Pirmieji medaliai bus ledo ritulininkų

2005-aisiais pirmieji apdovanojimus į namus parvežė neįgalieji sportininkai: Melburne (Australija) įvykusiose pasaulio kurčiųjų žaidynėse lietuviai iškovojo 3 aukso, 1 sidabro ir 4 bronzos medalius.

Ypač pasižymėjo orientacininkas Tomas Kuzminskis, laimėjęs du aukso medalius. Čempione tapo ir badmintonininkė Kristina Dovidaitytė.

Šiemet tapti pirmaisiais medalininkais pretenduoja Lietuvos ledo ritulininkai, šiomis dienomis Elektrėnuose ir Kaune kovojantys pasaulio jaunimo (iki 20 metų) čempionato 3-iojo diviziono varžybose. Mūsiškiai - realūs kandidatai į prizinę vietą ir siekia kelialapio į aukštesnį - 2-ąjį - divizioną.

Naujam sezonui jau rengiasi ir geriausieji praėjusių metų šalies atletai, tarp jų - disko metikas Virgilijus Alekna, galiūnas Žydrūnas Savickas, šiuolaikinės penkiakovės meistras Edvinas Krungolcas.

Disko metikas sieks Europos aukso

V.Alekna pirmąją treniruočių stovyklą tradiciškai surengė Taline (Estija), kur pradėjo bendrojo fizinio pasirengimo etapą.

Dukart olimpinio ir pasaulio čempiono šių metų svarbiausių varžybų kalendoriuje - Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) “Super Grand Prix”, “Grand Prix” serijų turnyrai, Europos pirmenybės Geteborge (Švedija) rugpjūčio mėnesį bei IAAF “World Athletics Final” bei pasaulio taurės finalai rugsėjį Vokietijoje ir Graikijoje.

Pasak V.Aleknos, pagrindinis 2006-ųjų tikslas - Europos čempionato aukso medalis.

“Tokio dar nesu iškovojęs”, - teigė disko metikas, pernai laimėjęs 19 varžybų iš dvidešimties, kuriose dalyvavo.

Į geriausiųjų praėjusių metų Lietuvos sportininkų dešimtuką išrinkta stajerė Živilė Balčiūnaitė šiemet planuoja išmėginti jėgas prestižiniuose Bostono (balandžio mėnesį) ir Tokijo (lapkritį) maratonuose bei Europos čempionate.

Maratono bėgikė, pernai pagerinusi Lietuvos rekordą, stengsis Senojo kontinento pirmenybėse Geteborge patekti į pajėgiausiųjų šešetuką, tačiau svajoja ir apie prizinę vietą.

Gins titulus

15 turnyrų pernai laimėjęs ir pasaulio galiūnų reitinge pirmąją poziciją užimantis 30-metis Ž.Savickas įsitikinęs, jog apginti nugalėtojo titulą 2006 metais įvairaus lygio varžybose bus nelengva.

191 cm ūgio ir 160 kg svorio atletas praėjusiais metais tapo pasaulio ir Europos galiūnų asmeninių pirmenybių čempionu, kartu su Lietuvos rinktine laimėjo planetos komandines pirmenybės, o Europos ekipos sudėtyje iškovojo Tarpžemyninę taurę. Jam priklauso septyni pasaulio rekordai.

Šių metų sezonas Ž.Savickui prasidės kovo 3-4 dienomis Ohajo valstijoje (JAV), kur vyks tradicinės “Arnold’s Strongest Man” varžybos. Iš viso lietuvio laukia 17 turnyrų.

Pasak galiūno, svarbiausias būsiąs liepos mėnuo - varžybos vyks kiekvieną savaitgalį. Ukrainoje Ž.Savickui ir kitiems Lietuvos rinktinės nariams teks ginti komandinių pirmenybių planetos čempiono titulą. Rugsėjo mėnesį Didžiojoje Britanijoje vyks individualios įskaitos pasaulio čempionatas.

E.Krungolcas yra kol kas vienintelis šiuolaikinės penkiakovės meistras pasaulio sporto istorijoje, kuriam pavyko trejus metus iš eilės (2003, 2004 ir 2005) tapti Europos čempionu.

Pirmosios oficialios varžybos vyks kovo mėnesį - Akapulke (Meksika) bus surengtas 1-asis pasaulio taurės etapas. Senojo kontinento pirmenybės vyks liepos mėnesį Budapešte (Vengrija), o pasaulio - lapkričio pabaigoje Gvatemaloje.

Moterys - į Braziliją, vyrai - į Japoniją

Šį mėnesį ištraukus burtus paaiškės, kokiose grupėse pasaulio moterų ir vyrų krepšinio čempionatus pradės Lietuvos rinktinės.

Mūsų šalies krepšininkės antrą kartą dalyvaus planetos pirmenybėse. Šiemet jos rugsėjo 12-23 dienomis bus surengtos Brazilijoje.

Be lietuvių, Europai šiose varžybose taip pat atstovaus Čekijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ispanijos ekipos. Jos išmėgins jėgas su Argentinos, Brazilijos, Kubos, Kanados, JAV, Australijos, Taivano, Korėjos, Kinijos, Nigerijos bei Senegalo komandomis.

Lietuvos vyrai rugpjūčio 19 - rugsėjo 3 d. kovos Japonijoje.

Iš Europos į Tekančios saulės šalį taip pat vyks Vokietijos, Prancūzijos, Graikijos, Italijos, Serbijos ir Juodkalnijos, Slovėnijos, Ispanijos bei Turkijos rinktinės.

Kitus kontinentus reprezentuos Angola, Senegalas, Nigerija, Kinija, Libanas, Kataras, Japonija, Australija, Naujoji Zelandija, Brazilija, Argentina, Venesuela, JAV, Panama ir Puerto Rikas.

“Žuvėdra” šoks ir Vilniuje

Europos ir pasaulio sportinių šokių ansamblių čempione tapusi Klaipėdos “Žuvėdra” šiemet titulus gins rugsėjį Vilniuje bei gruodžio mėnesį Bremene (Vokietija), kur varžysis Lotynų Amerikos šokių kolektyvai.

Kauno “Sūkurio” klubo klasikinių šokių meistrai Arūnas Bižokas ir Edita Daniūtė, 2005-aisiais tapę Europos vicečempionais, o planetos pirmenybėse pelnę bronzą, naujų pergalių sieks Maljorkoje (Ispanija) bei Arhuse (Danija).

Praėjusį sezoną aukštais rezultatais blykstelėję plaukikai jau sausio 17-18 dienomis kviečiami į Stokholmą (Švedija), kur vyks 2005-2005 m. pasaulio taurės varžybų 4-asis etapas. Balandžio pradžioje Šanchajuje (Kinija) rengiamas pasaulio čempionatas 25 metrų baseine. Liepos 26 - rugpjūčio 6 d. Budapešte (Vengrija) vyks Europos pirmenybės.

Sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas savo meistriškumą galės pademonstruoti Europos čempionate Cietneve (Lenkija) ir pasaulio pirmenybėse Santo Dominge (Dominikos Respublika).

Pernai Europos vicečempione tapusios šaulės Dainos Gudzinevičiūtės šiemet laukia 49-asis pasaulio čempionatas Zagrebe (Kroatija).

Stebės būsimuosius varžovus

Vienu didžiausių šių metų sporto renginių bus birželio 9 - liepos 9 d. Vokietijoje vyksiantis pasaulio futbolo čempionato finalinis turnyras.

Lietuvos nacionalinė rinktinė, nors ir nedalyvaus jame, turės puikią progą susipažinti su kai kuriais savo varžovais būsimojo 2008 m. Europos čempionato atrankos turnyre. Jo burtai, suskirstysiantis komandas į kvalifikacijos grupes, bus ištraukti sausio 27 d. Šveicarijoje.

Lietuvos rinktinė pateko į penktąjį pagal pajėgumą “krepšelį”. Kartu su mūsiškiais jame yra Vengrija, Suomija, Estija, Velsas, Albanija ir Islandija. Šių šalių ekipos netaps lietuvių varžovėmis atrankos varžybose.

Į kitus “krepšelius” prieš burtų traukimą “sukrito”: 1-ąjį - Graikija, Olandija, Anglija, Portugalija, Čekija, Prancūzija ir Švedija, 2-ąjį - Vokietija, Italija, Kroatija, Lenkija, Turkija, Ispanija ir Rumunija, 3-iąjį - Serbija ir Juodkalnija, Rusija, Danija, Bulgarija, Norvegija, Ukraina ir Slovakija, 4-ąjį - Bosnija ir Hercegovina, Latvija, Airija, Belgija, Izraelis, Škotija ir Slovėnija, 6-ąįį - Lichtenšteinas, Azerbaidžanas, Andora, Malta, Farerų salos, Kazachstanas, Liuksemburgas ir San Marinas.

Komandos bus paskirstytos į septynias grupes: šešiose žais po septynias, o vienoje - aštuonios komandos. Į Europos čempionato finalinį turnyrą iš kiekvienos grupės pateks po dvi geriausias.

Tikimasi dueto sėkmės

Dailiojo čiuožimo mėgėjai gerų naujienų lauks iš vasario 10-26 d. Turine (Italija) vyksiančių 20-ųjų žiemos olimpinių žaidynių, kuriose startuos Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Viliamasi, kad Lietuvos šokėjų ant ledo pora, po pertraukos iš profesionalios veiklos grįžusi į mėgėjų sportą, kovos dėl olimpinių medalių.

Į Turiną taip pat rengiasi biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Karolis Zlatkauskas, slidininkai Irina Terentjeva ir Aleksejus Novoselskis bei kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas.

Iš I.Terentjevos tikimasi vietos trisdešimtuke, A.Novoselskio - penkiasdešimtuke. D.Rasimovičiūtei keliama užduotis aplenkti pusę dalyvių ir būti tarp 45-50 pirmųjų, o iš K.Zlatkausko realu tikėtis 60-70 vietos. Kalnų slidininkui sėkmė būtų aplenkti bent 20 proc. varžovų.