Beveik 90 metų nuo Saudo Arabijos karalystės sukūrimo ši šalis buvo viena uždariausių pasaulio visuomenių. Atvėrusi savo sienas užsienio turistams ir priimdama tokius tarptautinius renginius kaip prancūzų „Aumaury Sport Organisation (A.S.O.)“ organizuojamas Dakaro ralis Saudo Arabija siekia tapti draugiškesne pasauliui ir sumažinti savo priklausomybę nuo naftos pardavimų.

Tiesa, atvykėliams įstatymai tikrai nebus švelnesni. Mirties bausmėmis ir „dorovės“ policija garsėjanti valstybė netgi parengė 19 labiausiai tikėtinų pažeidimų atmintinę, kurią reikėtų įsiminti visiems vykstantiems į karalystę. Tarp jų – prašymas rengtis kukliai ir uždengti kuo daugiau kūno, baudos už spjaudymąsi, šiukšlinimą ar žmonių fotografavimą. Kaip pasakoja Arabų šalyse ne vienose varžybose dalyvavęs Dakaro lenktynininkas Antanas Juknevičius, pagrindas itin paprastas – tereikia elgtis atsargiai ir tvarkingai.

„Išėjęs į lauką su panko skiautere ar su bikiniu tikrai greitai atsidursi dorovės policijos rankose, kurių bausmės visai ne doros – plakimas rykštėmis ar pasėdėjimas kalėjime. Tačiau jei tvarkingai užsidengsi, neišsišoksi spalvomis ir t.t. problemų kilti tikrai neturėtų. Tiesa, reikia nepamiršti, kas pas juos tų įstatymų tiek prigalvota, kad kartais gali net nesuprasti, kad kažką blogo darai, o tada žiūrėk, jau prisistatė vyrukai su rykštėmis“, – sako sportininkas.

Antanas Juknevičius. A. Leanov nuotr.

Uždrausta: fotografuoti pastatus ar žmones

Nuvykus į bet kurią kitą pasaulio šalį bene pirmas turisto veiksmas – fotografuoti monumentus ar pastatus, būdingus tai valstybei. Tačiau jei galite sugalvoti geresnę vietą, kur norėtumėte išleisti 100 tūkst. eurų – fotografuoti derėtų vengti. Už žmonių ar pastatų nuotraukų kėlimą į soc. tinklus galima gauti įspūdingą baudą, po kurios apsilankymas Saudo Arabijos karalystėje apkars.

Uždrausta: šokti ar klausyti muzikos viešumoje

Modernus šokis tikrai nėra Saudo Arabijos specializacija – vos prieš porą metų įsigaliojo naujas įstatymas, kuris draudžia net ir specifinius šokio judesius, tokius kaip dabbing (šokis, kurio metu iškeliant į viršų ir į šoną sulenktas rankas uždengiama veido sritis. Karalystės pareigūnams šis judesys siejosi su narkotikų vartojimu, todėl nuspręsta jį padariusius bausti kalėjimu. Taip pat nerizikuokite ir viešumoje garsiai klausytis muzikos – tai gali reikšti rykštes arba piniginę baudą.

Antanas Juknevičius

Uždrausta: eiti į prekybos centrą vienam

Jei prieš kelionę į Dakaro ralio trasas sugalvojote, jog jums prireiks papildomos poros kojinių ar naujų marškinėlių, į prekybos centrą geriau nekeliauti, nebent esate su šeimos nariu – mama, tėčių, dukra, sūnumi, žmona ar vyru. Prekybos centrai laikomi šeimos vieta, todėl Saudo Arabijos suvokimu pavieniai žmonės gali turėti keistų minčių ateidami apsipirkti vieni.

Uždrausta: stovėti toje pačioje eilėje su priešinga lytimi

Greitojo maisto užkandinės, kavos parduotuvės ar kitos vietos, kuriose gali tekti stovėti eilėje neturėtų būti pamirštos – karalystės įstatymai liepia moterims ir vyrams stovėti atskirose eilėse. Užsigalvojus ir atsistojus į ne savo lyties eilę galite rizikuoti būti apkaltinti iškrypimu.

Uždrausta: bet kas raudono Valentino dieną

Jei sausio 5-17 dienomis vyksiančios sunkiausios pasaulio bekelės varžybos bus tik pirmoji jūsų stotelė kelionėje po Saudo Arabiją ir užsibūsite ten net iki vasario vidurio, nesugalvokite švęsti romantikos Valentino dieną. Čia ši diena itin nemėgstama ir jos metu uždrausta pardavinėti, dėvėti, pirkti ir dovanoti bet ką raudonos spalvos.

Dakaro ralis Saudo Arabijoje startuos Džidos mieste ir išnaršęs Arabijos dykumą beveik po 9000 km finišuos Rijado priemiestyje Al Kadijoje. Antanui Juknevičiui tai bus jau 11-asis startas Dakaro raliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)