„Kaubojumi“ vadinamas N. Pitana į futbolo istoriją pateko kaip vos antrasis teisėjas iš Argentinos, kuriam buvo patikėta švilpti planetos pirmenybių finale – po ne ką mažiau skandalingai vykusiam 2006-ųjų lemiamam mūšiui tarp Italijos ir Prancūzijos vadovavusio tautiečio Horacio Elizondo.

Pastarasis sužaidus vos 5 minutes skyrė itin abejotiną 11 metrų baudinį prancūzų naudai po to, kai ant vejos dramatiškai nėrė į italų baudos aikštelę įsiveržęs Florentas Malouda.

Netrukus Marco Materazzi po kampinio rezultatą išlygino, o pratęsimo pabaigoje išprovokavo kovinį Zinedine'o Zidane'o smūgį galva, už kurį šis buvo išvarytas iš aikštės ir jau tik iš toli stebėjo, kaip Italija triumfavo baudinių serijoje.

Panašu, kad N. Pitana nusprendė nuo savo pirmtako pernelyg neatsilikti: jis jau 18 min. neperskaitė Antoine'o Griezmanno vaidybos ir paskyrė nebūtą baudos smūgį, po kurio krito pirmasis (o tokios svarbos mačuose jis paprastai būna lemtingas – DELFI) finalo įvartis.

Po šio epizodo ekspertai ir internautai iškart užsipuolė N. Pitaną.

„Aš nuoširdžiai nesuprantu VAR peržiūrų naudojimo. Teisėjas sušvilpė pražangą prieš A. Griezmanną, kurios paprasčiausiai nebuvo. Po to sekė Prancūzijos įvartis ir jokios teisėjo reakcijos“, – suglumo ispanų vartininkas Ikeras Casillasas.

„Aš sutinku su Ikeru. O be viso to, P. Pogba dar buvo nuošalėje ir aktyviai dalyvavo žaidime, kai buvo mušamas įvartis...“, – pastebėjo urugvajietis Luisas Suarezas.

„Prancūzai išsiveržė į priekį po įvarčio į savo vartus, kuris krito po abejotinai paskirto baudos smūgio“, – teigė anglų legenda Gary Linekeris.

„Nepraėjo nė 20 minučių, o N. Pitana jau padarė lemiamą klaidą“, – konstatavo vienas internautas.

Nors pirmame kėlinyje dominavę kroatai netrukus atsitiesė ir 28 min. I. Perišičius rezultatą išlygino, nepraėjo ir 10 min., kai N. Pitana vėl priėmė diskutuotiną ir, ko gero, finalo baigtį nulėmusį sprendimą.

34 min. po A. Griezmanno pakelto kampinio prie artimojo virpsto lūkuriavęs Blaise'as Matuidi nepataikė į kamuolį ir šis atsitrenkė į prie pat varžovo pašokusio I. Perišičiaus delną. Arbitras to nepastebėjo ir net neskyrė kampinio, o parodė laisvą smūgį nuo vartų, tačiau po konsultacijų su savo asistentais pribėgo prie VAR ekrano peržiūrėti, kas gi ten iš tikrųjų įvyko.

Ilgai delsęs ir niekaip negalėjęs priimti galutinio verdikto N. Pitana sykį net grįžo prie ekrano, kol galiausiai dideliam kroatų nusivylimui paskyrė 11 m baudinį. Jį meistriškai realizavo A. Griezmannas ir pirmas 45 min. prastokai atrodę prancūzai vėl išsiveržė į priekį – 2:1.

Po pertraukos Kroatija nebeturėjo pasirinkimo ir buvo priversta rizikuoti bei atsiverti, o tik to ir telaukę „Les Bleus“ nubaudė dar dviem įvarčiais – šįkart jau legaliais. Tokiu būdu Prancūzija laimėjo finalą 4:2 ir antrą kartą istorijoje iškovojo Pasaulio taurę.

Priekaištai dėl kroatus palaužusio 11 m baudinio N. Pitanos adresu liejosi laisvai – vėlgi tiek iš autoritetingų specialistų, tiek iš pačių futbolininkų ar net buvusių teisėjų, tiek ir iš žiūrovų, o per apdovanojimų ceremoniją argentiniečiui atsiimant aukso medalį tribūnos jį nušvilpė.

Buvęs FIFA ir Anglijos „Premier“ lygos arbitras Dermotas Gallagheris teigė, kad jis finale būtų pasielgęs kitaip nei jo kolega.

„Tai šimtu procentų ne 11 metrų baudinys. Jis (I. Perišičus) yra gerokai, gerokai per arti kamuolio ir šis nukrenta tiesiai nuo prie pat esančio prancūzo. Kamuolys tiesiog atsitrenkia į jį – kroatas netiesia rankos link kamuolio ir neturi intencijos sustabdyti jo ranka.

Taisyklės sako, kad žaidimas ranka turi būti tyčinis, sąmoningas. Jo rankos nėra nenatūralioje pozicijoje – taigi tai neatitinka jokių kriterijų, reikalingų skirti 11 m baudinį“, – aiškino jis.

