Pirmą kartą istorijoje Rusijoje vykusiose planetos pirmenybėse jų šeimininkai tapo vienais didžiausių turnyro atradimų ir nužygiavo net iki ketvirtfinalio, kuriame tik po 11 metrų baudinių serijos 3:4 (2:2; 1:1) apmaudžiai nusileido būsimai vicečempionei Kroatijai.

Į savo ištaigingą rezidenciją V. Putinas sukvietė 23 futbolininkus ir 6-is trenerių štabo narius, tarp jų – ir lietuvį Gintarą Staučę.

Visiems jiems prezidentas padėkojo asmeniškai, paspaudė ranką, tarė kelis žodžius ir papozavo bendrai nuotraukai bei įteikė ordinus arba apdovanojimus.

Labiausiai pagerbti buvo vyriausiasis treneris Stanislavas Čerčešovas, gavęs Aleksandro Nevskio ordiną ir komandos kapitonas Igoris Akinfejevas bei Sergejus Ignaševičius, apdovanoti Garbės ženklo ordinais.

Kitiems Rusijos garbę gynusiems rinktinės nariams įteikti Rusijos prezidento Garbės raštai.

„Apdovanojamas Gintaras Staučė – Rusijos Federacijos futbolo rinktinės treneris“, – iškilmingai paskelbė pranešėjas, pakviesdamas į salės vidurį buvusį Lietuvos rinktinės vartų sargą.

Kostiumu pasipuošęs G. Staučė ramiai priėjo prie V. Putino, paspaudė jam ranką, išklausė kelių jo žodžių ir papozavo bendrai nuotraukai.

„Mes žinome pasaulio čempionato rezultatus, žinome, kaip jis vyko, kaip vystėsi ir kaip baigėsi. Man, nepaisant to, kad nėra medalių, vis tiek labai norėjosi su jumis susitikti ir įteikti valstybinius apdovanojimus.

Noriu pažymėti, kad pirmame istorijoje FIFA čempionate namuose jūs pasirodėte ryžtingai, užtikrintai ir valingai bei atkakliai ėjote link tikslo – negailėdami savęs.

Tai, kaip jūs realizavote komandos devizą „Žaidžiame už jus“, mūsų futbolo gerbėjams buvo svarbiau už bet kokius medalius. Nors ir patekimas į ketvirtfinalį, kaip mes suprantame, jau pats už save kalba.

Brangūs draugai, dar kartą noriu pakartoti, kad jūsų pasiaukojantis žaidimas tapo maloniu dovana milijonams gerbėjų mūsų šalyje. Ką ten „gerbėjams“ – netgi žmonės, nutolę nuo sporto ir futbolo, neatsiplėšė nuo TV ekranų.

Jūs suteikėte visiems jiems progą didžiuotis savo rinktine, tai yra jumis, didžiuotis savo šalimi. Jūs suteikėte tikėjimą, kad futbolas mūsų šalyje atgimsta, įgyja naują jėga ir autoritetą.

Jūs įrodėte, kad mokate nugalėti, ir dabar visi iš jūsų lauks naujų pergalių, aukštų pasiekimų ir tokio paties atsidavimo būsimuose turnyruose.

Gerbėjai ir visa šalis, be abejo, tiki mūsų rinktine, didžiuojasi jumis, karštai serga už jus ir linki sėkmės. Sveikinu jus. Labai jums ačiū“, – pakiliai kalbėjo V. Putinas.

Primename, kad rusai ne tik pirmą sykį per 32-ejus metus apskritai prasibrovė į atkrintamąsias, bet jose dar ir kaip reikiant patriukšmavo: išmetė už borto 2010-ųjų čempionę Ispaniją, o ketvirtfinalyje tik po 11 metrų baudinių dramos nusileido būsimai finalininkei Kroatijai. Bet kokiu atveju visa šalis iki šiol šlovina Rusijos futbolininkus, kurie prieš turnyrą pagal FIFA reitingą buvo priešpaskutiniai tarp visų 32 dalyvių.

Pats V. Putinas dėl įtempto grafiko apsilankė tik pačiose pirmose (atidarymo: Rusija – Saudo Arabija 5:0) ir pačiose paskutinėse (finalo: Prancūzija – Kroatija 4:2) čempionato rungtynėse.

Po itin sėkmingo rusų pasirodymo šalies futbolo federacija žaibiškai pratęsė sutartis su visais pagrindiniais šio pasiekimo architektais – dvejų metų sutartį su galimybe ją prailginti dar dvejiems metams pasirašė 54-erių specialistas S. Čerčesovas ir visi jo asistentai,įskaitant ir G. Staučę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)