Anot jų, jau dabar būtina kelis kartus padidinti valstybės skiriamą metinį sporto federacijų finansavimą, skirti papildomų pinigų stipriausiems mūsų šalies atletams – kitu atveju didelių pergalių olimpinėse žaidynėse Lietuva nešvęs.

Apie sporto specialistų pasiūlymus L.T. dienraščiui papasakojo LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

– Kokie pagrindiniai trenerių reikalavimai ir norai?

– Nereikia sakyti, jog treneriai reikalauja – jie tik siūlo. Jų manymu, reikėtų išskirti sporto šakas, kurios per paskutines penkias olimpiadas pasiekė aukštų rezultatų, ir joms skirti didesnį finansavimą. Juk Lietuvoje rengiamos daugiau nei 100 sporto šakų varžybos ir dabar valstybės išskirtų 36 mln. litų metams tikrai visiems neužtenka.

Kalbant apie olimpiečius, treneriai siūlo geriausiems sportininkams skirti algas. Jų manymu, olimpiadoje aukso medalį iškovojusiam atletui kito olimpinio ciklo metu – ketverius metus – kas mėnesį reikėtų mokėti 10 tūkst. litų algą. Panašiai turėtų gauti ir sportininkų treneriai. Tik tuo atveju galima tikėtis nuolatinių aukštų Lietuvos sportininkų rezultatų.

Tačiau šiuos klausimus turi spręsti Kūno kultūros ir sporto departamentas bei Vyriausybė.

– Šių metų bendras Lietuvos sporto biudžetas – apie 42 mln. litų. Kalbama, kad kitos Baltijos šalys sportui skiria žymiai daugiau pinigų.

– Taip. Estų ir latvių sporto vadovai visą laiką Lietuvą rodė kaip pavyzdį ir šių šalių Vyriausybės ėmėsi žygių gerinti finansavimą. Dabar Latvija per metus sportui skiria 68 mln. litų, o Estija – net 80 mln. litų.

Mes buvome užliūliuoti puikių lietuvių pasirodymų Sidnėjaus ir Atėnų olimpiadose ir galbūt užmiršome, kad be pinigų nebūna medalių. Todėl dabar visos su sportu susijusios institucijos imsis ryžtingų priemonių, kad kitąmet Lietuvos sportui būtų skirtas kur kas didesnis finansavimas.