Po daugiau nei trisdešimties metų pertraukos Vokietijoje susirinks stipriausi planetos futbolininkai. 1974 m. rengtos pirmenybės susilaukė didžiulio pasisekimo ir šeimininkų pergalės. Vokiečiams šių metų čempionatas bus ne tik proga pakartoti triumfą, bet ir pagerinti savo, kaip svetingos, kosmopolitiškos ir modernios šalies, įvaizdį. Galbūt dėl to pasirinktas čempionato šūkis – „Laikas tapti draugais!“

Tarp savanorių – gausybė moterų

Vokietijos kvietimas tapti draugais pranoko visus lūkesčius. Daugiau nei 50 tūkst. savanorių, atsiuntusių anketas organizaciniam komitetui, panoro būti vokiečių draugais. Pasaulio čempionate į pagalbą bus pasitelkta 15 tūkst. savanorių, kurie prižiūrės fiestos svečius.

Pagalbos ranką Vokietijai ištiesė ne tik vietiniai gyventojai. Kas penkta anketa atkeliavo iš užsienio. Organizacinis komitetas sulaukė paraiškų iš viso pasaulio, o tiksliau – 168 šalių. Dar tiksliau – nuo pirmosios abėcėlės raidės A (Arubos), iki – paskutinės Z (Zimbabvės).

Aktyviausi po vokiečių buvo brazilai, atsiuntę 1500 anketų. Savanoriais troško tapti ir daug jaunimėlio, kuriam tai bus galimybė pakeliauti ir šią vasarą atsidurti pasaulio dėmesio centre. Du trečdaliai pretendentų buvo jaunesni nei 30 metų. Net trečdalis panorusių talkinti futbolo čempionate – moterys! Norą padėti šaliai išreiškė ir du tūkstančiai pensininkų.

Pasaulio futbolo čempionato savanoriai šypsosis ir išties pagalbos ranką svečiams iš viso pasaulio. Padėjėjai kalbės 45 kalbomis, įskaitant indų, japonų ir korėjiečių. Kiekviename iš dvylikos stadionų dirbs nuo 1000 iki 1700 savanorių. „Visi pagalbininkai taps besišypsančiu Pasaulio futbolo čempionato veidu“, – teigia organizacinio komiteto viceprezidentas Theo Zwanzigeris.

Viliasi prikelti ekonomiką

Vokiečiai stropiai skaičiuoja, kiek jiems atsieis malonumas surengti čempionatą. Investicijos pirmenybėms pasirengti sudarė 12 mlrd. JAV dolerių. Pinigus bendram tikslui metėsi Vokietijos valdžia kartu su Pasaulio čempionato rengėja FIFA.

Šeimininkai tikisi, kad turistai į šalį suplukdys apie 1,2 mlrd. dolerių. Vokiečių skaičiavimais, kiekvienas turistas šalyje savo piniginę paplonins nuo 965 iki 1200 dolerių. Viešbučiai planuoja išnuomoti 5,5 mln. kambarių.

Manoma, jog Vokietijai sugrįš apie 11 mlrd. dolerių. 2002 m. Pasaulio pirmenybes rengę japonai ir pietų korėjiečiai sulaukė maždaug 4,1 mlrd. dolerių tiesioginių pajamų. Spėjama, jog abiejų šalių ekonomikai čempionatas netiesiogiai davė naudos už maždaug 15,1 mlrd. dolerių.

Saugūs ne visi stadionai

Didžiausias vokiečių rūpestis – dalyvių ir žiūrovų saugumas. Siekiant jį užtikrinti buvo sukurta speciali saugumo strategija, kuri turėtų apsaugoti nuo teroristinių išpuolių, organizuoto nusikalstamumo ir chuliganizmo.

Kovo pabaigoje surengtas viso pasaulio aukštų saugumo pareigūnų tarptautinis kongresas, kuriame buvo vertinamas Vokietijos pasirengimas čempionatui. Nors daugiau nei 300 pareigūnų vieningai gyrė vokiečius sakydami, jog jokių problemų nėra, tačiau realybė parodė ką kita.

Nepriklausomas tyrimas, atliktas metų pradžioje, atskleidė silpnąsias vietas. Keturi iš dvylikos stadionų, pasirodo, nėra saugūs. Vienas jų – Berlyno olimpinis stadionas, kuriame vyks finalas. Jei šioje arenoje kiltų panika, aukų išvengti greičiausiai nepavyktų. Evakuoti žiūrovus yra per mažai išėjimų. Dėl aukštų bortų, juosiančių stadioną, nėra galimybės patekti į aikštę.

Futbolas ir seksas – ranka rankon

Dalis nuo futbolo pavargusių sirgalių, ieškodami atgaivos kūnui, užsuks į viešnamius. Vokietijoje tam rengiamasi labai stropiai. Atidaromi nauji modernūs viešnamiai. Į šalį plūsta pinigų ištroškusios ir savo kūnus pardavinėjančios merginos iš įvairiausių kraštų.

