Visapusiškai modernų bolidą įsigijęs V. Žala turi daugybę priežasčių tikėtis sėkmingo pasirodymo – šiuo „Mini“ anksčiau lenktyniavo nuolat tarp lyderių šmėžuojantis argentinietis Orlando Terranova, o identišku automobiliu 2019-ųjų Dakaro ralyje važiavęs lenkas Jakubas Przygonskis finišavo ketvirtas.

Be to, po dešimtmečio Pietų Amerikoje į Saudo Arabiją varžybas perkėlę organizatoriai šiemet parengė gerokai didesnės tiek lenktynininkų, tiek technikos ištvermės pareikalausiančias sąlygas, kuriomis vienas svarbiausių kozirių bus patikimumas: sausio 5-17 dienomis sportininkai turės įveikti virš 5000 km greičio ruožų ir dar per 2500 km pervažiavimų.

„Dakare renkiesi mašiną remiantis dviem pagrindiniais kriterijais: patikimumu ir potencialiu automobilio greičiu. Patikimumu „Mini“ labai išsiskiria, nes nuo pat projekto pradžios 2012 metais iš visų startavusių automobilių tik 2 procentai nefinišavo dėl gedimų. O šiemet varžybos bus ilgos. Jeigu praėjusiame ralyje mes turėjome 3000 kilometrų, tai šiame jau bus 5000 km greičio ruožų. Todėl automobilis turi būti ne tik greitas, bet ir važiuoti iki finišo. O greitį dažniausiai liudija paskutinių metų rezultatai. Štai, kad ir 2019-ųjų Dakare, kur „Mini“ buvo vienas iš dominuojančių gamintojų. Tad mums jis tinka idealiai“, – pažymi lietuvis.

Vaidotas Žala

Praėjusiame Dakaro ralyje aukščiausią savo karjeroje 12-ą vietą užėmęs V. Žala neslepia, kad artėjančiose varžybose tikėtinas nemažas vidutinis greitis, tad važiuoti su visais ratais varomu visureigiu jau yra privalumas. Lietuvio pilotuojamas naujasis automobilis varomas 3 litrų darbinio tūrio dyzeliniu BMW varikliu su dviem turbokompresoriais ir gali pasiekti klampiose kopose itin reikalingą net 800 Nm sukimo momentą. Automobilis tuščias sveria tik 1850 kg ir turi nepriklausomą važiuoklę.

„Pagrindinis skirtumas tarp ankstesnio ir naujojo automobilio buvo valdymas – mano supratimu, didžiausi pinigai sumokami už puikų balansą. Visas automobilio svoris išdėstytas žemai, gerai paskirstytas tarp ašių ir tai padeda jį daug geriau valdyti trasoje. Tai – pagrindinis privalumas vairuotojui. Be to, ir kitos technologijos prisideda: kiek automobilis yra „protingas“, kiek jis sugeba pateikti informacijos ir pan. Tuo mūsų „Mažylis“ tikrai pasižymi“, – sako V. Žala.

Įsitvirtino tarp lyderių

Nors šių laikų „Mini“ automobilių sporte aktyviai dalyvauja dar tik dešimtmetį, tačiau pirmąsias pergales trasose skynė dar 1959-aisiais, o septintajame dešimtmetyje ši markė tris kartus (1964, 1965 ir 1967 m.) puikavosi greta prestižinio ir tuo laikmečiu sudėtingiausiu vadinto Monte Karlo ralio nugalėtojų vardų.

2011-ieji ženklino skambų „Mini“ sugrįžimą į automobilių sportą iš karto keliomis kryptimis. „Mini Countryman“ modelio pagrindu parengti automobiliai startavo pasaulio ralio čempionate (WRC), o netrukus buvo anonsuotas debiutas Dakaro ralyje. Ir būtent šiose varžybose „Mini“ pasirodymas pranoko bet kokius lūkesčius – talentingų pilotų vairuojami vikrūs ir galingi britų markės automobiliai nuo pirmųjų startų ėmė tiesiog dominuoti.

Jau debiutiniais 2012-aisiais „Mini“ iškart džiaugėsi pirmąja pergale, kurią atnešė legendinis šių varžybų dalyvis, „misteriu Dakaru“ vadinamas prancūzas Stephane Peterhanselis. Žaibiškai iškopusi į Dakaro lenktynių viršūnę „Mini“ čia įsitaisė ilgam ir iškovojo net keturias pergales pamečiui: 2013-aisiais titulą atvežė tas pats S. Peterhanselis, o 2014-aisiais nugalėtojais tapo kitos Dakaro įžymybės – ispanas Nani Roma ir katarietis Nasseras Al-Attiyah.

Galimybė sugrįžti į viršūnę

Dakaro ralio varžyboms „Mini“ bolidus rengianti „X-raid“ komanda prestižinėse lenktynėse dalyvauja nuo 2005-ųjų. Sveno Quandto, kurio šeima yra viena iš BMW akcininkių, vadovaujama Vokietijos ekipa anksčiau rėmėsi būtent Bavarijos koncerno visureigiais BMW X3 bei BMW X5, o pirmuosius „Mini“ bolidus į trasas išleido 2012-aisiais.

Po įspūdingo „Mini“ dominavimo 2014-ų metų Dakaro ralyje, kai vos trys pirmojo dešimtuko automobiliai buvo kitų gamintojų, „X-raid“ susikoncentravo vien į šios markės sportinių modelių rengimą. Net ne itin sėkmingais komandai metais jos atstovų pavardės buvo neatsiejamos galutinės įskaitos pirmųjų dešimtukų palydovės.

2019-ųjų Dakare šie automobiliai vėl pasižymėjo, kai net pusė lyderių dešimtuko vairavo šios markės automobilius, o N. Roma finišavo antras, galutinėje įskaitoje 46 min. nusileidęs „Toyota“ pilotavusiam N. Al-Attiyah.

Šiemet skirtingus „Mini“ automobilius vėl vairuos gausybė žinomų lenktynininkų: S. Peterhanselis, J. Przygonskis, Carlosas Sainzas, O. Terranova, Vladimiras Vasiljevas, tad V. Žala įsitikinęs, kad šios markės galimybės pasiekti penktąją pergalę yra visiškai realios.

„Startiniame sąraše tarp lyderių „Mini“ pilotų ir vėl daugiausiai – keturi. Nenustebsiu, jei tas dominavimas tęsis ir po lenktynių“, – sako šių metų Lietuvos ralio čempionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)