20-metis Ispanas Rafaelis Nadalis vėl nušluostė nosį pasaulio teniso reitingo lyderiui Roger Federeriui – įveikė jį Prancūzijos atvirojo čempionato finale 1:6, 6:1, 6:4, 7:6. Geležinis šveicaras šiemet patyrė vos keturis pralaimėjimus – ir visus per dvikovas su R.Nadaliu!

O pastarasis pratęsė savo fenomenalią pergalių ant grunto dangos rekordinę seriją iki 60. Po to, kai Rafaelis apgynė „Roland Garros“ nugalėtojo titulą ir įsidėjo į kišenę 940 tūkst. eurų piniginį prizą, jis atsakė į žurnalistų klausimus.

– Šiemet nugalėjote R.Federerį keturis kartus, tačiau jis vis dar nr. 1, o jūs – nr. 2...

– Pažiūrėkite atidžiau į reitingų lentelę. Taškų skirtumas tarp mūsų yra didžiulis. Kodėl? Nes jis yra labai universalus žaidėjas. Jam vienodai gerai sekasi ant grunto, ant žolės, ant kietos dangos. Todėl jis pelnytai pirmauja reitinge.

– Ar ši pergalė „Roland Garros“ kortuose suteikė daugiau džiaugsmo už pernykščią, nes apgynėte titulą finale įveikdamas geriausią pasaulio tenisininką (pernai R.Nadalis R.Federerį įveikė pusfinalyje, o finale palaužė argentinietį Marianą Puertą – aut. past.)?

– Pritariu. Ir ne tik dėl to, kad finale įveikiau R.Federerį. Visą žiemą gydžiausi sunkią traumą ir sugrįžti į pergalių kelią buvo labai sunku. Bet aš tai padariau, todėl jausmas yra itin malonus.

– Finalo mačo pradžia jums klostėsi labai sunkiai – pirmą setą pralaimėjote 1:6.

– Taip, labai jaudinausi. Dauguma žiūrovų palaikė varžovą, o aš niekaip negalėjau adaptuotis prie sąlygų korte. Roger nedemonstravo nieko ypatingo, žaidė savo lygiu, tačiau aš pats žaidžiau labai blogai. Prasidėjus antram setui laimėjau geimą paduodant R.Federeriui ir tada iš karto nusiraminau. Pradėjau pataikyti smūgius, kuriuos visada pataikau! Tai buvo svarbu – vėl pajusti pasitikėjimą savo jėgomis.

– Kaip švęsite pergalę?

– Vakarieniausiu su šeima ir draugais. Juk galiu leisti sau vieną vakarą atsipalaiduoti, ar ne? (Šypsosi.) O jau antradienį vyksiu į Didžiąją Britaniją ruoštis žolės kortų sezonui. Prieš Vimbldono turnyrą noriu pajusti šią iki šiol man sunkiai perkandamą dangą.

– Žolė žole, bet ant grunto esate tiesiog nenugalimas. Kas iš dabartinių tenisininkų galėtų nutraukti jūsų pergalių seriją?

– Daugelis žaidėjų gali mane įveikti. Kol kas aš laimiu, bet kai kurie iš laimėtų mačų buvo tikri mūšiai. Vieną dieną sėkmė nusišypsos varžovui.

– Ar susimąstote apie pirmą vietą reitinge?

– O ką turėčiau apie ją mąstyti? Viršūnėje šiuo metu yra R.Federeris. Kol jis niekam nepralaimi, ten ir liks. Kelių mano pergalių neužteks jam nuversti. Reikia, kad ir kiti tenisininkai jam įkastų. Tada galėsiu sumažinti savo atsilikimą nuo pirmos vietos. Kita vertus, šveicaras karaliauja vyrų tenise jau keletą metų. Negalės gi jis nuolat žaisti pačiu aukščiausiu lygiu! Aš taip pat negalėsiu, bet turiu vieną pranašumą – man tik 20 metų. Žinau, ką turiu tobulinti savo žaidime. Kai R.Federeris kiek atleis vadeles, aš būsiu pasiruošęs jas perimti.