Elis Ben-Naimas iš Los Alamos nacionalinės laboratorijos Nju Meksike (JAV) su kolegomis tvirtina, kad Anglijos aukščiausios futbolo lygos varžybose netikėti rezultatai, kai laimi prasčiau vertinama komanda, yra labiau tikėtini nei amerikietiško futbolo, beisbolo, ledo ritulio ar krepšinio varžybose.

Antras didžiausias netikėtų rezultatų procentinis kiekis – JAV Beisbolo didžiojoje lygoje, tvirtina mokslininkai. Amerikietiškasis futbolas – lengviausiai prognozuojama iš tirtų sporto šakų.

Fizikų grupė analizavo daugiau nei 30 000 varžybų, penkiose skirtingose sporto šakose sužaistų per visą amžių. Jie lygino kaip rungtynių rezultatas atitinka komandų ankstesnius rezultatus tą sezoną.

Sporto „netikėtumo tikimybė“ apskaičiuojama pagal kiekį kartų, kai laimi komanda, kurios žaidimų istorija yra prastesnė. Kuo didesnis šis skaičius, tuo lygesnės yra komandos – kitaip tariant, tuo konkurencingesnė yra lyga.

Mokslininkai išsiaiškino, kad nuo tų laikų, kai buvo pradėta registruoti rezultatus (Anglijos futbolo čempionato atveju – nuo 1890 metų), netikėto rezultato tikimybė Anglijos futbolo lygoje visuomet buvo didesnė nei bet kurioje amerikietiškoje sporto šakoje. Europietiško futbolo varžybas prasčiau vertinama komanda laimi 45 proc. atvejų, kai tuo tarpu amerikietiškajame futbole prastesnė komanda laimi tik 36 proc. visų rungtynių.

Tačiau europietiškojo futbolo mėgėjams gali nepatikti žinia, kad nuo 1940 metų Anglijos lygos rungtynių rezultatai vis dažniau atitinka prognozes. Tai verčia manyti, kad stipriausios komandos vis stiprėja silpnesniųjų komandų sąskaita. Tokia pati tendencija stebima ir JAV Nacionalinėje krepšinio lygoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją