Pirmą kartą Dakaro ralyje dalyvaujantis Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno duetas („Seat Leon Dakar“) startavo tik 81-as, bet iki antro kontrolės punkto (iš aštuonių) sugebėjo pašokti į 47-ą vietą.

Iškovotų pozicijų V. Žala neapleido iki finišo, kuriame užėmė 42 vietą ir buvo greičiausias tarp tautiečių. Vėliau patikslintais duomenimis, debiutanto ekipažas pakilo net į 40-ąją poziciją.

„Trasoje lenkėme labai daug varžovų. Šiandien jau netrūko dulkių, kurios labai blogino matomumą ir tapo papildomu rizikos faktoriumi. Vieno lenkimo metu net susisukome, nes teko pavojingai priartėti prie varžovų. Tiesa, lėtesnieji dažniausiai pasitraukdavo, tačiau buvo ir tokių, kurie nenorėjo pasiduoti. Vienas iš jų mus užlaikė, todėl pražiopsojome posūkį ir sukomės. Laimei, viskas tvarkoje“, – gera nuotaika po savo debiutinio greičio ruožo dalijosi V. Žala.

A. Juknevičius ir Mindaugas Slapšys („Toyota Hilux Overdrive“), kurie į greičio ruožą pajudėjo 55-i, taip pat po truputį stūmėsi į priekį. Distanciją ekipažas užbaigė 43-ias – vos 2 sekundes atsilikęs nuo V. Žalos, o po sportininkams paskirtų baudų pakilo į 42-ąją.

A. Juknevičiui taip pat teko rodyti įgūdžius atliekant lenkimo manevrus, o vienas jų baigėsi kontaktu su ūkininko tvora. Viela perrėžė automobilio šoną: iškrito šoninis stiklas ir grotelės. Bet pats pilotas pirmadienį pavadino pirma diena savo ilgoje Dakaro ralio lenktynininko karjeroje, apsiėjusia be techninių nesklandumų.

„Viskas gerai, tik padraskėme automobilio priekį“, – sakė A. Juknevičius.

Antanas Juknevičius

Tuo metu B. Vanagas ir lenkas Sebastianas Rozwadowskis („Toyota Hilux Overdrive“) problemų turėjo kur kas rimtesnių.

Startavę 36-i, jau pačioje pradžioje jie šovė į 27-ą vietą.

Bet kitoje trasos atkarpoje B. Vanagas išbarstė pusvalandį ir praleido ne vieną dešimtį konkurentų.

Vilnietis avariją patyrė ir automobilį apgadino, kuomet mėgino išvengti trasoje atsiradusios karvės. Tęsti lenktynes jam teko be priekinio stiklo.

Po incidento B. Vanagas buvo nusiritęs net į 88 vietą, bet iki finišo sugebėjo vėl užsiropšti iki 58-o laiptelio. Vis dėlto organizatorių skirta 5 minučių bauda stumtelėjo mūsiškius į 61-ą poziciją.

Benediktas Vanagas (W. ir N. Weyensų nuotr.)

O nugalėtojo laurais pasipuošė naujokas – devyniskart pasaulio ralio čempionatų (WRC) karalius Sebastianas Loebas. 41-erių prancūzas neeilinius savo sugebėjimus patvirtino vos įkėlęs koją į dykumų maratonus, kadangi jam pirmadienio Dakaro ralio etapas buvo pirmasis karjeroje.

„Peugeot“ pilotuojanti gyva automobilių sporto legenda pirmavo nuo pradžios iki pabaigos ir trasoje tesugaišo 3 val. 45 min. 46 sek.

Puikią dieną „Peugeot“ komandai dar labiau pasaldino antrą vietą užėmusio S. Loebo tautiečio Stephane'o Peterhanselio sėkmė. 11 kartų (5 – su automobiliu) Dakaro ralį laimėjęs patyręs vilkas užėmė antrą vietą, atsilikęs 2 min. 23 sek.

Dar 15 sek. lėtesnis buvo ir trečią vietą užėmė rusas Vladimiras Vasiljevas („Toyota“), o greičiausiu iš favoritais laikomų „Mini“ pilotų tapo dar vienas naujokas iš WRC – suomis Mikko Hirvonenas, kuris tenkinosi penkta vieta.

V. Žala lyderiui pralaimėjo 42 min. 58 sek., A. Juknevičius – 43 min., B. Vanagas – 1 val. 9 sek.

Sebastianas Loebas

Per dieną automobilių įskaitos dalyviai iš viso nuvažiavo beveik 850 km iš Vilja Karlos Paso į Termas Rio Hondą Argentinoje. Bet dėl trasą suniokojusių liūčių greičio ruožas buvo sutrumpintas nuo 510 iki 387 km.

