Ketvirtadienį lenktynių peletonas dviems dienoms paliko Argentiną ir persikėlė į Boliviją – druskožemiu garsėjančioje plynaukštyje įsikūrusį Ujūnį. Po daugiau nei 300 km pervažiavimo atėjo eilė greičio ruožui, kurio viduryje trasa šauna aukštyn net 4600 m virš jūros lygio. Šis taškas – aukščiausia viršūnė ne tik šių metų, bet ir visoje Dakaro ralio istorijoje.

Lenktynininkus penktame etape smaugė ne tik oro stygius ar techninės problemos, kurių bivake mechanikai negalėjo pašalinti dėl maratono etapo taisyklių, bet ir navigacijos iššūkiai, palikti greičio ruožo pabaigai.

Dėl audros finišo korekcijos pritaikytos vėliausiai startavusių automobilių ir sunkvežimių lenktynių dalyviams. Jiems įskaitinė atkarpa sutrumpėjo iki 321 km.

30-i startavę B. Vanagas ir lenkas Sebastianas Rozwadowskis („Toyota Hilux Overdrive“) netoli pusiaukelės esantį penktą kontrolinį punktą (iš 8) pasiekė 27-oje vietoje. Nuo pirmavusio prancūzo Sebastiano Loebo („Peugeot“) lietuvis atsiliko 13 min. 14 sek.

Septintame kontrolės punkte vilnietis buvo jau 23-ias, o finiše, preliminariais duomenimis, užėmė 21-ą vietą, etapo nugalėtojui pralaimėjęs 25 min. 17 sek.

Tai – kol kas geriausias jo pasirodymas šių metų Dakaro ralyje. Primename, kad prologe B. Vanagas buvo 34-as, antrame etape – 63-ias, trečiame – 38-as, o ketvirtame – 30-as.

Kitiems lietuviams maratono etapas nebuvo toks saldus.

40-i į trasą išjudėję Antanas Juknevičius ir Mindaugas Slapšys („Toyota Hilux Overdrive“) ketvirtame kontrolės punkte buvo 48-i, S. Loebui nusileisdami 19 min.

Tuomet ekipažas dėl sugedusio vairo stiprintuvo iškrito iš radarų daugiau nei valandai. Kai A. Juknevičius galiausiai pasirodė kitame kontrolės punkte, jo rezultatas buvo tik 85-as. Nuo lyderio lietuvį skyrė 1 val. 20 min. Paguoda A. Juknevičiaus asmeniniams sirgaliams nebent tokia, kad toliau lenktynininkas judėjo normaliu tempu ir šeštą kontrolės punktą privažiavo nepatyręs didesnių nuostolių.

Rezultatų gyvai šaltinis: http://dakar.rally-video.eu.

Galiausiai prieš vienuoliktą vakaro Lietuvos laiku „Toyota Hilux Overdrive“ sustojo finiše. Nuo greičiausio ekipažo A. Juknevičius atsiliko 1 val. 54 min. 17 sek. Preliminarioje rikiuotėje jis klasifikuojamas 72-oje vietoje.

Daugiausiai klausimų sukėlė Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno („Seat Leon Dakar“), kurie greičio ruožą pradėjo 57-i, situacija. Antrą kontrolės punktą jie pravažiavo 50-i, bet tuomet kone devynioms valandoms sustingo dėl techninio gedimo.

Komandai V. Žala pranešė bandantis savo jėgomis suremontuoti automobilį.

Išvakarėse lenktynininkas skundėsi pusašio ir turbinos problemomis, bet remontuoti technikos bivake negalėjo, nes tai draudžia maratono etapo taisyklės.

Vis dėlto paaiškėjo, kad ekipažas sustojo dėl dar rimtesnės priežasties: sugedo kuro siurblys, kurį pilotas ir šturmanas savarankiškai pakeitė tiesiog trasoje.

Papildyta. 4.30 val. nakties Lietuvos laiku V. Žalos vis dar nebuvo tarp 91 finišavusio ekipažo, bet jo komandos atstovai pranešė, kad ekipažui pavyko užvesti variklį ir pajudėti link greičio ruožo pabaigos.

