Nuo pat ankstyvo ryto Lietuvoje virė intriga – kurią vietą užims Lietuvos ekipažai. Buvo aišku, kad bet kuriuo atveju rekordą parsiveš motociklininkas Arūnas Gelažninkas, „East and Nord by Lituanica“ komandos lyderis. Ypač greitas motociklininkas demonstravo gerą tempą, negedo, nelūžo ir ištvermingai atlaikė visą ralio maratoną.

Daugiausiai klausimų kilo dėl 11-oje vietoje absoliučioje įskaitoje buvusio Benedikto Vanago ir Sebastiano Rozwadowskio, „General Financing team Pitlane“, ekipažo. Vyrus nuo 10-os vietos skyrė viso labo 4 minutės ir, nors 11-a vieta Lietuvai taip pat rekordinė, buvo daugiau nei akivaizdu, kad tą nedidelį laiko skirtumą lenktynininkai pamėgins sumažinti.

12-oje vietoje buvo Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ ekipažas. O 37-oje vietoje važiavo Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis, „Craft bearings“ ekipažas.

Pasitraukė Balys Bardauskas

Tačiau diena lietuviams prasidėjo ne itin linksmai. Iš 112 km nuvažiavęs vos keliolika, krito motociklininkas Balys Bardauskas, „Ąžuolas team“ komandos narys. Krito nesėkmingai, mat lūžo abiejų rankų riešai.

Motociklininkas, drauge su dar dviem ten pat kritusiais kolegomis, buvo išgabentas į ligoninę, motociklas – parvežtas į bivaką. Tęsti su tokiais lūžiais Dakaro ralio lenktynininkas nebegalėjo.

Paskutinėmis žiniomis, lenktynininkas nukrito dėl klaidos kelio knygoje. Komanda teigia, kad nebuvo pažymėta didelė duobė. B. Bardauskas užėmė 72-ą vietą absoliučioje įskaitoje.

Pelnė 24-ą vietą

A. Gelažninkas į startą važiavo ramus ir susikaupęs, tačiau „rankeną atsuko“ kaip reikiant. Finišą Dakaro ralio debiutantas pasiekė būdamas 25-oje vietoje.

O toks rezultatas motociklininkui leido užsitikrinti šuolį aukštyn galutinėje įskaitoje. Čia lenktynininkas pakilo per vieną poziciją – iš 25 vietos į 24-ąją.

Pritrūko 5 sekundžių

B. Vanagas prieš išvažiuodamas į startą daug nepostringavo ir neatviravo. Komanda tik papasakojo, kad yra gavę iš „Toyotos“ nurodymą važiuoti ramiai ir privaloma tvarka finišuoti. Tačiau akivaizdu, kad „General Financing team Pitlane“ ekipažas spustelėjo kaip reikiant.

„Pasikalbėjome ir nusprendėme, kad pabandysime. Be reikalo nerizikuosime, jei nematysiu, nevažiuosiu, tačiau pamėginsime“ – po finišo kalbėjo lenktynininkas.

Svarbiausia jam buvo atsikovoti 4 minutes, skiriančias jį nuo Ronano Chaboto, prancūzo, ekipažo. Visgi planas neišdegė, pritrūko vos 5 sekundžių. Dar buvo menka tikimybė, jog lietuviams pavyks pakilti į dešimtuką, mat problemos ištiko Ginielio de Villierso ekipažą, kaip reikiant užtrukusį trasoje. Tačiau laiko skirtumo nepakako – tad B. Vanagas ir S. Rozwadowskis į Lietuvą grįš su 11-a, rekordine Lietuvai, vieta Dakare. Ekipažas pagerino pernai Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio, „Craft bearings“, komandos pasiektą 12-ąją vietą.

Tačiau praėjusių metų geriausią rezultatą pavyko pakartoti Vaidotui Žalai ir Sauliui Jurgelėnui, „Agrorodeo“ ekipažui. Šiemet dažnai smėlyje klimpęs, tačiau labai greitas, ekipažas užsitikrino 12 vietą absoliučioje Dakaro ralio įskaitoje.

Praėjusių metų rekordininkams „Craft bearings“ šie metai Dakare nebuvo sėkmingi. Ekipažas dar pirmoje ralio pusėje patyrė avariją, vėliau – rimtų gedimų ir nusileido žemai galutinėje Dakaro ralio įskaitoje.

Nepaisant to, 35-ąją vietą galutinėje lentelėje užsitikrinę sportininkai pabrėžė, kad daugelis komandų po tokių gedimų Dakaro nė nebūtų tęsę, tokia mintis ir jiems ne kartą buvo kilusi. Į priekį privertė eiti ir užsispyrimas, ir lietuviškas charakteris, ir aplinkinių komanda.

„Kitąmet grįšime stipresni“, – tikino A. Juknevičius.

Kas nugalėjo Dakare

Motociklų įskaitoje antrąją savo pergalę Dakare švenčia Toby Price'as. Jis iš viso Dakaro ralio trasose užtruko 33 val. 57 min. ir 16 sek.

Keturračių įskaitoje čempiono titulą pelnė Nicolas Cavigliasso, kuriam Dakaro greičio ruožams įveikti prireikė 43 val. 01 min. ir 54 sek.

Automobilių klasėje lyderis – „Toyotos“ komandos žvaigždė Nasseras Al-attiyah ir Matthieu Baumelis. Jie trasose užtruko 34 val. 38 min. 14 sek.

SxS klasėje pergale džiaugiasi Francisco Lopez Contardo ir Alvaro Juan Leon Quintanilla. Jiems Dakarui įveikti prireikėi 42 val. 19 min. 05 sek.

Kaip vyko varžybos paskutiniame Dakaro ralio greičio ruože, galite pamatyti žemiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)