Latvijos čempionė žygį Europoje pradėjo nuo pirmo Čempionų lygos atrankos etapo, kur susitiko su Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa. Namuose mačas baigėsi be įvarčių, o išvykoje rungtynių pabaigoje praleido du įvarčius ir nusileido 0:2.

Tada Latvijos atstovai pateko į Europos lygos II atrankos etapą, čia bendru rezultatu net 9:0 sumalė į miltus San Marino „La Fiorita“ ekipą ir pateko į trečią atrankos etapą, čia laukia akistata su Marijampolės „Sūduva“.

Vietiniame fronte „Spartaks“ ekipai sekasi labai permainingai.

41-erių V. Dambrausko vadovaujama RFS ekipa birželio antroje pusėje 2:0 pranoko „Spartaks“ ekipą, po kelių dienų Jūrmalos klubas suklupo ir rungtynėse su kita sostinės ekipa FC „Riga“.

Vėliau sekė lygiosios ir dvi pergalės prieš turnyro lentelės autsaiderius.

Šiuo metu praėjusių metų čempionas „Spartaks“ žengia ketvirtoje pozicijoje, iškovojo 9 pergales, dukart sužaidė lygiosiomis ir patyrė 5 pralaimėjimus. Vidutiniškai per mačą pelno beveik po du įvarčius, tačiau retai kada aikštę palieka apgynusi savo vartus nuo tikslių varžovų smūgių.

„Spartaks“ gerbėjams optimizmo nesuteikė ir paskutinės taurės rungtynės: praėjusį savaitgalį „Spartaks“ 1:3 nusileido FC „Riga“ klubui ir baigė kovas šiame turnyre.

Kai įveiki tik San Marino klubą, tai supranti, kad tai, ko gero, „Sūduvos“ antra sudėtis būtų stipresnė už „La Fiorita“ klubą.
Valdas Dambrauskas

Marijampoliečiai į Europos lygą persikėlė po plačiai nuskambėjusio debiuto UEFA Čempionų lygoje, kur eliminavo galingą Nikosijos APOEL (Kipras) ekipą, tačiau neatsilaikė prieš Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija) futbolininkus.

Jeigu „Sūduvai“ pavyktų įveikti latvių barjerą, paskutiniame – atkrintamajame Europos lygos etape marijampoliečiai žaistų su Glazgo „Celtic“ (Škotija) arba Atėnų AEK (Graikija) futbolininkais.

Valdas Dambrauskas mano, kad Baltijos šalių čempionų kaktomušoje „Sūduvos“ rankose yra daugiau kozirių siekiant bilieto į Europos lygos atkrintamąjį etapą.

– Prieš tris savaites DELFI.lt minėjote, kad Baltijos derbyje „Sūduva“ neabejotinai būtų favoritė, ar šiandien laikytumėtės tos pačios prognozės?, – DELFI paklausė V. Dambrausko.

– Tas favorito statusas – labai trapus, teorinis. Šiame etape abu klubai jau yra įveikę ne po vieną etapą. Abi jaučia, kad nedaug liko iki to grupių etapo, manau, kiekviena ekipa gali taip pasiruošti, kad įveiktų kitą.

Nedidelį pranašumą „Sūduvai“ duoda jos dvejų metų pasirodymas Europos turnyruose. Pernai Europos lygoje Marijampolės klubas įveikė tris etapus, šiemet pranoko teoriškai stipresnį Nikosijos APOEL klubą. Tai prideda pasitikėjimo, to žinojimo, kad komanda gali sudėtingose situacijose pasiekti teigiamą rezultatą.

„Sūduva“ ypač labai gerai žaidžia namuose. Ta dvejų metų pozityvi patirtis, manau, suteikia „Sūduvai“ nedidelį pranašumą. Per paskutinius mėnesius Marijampolės ekipa prarado kelis žaidėjus, pasipildė naujais futbolininkais. Didelio susižaidimo nebus.

Jūrmalos „Spartaks“ taip pat gera komanda, ekipa stabiliai žaidžia visą sezoną. Tai pačiai „Crvena Zvezda“ nebuvo paprasta pramušti latvių gynybą.

Aš manau, kad tos svarstyklės yra „Sūduvos“ pusėje, bet „Spartaks“ kausis, teko skaityti žaidėjų pasisakymus. Jie minėjo, kad labai susikaupę laukia šios akistatos, neturi jokių nuostolių, visi žaidėjai sveiki, laukia intriguojantis mūšis.