Dar papildyta. 06.30 val. Lietuvos laiku oficialioje penkto etapo rezultatų suvestinėje V. Žalos pavardė iki šiol neatsirado, tačiau organizatoriai nurodo lietuvio starto numerį – 96-ą – penktadienį vyksiančiame šeštame etape. Tai turėtų reikšti, kad „Agrorodeo“ ekipažui pavyko naktį nusikasti iki bivako. Bet į lenktynėms skirtą laiko limitą V. Žala nesutilpo, todėl turėtų sulaukti solidžios nuobaudos.

Dar papildyta 7.56 val. Lietuvos laiku komandos atstovai DELFI patvirtino, kad V. Žalos ekipažas pasiekė finišą ir atidavė automobilį į mechanikų rankas. Komandos teigimu, ji tikisi tęsti lenktynes toliau.

Vaidotas Žala

Tuo metu finišą geriausiu laiku pasiekė nuo pradžios iki pabaigos pirmavęs S. Loebas. Šiemet debiutavęs devyniskart pasaulio klasikinio ralio čempionas laimėjo jau trečią etapą (3 val. 32 min. 34 sek.). Ujūnyje jį pirmasis pasveikino pats Bolivijos prezidentas Evo Moralesas.

Konkurenciją prancūzui palaikė tik jo komandos draugas iš „Peugeot“, ispanas Carlosas Sainzas, atsilikęs 22 sek.

3 min. lėtesnis buvo dar vienas „Peugeot“ pilotas Stephane'as Peterhanselis (Prancūzija), o pastarajam kovą dėl trečios vietos 7 sekundėmis pralaimėjo greičiausias iš „Mini“ stovyklos Nasseras Al-Attiyah (Kataras).

Eilinę „Peugeot“ šventę kiek apgadino prancūzo Cyrilo Despres nesėkmė – buvęs motociklininkas prarado daugiau nei valandą ir iškrito iš bendrosios įskaitos lyderių dešimtuko.

Užtat pagaliau kuo pasidžiaugti turi būrius gerbėjų visame pasaulyje pritraukiantis amerikietis Robby Gordonas. Jo oranžinis „Gordini“ monstras finišavo aštuntoje vietoje.

Automobilių įskaita

1.Sebastianas LoebasPrancūzija„Peugeot“13 val. 17 min. 25 sek.
2.Stephane'as PeterhanselisPrancūzija„Peugeot“atsilieka 7 min. 48 sek.
3.Carlosas SainzasIspanija„Peugeot“13:26
4.Nasseras Al-AttiyahKataras„Mini“14:16
5.Leeroy PoulterisPietų Afrika„Toyota“18:38
6.Ginielis de VilliersasPietų Afrika„Toyota“21:55
7.Mikko HirvonenasSuomija„Mini“23:24
8.Bernhardas Ten BrinkeOlandija„Toyota“31:00
9.Vladimiras VasiljevasRusija„Toyota“33:27
10.Yazeedas AlrajhiSaudo Arabija„Toyota“37:43
30.Benediktas VanagasLietuva„Toyota“2:17:27
49.Antanas JuknevičiusLietuva„Toyota“3:50:13
?Vaidotas ŽalaLietuva„Seat“?

Anksčiausiai prasidėjusiose motociklų lenktynėse antrą pergalę šiais metais nuskynė Toby Price'as, prieš tai laimėjęs antrą etapą. KTM dviratį žirgą pasikinkęs australas distanciją įveikė per 4 val. 3 min. 44 sek.

Šio austrų gamintojo motociklams ketvirtadienis buvo sėkmingiausia iki šiol ralio diena, kadangi jie išsidalino keturias pirmąsias vietas. 2 min. 21 sek. nuo T. Price'o atsiliko prancūzas Antoine'as Meo, dar vos 2 sek. lėtesnis buvo slovakas Štefanas Svitko, jam įkandin finišavo austras Matthiasas Walkneris.

Prieš tai du etapus etapus iš eilės laimėjęs, bet abusyk baudos minučių žemyn nustumtas ispanas Joanas Barreda Bortas („Honda“) šįkart tenkinosi penkta vieta.

