453 km ilgio greičio ruožas, dar 219 km pervažiavimo – tai kol kas ilgiausiai trukusi Dakaro ralio diena ir ne vienas ekipažas tikėjo, kad kažkur ilgiau užtrukus finišuoti, matyt, teks jau su tamsa.

Pirmasis finišavo motociklininkas Arūnas Gelažninkas, „Zigmas Dakar team“ atstovas. Ketvirtą Dakaro dieną jis užbaigė būdamas 35-oje pozicijoje, o absoliučioje motociklininkų klasės įskaitoje pakilo į 33 vietą.

Jis neslėpė, jog tikėjosi, kad važiuojant per smėlį jam seksis geriau, tačiau diena buvo gerokai sunkesnė nei lietuvis vylėsi. Negana to, paklydęs praganė 45-ias minutes brangaus laiko.

Greičiausiai iš visų lietuvių finišą pasiekė Benediktas Vanagas ir Filipe Palmeiro. Ekipažas finišavo 19-oje vietoje ir po šio finišo pakilo į 11-ąją vietą absoliučioje įskaitoje.

„Čia buvo visiška nesąmonė“, – kalbėjo sugrįžęs „Inbank team Pitlane“ pilotas, pabrėžęs, kad ypač sunkūs buvo paskutiniai greičio ruožo kilometrai, kuriuose komandai teko paaukoti visus atsarginius visureigio ratus.

Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ ekipažas, turėjo, matyt, ne ką lengvesnę dieną nei praėjusi. Komanda šiame greičio ruože „paaukojo“ du „Mini“ ratus, be to, pasakojo lenktynininkas, šiek tiek apgadino hidraulinę automobilio „koją“, tad ši ėmė smigti į purią dangą ir keičiant pramuštus ratus reikėjo ilgai vargti.

Ekipažas preliminariai finišavo 24-oje vietoje. Ir nors juokavo, kad pavyko šiek tiek atsigriebti prarasto laiko, absoliučioje klasės įskaitoje jiedu 10-ąją poziciją prarado – nusmuko į 12-ąją.

Išdalijo baudas

Treti į finišą atkeliavo Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis, „Kredos“ komanda. Ryte vienas kitam pažadėję nedaužyti ratų ir nedaryti navigacinių klaidų, pažadą lenktynininkai ne visiškai išlaikė: teko ir ratą pasikeisti, ir paklaidžioti.

„Tas, kas sako, kad vakar buvo daug akmenų, šiandien gali nusišauti – jų buvo labai daug. Nors buvo parašyta, kad bus daug smėlio“, – sakė ekipažas, finišavęs preliminariai 24je vietoje, tačiau dėl kažkokių priežasčių gavęs 6 valandų baudą. Absoliučioje įskaitoje po šio netikėtumo ekipažas atsidūrė 40-oje vietoje.

Ketvirti iš lietuvių grįžo Dakaro debiutantai – Edvinas Juškauskas ir Aisvydas Paliukėnas, „Heston MRO team Pitlane“ ekipažas. Jiedu finišą pasiekė būdami gana aukštoje pozicijoje, tačiau po skirtos 6 valandų baudos – atsidūrė 42-oje pozicijoje – žemiau nei startavo. Taip pat nusileido žemyn ir absoliučioje įskaitoje į 41-ąją vietą.

Kaip vėliau pranešė Dakare dirbanti „iGo2Dakar“ komanda, „Heston MRO team Pitlane“ lenktynininkams bauda buvo skirta už tai, kad neutralizacijos zonoje neva taisė automobilį. Organizatoriai numatę, jog neutralizacijos zonoje taisyti ar tikrinti automobilį draudžiama. A. Juknevičius ir D. Vaičiulis po pokalbio su teisėjais pasakojo, kad bauda jiems skirta už tai, kad neutralizacijos zonoje paliktą kiaurą padangą pasiėmė jų medijos komanda.

Ekipažas pabrėžė, kad tokį sprendimą apskundė, mat pagal reglamentą turėtų būti skirta piniginė, 1000 eurų, bauda, ne laiko bauda.

PAPILDYTA: Koks sprendimas bus priimtas, kaip buvo teigiama, turėjo paaiškėti tik ketvirtadienio rytą. Nepaisant to, dar tą patį vakarą abiems lietuvių komandoms baudos buvo panaikintos. „Kredos“ ekipažas grąžintas į 24-ąją, o „Heston MRO team Pitlane“ – į 33-ąją vietas.

Lyderiai išlaiko stabilų tempą

Automobilių įskaitoje vis dar pirmauja Carlosas Sainzas su „Mini“.

Ketvirtąją Dakaro dieną motociklų įskaitoje greičiausias buvo čilietis Jose Ignacio Cornejo Florimo, nuo jo 35 sekundėmis atsiliko ir antrąją vietą iškovojo argentinietis Kevinas Benavidesas, o trečiąją vietą pelnė Botsvanos motociklininkas Ross Branch. Jis nuo lyderio atsiliko 55 sek.

Keturračių klasėje greičiausi buvo du čiliečiai. Pirmąją vietą iškovojo Ignacio Casale, antrąją vietą, atsilikęs 1 min 24 sek., pelnė Giovanni Enrico. Trečioje vietoje – nuo lyderio 3 min. 22 sek. atsilikęs prancūzas Simonas Vitse.

Automobilių įskaitoje geriausią laiką pasiekė prancūzas Stephane Peterhanselis, nuo jo 2 min. 26 sek. atsiliko katarietis Nasseras Al-Attiyah. Trečioje vietoje – ispanas Carlosas Sainzas. Jis nuo lyderio atsiliko 7 min. 18 sek.

Bagių klasės ketvirtojo greičio ruožo lyderis – amerikietis Mitchell Guthrie, antroje vietoje – lenkas Aron Domzala, kuris nuo lyderio atsiliko tik 19 sek. Trečiąją vietą užėmė taip pat amerikietis Austin Jonesas. Jį nuo pirmos vietos skiria 1 min. 14 sek.

Sunkvežimių įskaitoje ketvirtąją dieną lyderiauja Rusijos lenktynininkai pasidalinę pirmąsias tris vietas. Pirmoje – Antonas Shibalovas, antroje – Andrey Karginovas, trečioje – Dmitry Sotnikovas. Antrąją vietą nuo lyderio skiria 2 min. 41 sek., trečiąją – 9 min. 05 sek.

Dienos įvykiai gyvai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)