„Kroatija pralaimėjo šias rungtynes dėl baudos smūgio, kurio neturėjo būti, ir 11 metrų baudinio, nors ten nebuvo jokio 11 metrų baudinio“, – kategoriškai išpyškino Alanas Sheareris.

Su juo sutiko ir vokietis Jurgenas Klinsmannas, o Rio Ferdinandas pridūrė: „Du blogi sprendimai, kurie absoliučiai pakeitė šį finalą“.

„Neeeeeeee!!!! Negalima tokio skirti. O Dieve, VAR“, – piktinosi Gary Linekeris.

Danijos rinktinės, kurią aštuntfinalyje eliminavo būtent kroatai, puolėjas Yussufas Paulsenas pasiūlė, kad žaidėjams galbūt reiktų nukirsti rankas, jog kamuolys jų daugiau nebekliudytų.

„Manau, kad kitame sezone visiems žaidėjams teks nusikapoti rankas dėl VAR sistemos“, – pareiškė 24-erių puolėjas.

Savo aštrią nuomonę išsakė ir portugalas Jose Mourinho.

„Finale pralaimėjo geresnė komanda. Ir, mano nuomone, tai nutiko dėl klaidos, kai po VAR sistemos peržiūros buvo paskirtas 11 m baudinys. Ten jo nebuvo, neturėjo būti. Teisėjai VAR sistemą turi naudoti kraštutiniais atvejais, o šis toks nebuvo“, – rėžė 55-erių J. Mourinho.

Jam pritarė ir legendinis danų vartų sargas Peteris Schmeichelis.

„Teisėjas pavogė finalą iš kroatų, kurie buvo ir energingesni, ir žaidė gražiau. Finalas nenusipelnė būti toks“, – tvirtino danas.

Savo nepasitenkinimo teisėjo sprendimais neslėpė ir patys kroatai. Jų treneris Zlatko Daličius iš karto po rungtynių pasakė, kad teisėjas neturėjo teisės skirti tokio 11 m baudinio.

Dar drastiškiau kalbėjo „Auksinio kamuolio“ laimėtojas Luka Modričius.

„Manau, kad mes esame geresnė komanda, bet kartais geresnė komanda nelaimi. Lemiamu lūžiu tapo antrasis įvartis. Ar aš nustebau, kad 11 m baudinys buvo skirtas? Taip, mes visi buvome nustebę jau po pirmo įvarčio, nes jis skyrė pražangą, kurios nebuvo, o prancūzai iš jos įmušė.

Tada mes atsigavome, žaidėme gerai, geriausią futbolą per visą šį turnyrą, o jis jiems davė 11 metrų baudinį. Tai nužudo. Nėra lengva visada grįžti ir išlyginti po to, kai atsilieki. Nors mes stengėmės ir kovojome iki galo, tačiau to pergalei nebeužteko“, – pasakojo Luka.

Savo širdį išliejo ir gynėjas Dejanas Lovrenas.

„Esu nusivylęs, nes mes pralaimėjome rungtynes, kuriose žaidėme daug, daug geriau už varžovus. Vėl žaidėme gražų futbolą ir dėl to turime didžiuotis. Aš tikrai manau, kad mes buvome geresni. Prancūzai pasirinko kitokį kelią – jie nežaidė futbolo ir laukė savo šansų, kuriais pasinaudojo.

Bet kuriuo atveju, belieka tik gerbti tokį pasirinkimą – visą čempionatą jie elgėsi taip pat ir pasiekė svajotą rezultatą. Labai sunku komentuoti tai, kas čia įvyko. Galiu tik pasakyti, kad didžiuojuosi Kroatija ir jos žaidimu“, – sakė 29-erių „Liverpool“ narys.

Pirmadienį Prancūzijos ir Kroatijos rinktinės jau grįžo namo, kur buvo sutiktos ir pasveikintos šimtų tūkstančių savo gerbėjų. Tuo metu N. Pitanos adresu socialiniuose tinkluose vis dar skrieja įžeidūs komentarai ir pašiepiantys memai.

Pats Nestoras į tokią situaciją reaguoja gana ramiai ir išplatino viešą padėką visiems už tai, ką jam šią vasarą pavyko pasiekti.

„Noriu padėkoti visiems už palaikymą, kurio sulaukiau šiame planetos čempionate. Reprezentuoti savo šalį svarbiausiose rungtynėse pasaulyje buvo nepamirštama patirtis, kuri būtų buvusi neįmanoma be mano šeimos, draugų ir visų argentiniečių palaikymo. Tai kažkas, ką aukštai iškėlęs galvą aš nešiosiuosi savo širdyje amžinai.

Tikiu, kad kartu su kolegomis mes nutiesime kelią naujoms perspektyvių Argentinos arbitrų kartoms ir visada turėsime jaunuolių, kuriems nebijodami galėsime užleisti savo vietas, o mūsų šalis liks garbingo žaidimo ir pasaulinio lygio teisėjavimo simboliu.

Dabar aš turiu grįžti į Misjonesą tam, kad pailsėčiau ir sulaukčiau naujojo „Superligos“ sezono, kuris, tikiuosi, bus toks aistringas ir įdomus kaip visada, starto. Šilti linkėjimai visai Argentinai, Nestoras“, – brūkštelėjo N. Pitana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)