Lietuvės laimėjo atrankos varžybas ir pirmavo didesnę dalį 2 km distancijos, bet tempą išauginusios konkurentės galiausiai vos nepaliko M. Valčiukaitės ir I. Adomavičiūtės tuščiomis.

Finišas, M. Valčiukatės žodžiais, buvo glaudus: prireikė net fotofinišo, kuris Lietuvos duetui (6 min. 56,54 sek.) atnešė bronzą. Vos 6 šimtosiomis sekundės dalimis atsiliko ketvirtą vietą užėmusios Valentina Iseppi ir Alessandra Montesano iš Italijos.

Čempionėmis tapusios prancūzės Helene Lefebvre ir Elodie Ravera-Scaramozzino buvo greitesnės 0,55 sek., antrą vietą užėmusios olandės Roos De Jong ir Lisa Scheenaard – 0,25 sek. Iš viso pirmenybėse grūmėsi aštuonios moterų porinės dvivietės.

„Atrankos varžybose pavyko patekti tiesiai į finalą, todėl vakar galėjome šiek tiek pailsėti – manau, tai mums davė šiokį tokį pranašumą. O finale kova buvo labai įtempta. Vienu metu galvojau, kad galime būti ir pirmos, viltis ruseno iki paskutinių metrų. Gerai, kad bent jau bronzą turime, nes visiškai šalia buvo ir ketvirta valtis.

Kai finišavome, nežinojome, kokią vietą užėmėme. Nebuvo jokios švieslentės, todėl klausinėjome žmonių. Kai pasakė, emocijos buvo dviprasmiškos. Galėjome būti aukščiau, bet medalis visada gerai“, – komentavo M. Valčiukaitė.

„Atrodo, atidavėme viską, ką turėjome, ir paskutiniams 100 m nebeužteko kvapo. Apskritai esu patenkinta, kaip irklavome visą distanciją, išskyrus paskutinį jos gabaliuką“, – pridūrė I. Adomavičiūtė.

Šis tandemas apdovanojimą pasaulio ar žemyno pirmenybėse iškovojo pirmą kartą.

Praeityje irkluotojos kartu dominavo įvairių amžiaus grupių jaunimo varžybose, bet keliai išsiskyrė 2012 metais, kuomet I. Adomavičiūtė išvyko studijuoti į JAV.

Kol 23-ejų kaunietė krimto mokslus, pusmečiu vyresnė vilnietė žėrėsi titulus su nauja partnere Donata Vištartaite. Kai pernai pastaroji nusprendė padaryti pauzę, o I. Adomavičiūtė grįžo į Lietuvą, ilgametės porininkės vėl sėdo į vieną valtį.

Per tą laiką M. Valčiukaitė spėjo laimėti pasaulio ir Europos pirmenybes bei pasipuošti olimpine bronza, o I. Adomavičiūtė tik Glazge debiutavo Senojo žemyno čempionate.

Tad nieko keisto, jog į varžybų atomazgą ji reagavo jautriau.

Išlipusi iš valties ir laukdama apdovanojimų ceremonijos, I. Adomavičiūtė atrodė sutrikusi ir susikrimtusi, kelias minutes ją guodė M. Valčiukaitė.

„Buvo labai sunkus finišas, skaudėjo pilvą. Na, ir geresnio rezultato norėjosi“, – būseną apibūdino I. Adomavičiūtė.

„Geriau klysti dabar nei olimpiniais metais. Laiko pataisyti klaidoms dar turime“, – bendražygę nenusiminti ragino M. Valčiukaitė.

2020-ųjų Tokijo olimpinės žaidynės – dar toli horizonte. Daugiau minčių merginoms sukasi apie kitą mėnesį Plovdive (Bulgarija) vyksiančias pasaulio pirmenybes.

„Prisidės dar trys labai stiprios įgulos iš Naujosios Zelandijos, JAV ir Kanados, kurioms nusileidome pasaulio taurės varžybose. Būtų smagu būti arčiau jų, gal net kažkurią aplenkti. Manau, finalinis šešetas būtų neblogas rezultatas. Visada norisi ir medalio, bet nežinau, kaip šįkart pavyks“, – atsargi buvo M. Valčiukaitė.

Prieš metus planetos pirmenybėse jos buvo ketvirtos.

O iš Glazgo irkluotojos išvyks jau sekmadienį taip ir nespėjusios pajusti pirmą kartą kartu rengiamų septynių sporto šakų Europos čempionatų masto.

„Gyvename atskirai nuo kitų sportininkų, todėl nėra tokios ypatingos atmosferos kaip olimpiniame kaimelyje. Ir jokių kitų varžybų be irklavimo nebuvo progos pamatyti. Skirtumas tik tas, kad medaliai čia – tikrai išskirtinio dizaino: anksčiau visada būdavo vienodi, kaip atštampuoti“, – trikampę žvaigždę primenančiu prizu stebėjosi M. Valčiukaitė.

Jos porininkė savąjį medalį dedikavo Lietuvos rinktinės vyriausiajam treneriui Mykolui Masilioniui.

„Esame gan emocingos merginos, o treneris – visada ramus, sukontroliuoja mus“, – šyptelėjo I. Adomavičiūtė.

Primename, kad jos brolis Aurimas Adomavičius porinės keturvietės sudėtyje tą pačią popietę iškovojo Europos pirmenybių sidabrą. Vicečempionais taip pat tapo Saulius Ritteris, Rolandas Masčinskas ir Dovydas Nemeravičius.

Lietuvos kvartetas 2 km nusiyrė per 5 min. 41,92 sek. ir nuo nugalėjusių italų atsiliko 1,48 sek. Dar puse sekundės vėliau finišavo lenkai ir ukrainiečiai – fotofinišas bronzą lėmė pirmiesiems. Iš viso Europos čempionate dalyvavo devynių šalių keturvietės.

Šeštadienį pasirodymą Glazge taip pat tęsė vienvietininkas M. Griškonis. Triskart Europos čempionas buvo greičiausias tarp 12 pusfinalių dalyvių (6 min. 56,67 sek.) ir sekmadienį, 14.15 val. Lietuvos laiku, kovos dėl čempionato apdovanojimų.

Paskutinę irklavimo varžybų Škotijoje dieną dar startuos vienvietininkė Lina Šaltytė-Masilionė, kuri dalyvaus B finale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)