Automobilių įskaita

1.Sebastianas LoebasPrancūzija„Peugeot“3 val. 52 min. 3 sek.
2.Stephane'as PeterhanselisPrancūzija„Peugeot“atsilieka 2 min. 23 sek.
3.Vladimiras VasiljevasRusija„Toyota“2:42
4.Ginielis de VilliersasPietų Afrika„Toyota“3:01
5.Mikko HirvonenasSuomija„Mini“3:03
6.Leeroy PoulterisPietų Afrika„Toyota“3:40
7.Cyrilas DespresPrancūzija„Peugeot“4:00
8.Nasseras Al-AttiyahKataras„Mini“4:14
9.Martinas ProkopasČekija„Toyota“4:29
10.Bernhardas Ten BrinkeOlandija„Toyota“4:53
42.Vaidotas ŽalaLietuva„Seat“45:22
43.Antanas JuknevičiusLietuva„Toyota“45:24
56.Benediktas VanagasLietuva„Toyota“1:00:57

Motociklų įskaitoje pirmadienį greičiausias buvo australas Toby Price'as (KTM). 354 km ilgio greičio ruožą įveikęs per 3 val. 46 min. 24 sek., jis 20 sekundžių aplenkė portugalą Rubeną Faria („Husqvarna“) ir tapo lyderiu bendrojoje įskaitoje.

Trečioje pozicijoje finišavo slovakas Štefanas Svitko (KTM), nuo nugalėtojo atsilikęs 1 min. 28 sek.

Motociklų įskaita

1.Toby Price'asAustralijaKTM3 val. 53 min. 9 sek.
2.Rubenas FariaPortugalija„Husqvarna“atsilieka 2 sek.
3.Štefanas SvitkoSlovakijaKTM1:21
4.Alainas DuclosPrancūzija„Sherco“1:53
5.Matthiasas WalknerisAustrijaKTM1:59
6.Joanas Barreda BortasIspanija„Honda“3:04
7.Paolo GoncalvesasPortugalija„Honda“3:20
8.Kevinas BenavidesasArgentina„Honda“3:26
9.Pablo QuintanillaČilė„Husqvarna“4:24
10.Juanas Pedrero GarciaIspanija„Sherco“4:30

Tarp keturračių vairuotojų nepralenkiamas buvo čilietis Ignacio Casale („Yamaha“). 2014 metų čempionas kone keturiomis minutėmis pranoko Brianą Baragwanathą iš Pietų Afrikos („Yamaha“) ir dukart nugalėtoju tapusį argentinietį Alejandro Patronelli („Yamaha“).

Įdomu, kad visą geriausių dešimtuką okupavę „Yamaha“ techniką pasikinkę lenktynininkai.

Keturračių įskaita

1.Ignacio CasaleČilė„Yamaha“4 val 18 min. 1 sek.
2.Brianas BaragwanathasPietų Afrika„Yamaha“atsilieka 4 min.
3.Alejandro PatronelliArgentina„Yamaha“4:06
4.Marcelo MedeirosBrazilija„Yamaha“4:23
5.Marcosas PatronelliArgentina„Yamaha“6:37

Sunkvežimių lenktynėse dominavo Olandijos atstovai. Pirmas tarp jų buvo 2007 metų čempionas Hansas Stacey (MAN), mažiau nei minute aplenkęs Pieterį Versluisą (MAN). Trečioje vietoje liko dar vienas olandas Gerardas de Rooy („Iveco“), Dakaro ralį laimėjęs 2012 metais.

„Kamaz“ galiūnus vairuojantys Rusijos atstovai šįkart tenkinosi vietomis pirmo dešimtuko pabaigoje ar už jo ribų.

Sunkvežimių įskaita

1.Hansas StaceyOlandijaMAN4 val 18 min. 18 sek.
2.Pieteris VersluisasOlandijaMANatsilieka 48 sek.
3.Gerardas de RooyOlandija„Iveco“1:51
4.Martinas KolomyČekija„Tatra“2:39
5.Federico VillagraArgentina„Iveco“2:44

Antradienį trečiame Dakaro ralio etape lenktynininkų laukia 977 km kelionė iš Termas Rio Hondo į San Salvador de Chuchujų, kurios 314 km turėtų sudaryti greičio ruožas.

Primename, kad šeštadienį prasidėjusiame 37-ajame Dakaro ralyje startavo 136 motociklininkai, 111 automobilių ekipažų, 45 keturračių vairuotojai ir 55 sunkvežimių komandos. Argentinos ir Bolivijos teritorijoje ralio karavanas turės sukarti per 9 tūkst. km, kol sausio 16 d. pasieks finišą Rosarijuje (Argentina).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)