Šalyje užregistruota per 400 tūkst. legalių prostitučių, mokančių mokesčius ir gaunančių socialines garantijas. Planuojama, jog šalies darbo rinką papildys dar apie 40 tūkst. atvykėlių iš skurdesnių Europos šalių.

Bene garsiausia vyrų pasilinksminimo vieta Vokietijoje – Berlyne įsikūręs „Artemis“ viešnamis. Įstaigos vadybininkas Egbertas Krumeichas tikisi, kad viešnamio lankytojų skaičius Pasaulio čempionato metu padidės nuo 130 iki 500 per dieną. Pirmenybių metu viešnamio durys bus atvertos visą parą.

Nauji klientai džiugina ir viešnamių darbuotojas. „Atvyks daug vyrų pilnomis kišenėmis pinigų. Atlyginimas turėtų padidėti apie 50 procentų. Be to, bus velniškai smagu! Susitiksiu daugybę naujų žmonių, užmegsiu naujų pažinčių“, – viliasi Helin vardu prisistačiusi turkė, dirbanti „Artemis“ viešnamyje.

Nors prostitucija Vokietijoje legali, tačiau kartais susiduriama su dideliu pasipriešinimu. Kelno viešnamio „Pascha“ reklaminė akcija vos nesibaigė tragiškai.

Pusnuogė blondinė didžiuliame plakate, 32 Pasaulio futbolo čempionato šalių dalyvių vėliavos ir perfrazuotas čempionato šūkis: „Laikas daryti drauges!“ Visa tai sukėlė musulmoniškų šalių – Saudo Arabijos ir Irano – atstovų nepasitenkinimą.

Keletą dienų po plakato pasirodymo prie viešnamio pasirodė musulmonų grupelė ir reikalavo plakatą nukabinti. Kai viešnamio valdžia atsisakė tai daryti, musulmonai grįžo vakare kaukėti ir ginkluoti peiliais bei lazdomis. Tik tada jų reikalavimas nuimti Saudo Arabijos ir Irano vėliavas buvo patenkintas.

Pergalės, vertos milijonų

Futbolininkai Vokietijoje varžysis ne tik dėl pergalių. Kiekvienos dalyvės laukia solidžios FIFA premijos. Pasaulio čempionato prizų fondą sudarys 280 mln. dolerių. Pinigų dalybų principas aiškus ir paprastas: kuo daugiau laimi, tuo daugiau gauni.

Komandai nugalėtojai į kišenę nubyrės daugiausia – 21,5 mln. dolerių. Kiti tenkinsis mažesniais uždarbiais. Patekimas į Pasaulio čempionato finalo turnyrą kiekvienai šaliai jau garantavo mažiausiai 4,59 mln. dolerių. Komandoms, prasimušusioms į aštuntfinalį, FIFA atseikės 6,5 mln. dolerių. Ketvirtfinalio dalyvėms – po 8,8 mln. dolerių. Iki pusfinalio prisikapsčiusios komandos gaus po 16,45 mln. dolerių.

„Nesame labai turtinga organizacija. Tačiau su savo nariais visada dalijamės tuo, ką turime“, – pareiškė FIFA vadovas Seppas Blatteris.

Prizų fondas artėjant čempionatui netikėtai padidintas 38 procentais, t.y. 106,4 mln. dolerių – FIFA iš rėmėjų surinko daugiau lėšų nei planavo.

Brazilijos futbolo federacija kiekvienam futbolininkui pergalės čempionate atveju išmokės mažiausiai 200 tūkst. dolerių. Jei brazilai apgins čempionų titulą, kiekvienas žaidėjas, pridėjus FIFA pinigus, gali tikėtis uždirbti apie 1 mln. dolerių.

Marijos žemėje

Lietuvoje taip pat bus galima mėgautis aukščiausio lygio futbolu. Čempionatas bus transliuojamas per Lietuvos televiziją. Aistruoliai pamatys daugumą rungtynių. „Žiūrovų skaičius priklausys ne tik nuo futbolo grožio, bet ir nuo orų. Praėjusius čempionatus stebėjo ir daug moterų“, – sako Lietuvos televizijos direktorius Šarūnas Kalinauskas.

Televizijos vadovas viliasi, kad bendras čempionato reitingas pasieks 10 procentų. „Mūsų laidų žiūrimumas siekia 10–14 procentų. Tikimės, kad futbolo šventė Vokietijoje bus populiari tarp mūsų žiūrovų. Juo labiau kad dauguma rungtynių bus rodomos patogiu laiku. Tačiau už transliacijas sumokėti pinigai neatsipirks.“