finišą pasiekt“, – sakė komandos „Zigmas Dakar team“ atstovas.

A. Gelažninkas džiaugėsi, kad lenktyniaudamas naudoja kaklo apsaugą, mat net su ja po kritimo kankina kaklo skausmai, o jei jos neturėtų, svarstė motociklininkas, scenarijus galėjo būti liūdnesnis.

„Nieko, dar vieną dieną pratempsim ir atsigausim“, – nepasiduodamas sakė lenktynininkas.

Kapstėsi smėlyje

Dakaro naujokai Edvinas Juškauskas ir Aisvydas Paliukėnas taip pat džiaugėsi gera diena ir pripažino, kad šis greičio ruožas jiems labai patiko. Didesnių klaidų „Heston MRO team Pitlane“ komandai pavyko išvengti, tik lenktynininkai pripažino, kad šiek tiek sugaišo kapstydamiesi smėlyje.

„Vėl buvo „dingęs“ akceleratorius, todėl sustojome, susitvarkėme ir netrukus užklimpome smėlyje. Tada vėl išlipome, išleidome hidraulines kojas ir per 10 minučių išsikapstėme“, – pasakojo E. Juškauskas.

Lenktynininkai penktajame greičio ruože užėmė 36-ąją vietą.

Sustabdė automobilio gedimas

Vaidotui Žalai ir Sauliui Jurgelėnui ši diena buvo sunki – komanda susidūrė su automobilio gedimu.

Greičio ruožo pradžioje gerą tempą palaikęs „Agrorodeo“ ekipažas pasiekęs 152-ame kilometre esantį kelio punktą staiga „pradingo“ ir ketvirtąjį kelio tašką, esantį 250-ame kilometre, pasiekė rezultatų lentelėje gerokai smuktelėjęs žemyn.

V. Žala papasakojo, jog koją pakišo kaisti pradėjęs variklis. Sustoję ir automobilio dangtį atidarę pilotai pamatė, kad nukritęs vienas iš variklio diržų. Šį teko pakeisti ir tada, kai atrodė, jog lenktynes galima tęsti, teko dar kartą sustoti, mat aušinimo sistemoje trūko skysčio ir buvo oro, jį reikėjo pašalinti.

Komanda finišavo 45-oje pozicijoje, tai lėmė, kad, turint omeny absoliučią įskaitą, „Agrorodeo“ ekipažas nukrito į 20-ąją poziciją.

Prieš finišą – pusvalandžio sustojimas

Penktojo greičio ruožo finišą pasiekę „Petrus Racing“ komandos pilotai Gintas Petrus ir Tomas Jančys papasakojo, jog nuotykių taip pat neišvengė – prieš pat finišą stojo ir apie pusvalandį sugaišo keisdami vairo kolonėlės traukę.

„Šiaip gera diena, prasidėjo kopos ir jau linksmiau“, – sakė G. Petrus.

Komanda šios dienos rezultatų lentelėje – 48-oje vietoje.


Įskaitų lyderiai

Motociklų įskaita – penktąją Dakaro dieną greičiausias buvo australas Toby Price, nuo jo 1 min. 12 sek. atsiliko ir antrą vietą užėmė čilietis Pablo Quintanilla, trečias liko amerikietis Andrew Shortas, jis nuo lyderio atsiliko 2 min. 31 sek.

Keturračių klasė – greičiausiai atvažiavo prancūzas Alexandre Giroud, antrą vietą užėmė 1 min. 29 sek. atsilikęs čilietis Ignacio Casale, o trečiąją vietą pelnė taip pat čilietis Giovanni Enrico. Jį nuo pirmosios vietos skiria 12 min. 3 sek.

Automobilių įskaita – pirmąsias tris vietas užėmė vadinamieji Dakaro grandai. Greičiausiai ruožą įveikė ispanas Carlosas Sainzas, antrą vietą užėmė katarietis Nasseras Al-Attiyah, jis nuo ispano atsiliko 2 min. 56 sek. Trečią vietą pelnė prancūzas Stephane Peterhanselis, nuo lyderio atsilikęs 6 min. 11 sek.

Bagių įskaita – greičiausias buvo prancūzas Cyrilas Despres, antrąją vietą užėmė lenkas Aronas Domzala, jis nuo lyderio atsiliko 41 sekundę. Trečioje vietoje – Zimbabvės lenktynininkas Conradas Rautenbachas. Jis nuo lyderio atsiliko 4 min. 14 sek.

Sunkvežimių klasė – vis dar lyderiauja Rusijos lenktynininkai. Pirmoje vietoje – Dmitrijus Sotnikovas, nuo jo 3 min. 6 sek. atsiliko ir antras liko Antonas Shibalovas. Trečiąją vietą penktajame greičio ruože užėmė Andrejus Karginovas, jį nuo pirmos vietos skiria 3 min. 15 sek.

Kaip klostėsi įvykiai 5-ajame Dakaro ralio greičio ruože, galite pamatyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)