„Agrorodeo“ ekipažas startavo iš 19-os pozicijos, tačiau visai netrukus pradėjo aršiai vežtis į priekį. Antrajame kelio punkte jie buvo 11, kitame – 10. Tačiau didžiausia staigmena laukė tada, kai, greičio ruožui įpusėjus, lietuviai užkopė į 5-ą vietą.

Panašu, kad to, kas buvo toliau, nesitikėjo nei komandos gerbėjai, nei patys lenktynininkai. Finišą Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas pasiekė būdami pirmi, keliomis minutėmis aplenkę ilgamečius ralio lyderius.

Finiše sužinoję, kad yra pirmi, iš pradžių vyrai negalėjo patikėti tuo, kas jiems sakoma. Įtikino tik organizatorių duomenys, kad lietuviai išties užėmė pirmąją vietą įveikę pirmos dienos greičio ruožą. Įdomi detalė: 319 numeriu pažymėtas ekipažas 319 km ilgio greičio ruožą nuvažiavo per 3 val. 19 min. ir 04 sek.


Sėkmė nusisuko

Vos viena pozicija anksčiau nei V. Žala ir S. Jurgelėnas startavo ir Antanas Juknevičius su Dariumi Vaičiuliu (ekipažas „Kreda“). Tačiau nuotaikingai nusiteikusios komandos sėkmė nelydėjo: nuvažiavus nuo starto kelis kilometrus, ėmė kaisti „Hilux Overdrive“ variklis.

Laimei, gedimas nebuvo toks rimtas, kaip praėjusiais metais, tad kapanotis į priekį ekipažas galėjo. Tiesa, rezultatas neblizga – galutinė dienos įskaita skelbia, kad lenktynininkai liko 48-oje vietoje, trasoje užtrukę 4 val. 38 min. 22 sek.


Pramušė tris ratus

Benediktas Vanagas su naujuoju šturmanu Filipe'u Palmeiro (ekipažas „Inbank team Pitlane“) dienos pradžioje šovė į viršūnę, atsidūrė tarp TOP10 geriausiųjų, tačiau situacija pasikeitė greičio ruožui persiritus į antrą pusę.

Sugrįžęs sportininkas pasakojo, kad per akmenis važiavo ypač lėtai, bet vis tiek sugebėjo pramušti visus tris atsarginius ratus.

„Man sunku įsivaizduoti, kaip čia būtų galima važiuoti dar greičiau“, – kalbėjo jis.

Pagal galutinę dienos įskaitą, jo ekipažas liko 15-oje vietoje, užtrukęs 3 val. 42 min. 30 sek.


Nustebino naujokai

Stebinčius, kaip sekėsi Dakaro naujokams Edvinui Juškauskui ir Aisvydui Paliukėnui (ekipažas „Heston MRO team Pitlane“), malonų įspūdį paliko tai, kad startavę 75-i, vyrai nuo pat pradžių kopė į viršų.

Finišą be didelių praradimų ekipažas pasiekė, trasoje užtrukę 4 val. 22 min. 18 sek., ir pelnė 40-ą vietą.

Bene ilgiausiai tiems, kurie stebi lietuvių pasiekimus, teko laukti Ginto Petraus ir Tomo Jančio, „Petrus Racing team“ komandos atstovų. Jie startavo iš 66 pozicijos ir visą ralį išlaikė stabilų tempą.

Finišą ekipažas pasiekė greičio ruože užtrukę 5 val. 25 min. 49 sek. ir užėmė 61-ą poziciją.

Nesistengė „perspausti“

Arūnas Gelažninkas, vienintelis Lietuvos motociklininkas Dakaro ralyje, pasiekęs finišą pripažino, kad tai, kas dėjosi trasoje, nebuvo jo tipo ralis.

„Tokia, matyt, bus visa pirma ralio pusė“, – pripažino sportininkas ir pridūrė, kad nemėgino persitempti pirmąją dieną, mat organizmui reikia priprasti prie krūvio.

Pagal galutinę dienos įskaitą, jis užėmė 40-ą vietą. Iš viso trasoje užtruko 4 val., 6 min. 19 sek.


Kas iškovojo pergales?

Motociklų įskaitos pirmąją vietą iškovojo australas Toby Price, antras – amerikietis Ricky Brabecas, trečioje vietoje – austras Matthiasas Walkneris. Įdomu, kad pirmąją ir antrąją vietas skiria vos 5 sekundės, o austras nuo lyderio atsilieka 40 sek.

Keturračių įskaitos pirmąją vietą iškovojo čilietis Ignacio Casale, 5 min. 36 sek. atsiliko lenkas Rafalas Sonikas, o trečiąją vietą iškovojo 6 min. 55 sek. nuo lyderio atsilikęs čekas Tomašas Kubiena.

Pagal keturiais ratais varomų bagių (SSV) įskaitą, pirmąją vietą pelnė lenkas Aronas Domzala, nuo jo 1 min. 51 sek. atsiliko ir antrąją vietą užėmė amerikietis Casey Currie, o trečias – ispanas Jose'as Antonio Hinojo Lopezas, nuo lyderio atsilikęs 5 min. 49 sek.

Sunkvežimių klasės lyderiu tapo rusas Antonas Shibalovas, antrą vietą užėmė baltarusis Siarhei Viazovichius atsilikęs 1 min. 33 sek., o trečioje vietoje – olandas Janusas van Kasterenas, jį nuo lyderio skiria 3 min. 9 sek.

Kaip atrodė lenktynių eiga ir svarbiausius dienos įvykius galite peržiūrėti žemiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (503)