Be to, „Spartaks“ žaidžia labai panašų futbolą kaip „Sūduva“, tad Marijampolės ekipai lengva nebus.

„Sūduvos“ stiprybė ta, kad per pastaruosius dvejus metus įveiktos tokios komandos, kaip Soligorsko „Šachtior“, pranokta „Liepaja“, šveicarų „Sion“ klubas, šiemet – Kipro čempionė APOEL ekipa. Tai čia tokios rungtynės ir dvikovos, kurios žaidėjams, komandai suteikia labai daug – ir pasitikėjimo, ir žinių, ir tikėjimo, kad galima įveikti bet ką.
Valdas Dambrauskas

– Prieš pusantro mėnesio jūsų vadovaujama RFS svečiuose 2:0 įveikė „Spartaks“ ekipą, Latvijos čempionai nepasižymi geležine gynyba, vidutiniškai per Latvijos čempionato rungtynes praleidžia po įvartį, jūsų manymu, kur Latvijos čempionų klubas yra pažeidžiamas ir kur šios ekipos stipriosios pusės?

– Tai komanda, pasižyminti gerai organizuotu žaidimu. Paskutiniuose turuose „Spartaks“ nebaigė nepraleidę įvarčių, bet jų gynybą įveikti vis vien yra sunku.

Dažniausiai Jūrmalos ekipa praleidžia po greitų varžovų išpuolių, tačiau pozicinėje gynyboje „Spartaks“ yra gana stipri ekipa, žaidžia labai organizuotai.

Tai didelis trenerio Aleksandro Grišino nuopelnas. Puolant „Spartaks“ taip pat turi porą žaidėjų, kurie labai stiprūs individualiai, turi po 2-3 progas ar jas gali sukurti komandos draugams. Kaip ir „Sūduvos“, Latvijos čempionų ginklas – standartinės situacijos. Yra žaidėjų, kurie gali tiksliai perduoti kamuolį į baudos aikštelę, yra tokių, kurie gali tiksliai užbaigti standartines situacijas.

Yra centro gynėjas Marcis Ošsas, kuris gali kamuolį iš užribio įmesti į baudos aikštelės vidurį. Ko gero, pavojingiau, nei bet koks kampinis.

„Spartaks“ turi pasiruošę namų darbų iš standartinių situacijų ir bet kuri varžovė jaučia grėsmę tokiose situacijose.

– Antrame Europos lygos atrankos etape „Spartaks“ bendru rezultatu net 9:0 sutriuškino San Marino „La Fiorita“ ekipą, galime teigti, kad atakuojant komanda turės nemažą pasitikėjimą po tokios įvarčių fiestos?

– Manau, kad žaidėjai nebeatsimena tų rungtynių. Tai tokios rungtynės Europoje, kai varžovas ne viena, o keliomis galvomis nusileidžia priešininkui. Net rimtai vertinti negalima tokių rungtynių.

Jos kažko neatskleidžia ir didelės naudos komandos susižaidimui neduoda ir pasitikėjimo nesuteikia.

Tai formalumas, kai privalai sužaisti tas rungtynes ir įveikti varžovus. Šiuo atveju meistriškumo skirtumas buvo labai didelis, net neverta apie tas rungtynes kalbėti.

Kaip minėjau, „Sūduvos“ stiprybė ta, kad per pastaruosius dvejus metus įveiktos tokios komandos, kaip Soligorsko „Šachtior“, pranokta „Liepaja“, šveicarų „Sion“ klubas, šiemet Kipro čempionė APOEL ekipa.

Tai čia tokios rungtynės ir dvikovos, kurios žaidėjams, komandai suteikia labai daug – ir pasitikėjimo, ir žinių, ir tikėjimo, kad galima įveikti bet ką.

Kai įveiki tik San Marino klubą, tai supranti, kad tai, ko gero, „Sūduvos“ antra sudėtis būtų stipresnė už „La Fiorita“ klubą.

Nėra prasmės kalbėti apie kažkokią patirtį, įvarčių pajautimą po tokių rungtynių su San Marino atstovais.

Manau, „Spartaks“ ekipos treniruotės kartais būna sunkesnės, nei tos rungtynės su „La Fiorita“.

– Ar Latvijoje jaučiamas didesnis susidomėjimas Baltijos čempionų derbiu?

– Nėra jokio ažiotažo, mačas vyks Rygoje, nemanau, kad bus daugiau nei tūkstantis žiūrovų stadione. Nebent daug sirgalių iš Marijampolės atvyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)