Papildyta. Šįkart teisėjams perskaičiavus rezultatus, J. Barreda Bortas sulaukė geresnių žinių: ispanas etapo suvestinėje palypėjo viena pakopa aukštyn, kadangi A. Meo gavo penkias baudos minutes ir iš antros nukrito į aštuntą vietą.

Motociklų įskaita

1.Paolo GoncalvesasPortugalija„Honda“14 val. 30 min. 7 sek.
2.Štefanas SvitkoSlovakijaKTMatsilieka 1 min. 45 sek.
3.Toby Price'asAustralijaKTM1:47
4.Joanas Barreda BortasIspanija„Honda“2:27
5.Matthiasas WalknerisAustrijaKTM2:57
6.Kevinas BenavidesasArgentina„Honda“6:46
7.Rubenas FariaPortugalija„Husqvarna“8:13
8.Pablo QuintanillaČilė„Husqvarna“8:30
9.Antoine'as MeoPrancūzijaKTM11:49
10.Alainas DuclosPrancūzija„Sherco“13:39

Sudėtingas penktas etapas stambiausią auką nusinešė keturračių lenktynėse. Jos nuvažiavus du trečdalius trasos baigėsi titulą gynusiam lenkui Rafalui Sonikui, kurio „Yamaha“ neatlaikė dviejų iš eilės dienų be mechanikų remonto. Iki tol Lenkijos sportininkas bendroje rikiuotėje žengė septintas.

Liūdėjo ir čilietis Ignacio Casale – ligšiolinis bendrosios įskaitos lyderis finišavo tik 29-as, taip beveik prarasdamas viltis triumfuoti Dakaro ralyje.

Užtat techninių bėdų išvengė peruvietis Alexisas Hernandezas, beveik 2 min. aplenkęs argentinietį Alejandro Patronelli ir įtikinamai laimėjęs pirmą karjeroje etapą. Trečią vietą etape užėmė rusas Sergejus Kariakinas, tapęs bendros įskaitos lyderiu.

Keturračių įskaita

1.Sergejus KariakinasRusija„Yamaha“16 val 55 min. 26 sek.
2.Alexisas HernandezasPeru„Yamaha“atsilieka 4 min. 55 sek.
3.Alejandro PatronelliArgentina„Yamaha“5:43
4.Marcosas PatronelliArgentina„Yamaha“15:10
5.Jeremiasas Gonzalezas FerioliArgentina„Yamaha“16:04

Didžiausių gabaritų transporto priemonių įskaitoje pirmą etapą šiais metais laimėjo „Kamaz“ komanda. 4 val. trasoje praleidęs rusas Eduardas Nikolajevas pustrečios minutės pranoko čeką Martiną Kolomy su „Tatra“ ir dar minute – argentinietį Federico Villagrą su „Iveco“. Pastarasis išsiveržė į priekį bendrojoje įskaitoje, kurioje nuo ralio starto lyderiavo Olandijos atstovai. Tiesa, jo persvara – vos 5 sek.

Sunkvežimių įskaita

1.Federico VillagraArgentina„Iveco“14 val 9 min. 13 sek.
2.Pieteris VersluisasOlandijaMANatsilieka 5 sek.
3.Hansas StaceyOlandijaMAN0:21
4.Gerardas de RooyOlandija„Iveco“5:50
5.Airatas MardijevasRusija„Kamaz“8:49

Penktadienį ralio dalyviai važiuos 723 km ratą aplink Ujūnį, kurio 542 km sudarys įskaitinė atkarpa. Tai – ilgiausias greičio ruožas šių metų lenktynėse. Bet ilgai grožėtis nežemišku Ujūnio druskos lygumų kraštovaizdžiu sportininkai negalės, nes jų laukia įprasti maratono Pietų Amerikoje prieskoniai: aukštikalnės, uolos ir smėlis.

Primename, kad praėjusį šeštadienį prasidėjusiame 37-ajame Dakaro ralyje startavo 136 motociklininkai, 111 automobilių ekipažų, 45 keturračių vairuotojai ir 55 sunkvežimių komandos. Argentinos ir Bolivijos teritorijoje ralio karavanas turės sukarti per 9 tūkst. km, kol sausio 16 d. pasieks finišą Rosarijuje (Argentina).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)