Prancūzai laimėjo antrą pagal rezultatyvumą visų laikų planetos pirmenybių finalą 4:2 (2:1) ir pakartojo 1998 metų triumfą. Beje, 1998-aisiais jie taip pat nuliūdino kroatus, tik pusfinalyje – 2:1.

Po apmaudžiai pralaimėto istorinio finalo Kroatijos rinktinės vyriausiasis treneris Zlatko Daličius tikino, kad jo auklėtiniai atrodė geriau nei naujieji čempionai, tačiau lemiamu metu jiems pritrūko sėkmės ir teisingų teisėjo sprendimų.

„Mes žaidėme gerai, ypač pirmas 20 minučių, ir kontroliavome žaidimą. Tada po standartinės situacijos įkrito tas įvartis į savo vartus. Mes grįžome, išlyginome rezultatą ir toliau dominavome, bet netrukus buvo skirtas 11 metrų baudinys po kampinio.

Aš niekada nekomentuoju teisėjų darbo, bet leiskite man pasakyti šį sakinį: pasaulio čempionato finale tu negali duoti tokio baudinio.

Tai jokiu būdu nesumenkina prancūzų pergalės. Galbūt mums truputį nepasisekė. Pirmuose šešiuose mačuose mus lydėjo sėkmė, o šiandien ne. Mes šiek tiek nuliūdę, bet turime didžiuotis tuo, ką pasiekėme“, – sakė jis.

Po Maskvos „Lužnikų“ stadione finišavusio finalo jam vadovavusiam teisėjui Nestorui Pitanai skriejo kaltinimai iš viso pasaulio: Ikero Casillaso, Alano Shearerio, Gary Linekerio ir kitų futbolo garsenybių kritikos strėlės į argentinietį lėkė dėl pirmų dviejų prancūzų įvarčių.

Pirmasis buvo pelnytas po to, kai N. Pitana vaikiškai užkibo ant Antoine'o Griezmanno gudrybės ir skyrė baudos smūgį už pražangą, kurios tiesiog nebuvo – prancūzas nėrė prieš bet kokį kontaktą su varžovu. Pakėlus kamuolį Mario Madžukičius jį netyčia galva pasiuntė į savo vartus.

Nuomonės dėl antrojo įvarčio, kritusio po abejotinai paskirto 11 metrų baudinio už Ivano Perišičiaus žaidimą ranka, kai rezultatas buvo lygus (1:1), legitimumo išsiskyrė, tačiau dauguma ekspertų irgi linkę manyti, kad jo neturėjo būti.

„Neeeeeeee!!!! Negalima tokio skirti. O Dieve, VAR“, – piktinosi G. Linekeris.

„Viskas ėjosi per gerai! Tiesiog juokingas sprendimas. Ne, ne, ne VAR“, – su tokiu 11 m baudiniu kategoriškai nesutiko ir A. Sheareris.

Z. Daličius atskleidė, kad kai po finalo priėjo prie komandos, visi buvo nusiminę.

„Tariau jiems pakelti galvas, nes nėra priežasties būti nusivylusiems: atidavėme visas jėgas, žaidėme gerai ir galime tuo didžiuotis. Jei prieš turnyro pradžią kas nors būtų mums pažadėjęs antrą vietą, tai būtų buvę fantastika. Bet visa eiga ir paskui toks finalas visus kiek nuliūdino.

Kartais futbole tu pralaimi ir tai yra neišvengiama. Tačiau mes turime priimti pralaimėjimus taip pat oriai, kaip ir pergales. Toks jau tas sportas ir mes turime gerbti rezultatą. Tokia buvo mano žinutė jiems“, – pasidalino ja specialistas.

Jis negalėjo pasakyti, ar liks prie nacionalinės komandos vairo. Anot Z. Daličiaus, visos jo mintys dabar – apie poilsį.

Pralaimėjimas Prancūzijai – pirmasis, kurį patyrė jo treniruojami kroatai per 10 oficialių rungtynių.

„Ant mūsų autobuso yra užrašyta: „Maža šalis su didelėmis svajonėmis“. Pirmiausia tu turi turėti svajonę ir tikėti ja, kad ją pasiektum.

Noriu pasveikinti savo komandą ir žaidėjus. Tai – geriausios rungtynės, kurias mes sužaidėme šiame čempionate. Mes turėjome iniciatyvą, bet praleidome įvarčius.

Prieš tokią stiprią komandą kaip Prancūzija negalima daryti klaidų. kai tu praleidi keturis įvarčius, negali tikėtis teigiamo rezultato“, – teigė jis.

Strategas pridūrė, kad džiaugiasi tuo, jog geriausiu turnyro žaidėju pripažintas Luka Modričius, kuriam įteiktas „Auksinis kamuolys“.

Treneriui pritarė ir Ivanas Rakitičius, kuris pažymėjo, kad kroatams finale katastrofiškai nesisekė.

„Mes buvome geresni pirmame kėlinyje, atakavome, bet pritrūkome sėkmės. Prancūzai įmušė keturis įvarčius iš trijų smūgių į mūsų vartus. Bet sveikinu Prancūziją, ji nusipelnė titulo“, – pripažino jis.

Tuo metu vienas Prancūzijos rinktinės lyderių Antoine'as Griezmannas neslėpė savo džiaugsmo tuo, ką Rusijoje pavyko pasiekti „mėlyniesiems“.

„Aš dar nesuvokiu, kas tai yra. Labai didžiuojuosi šia komanda: žaidėjais ir personalu. Mes buvome tikrai vieninga grupė.

Padarėme šį tą neįtikėtino, sukūrėme istoriją ir tuo mėgausimės. Dabar susitiksime su savo šeimomis ir švęsime. Rytoj Prancūzijoje bus tas pats – mes švęsime kartu su prancūzų tauta“, – pasakojo puolėjas.

Prancūzijos rinktinės vedlys Didier Deschampsas, kuris tapo tik trečiu žmogumi istorijoje po brazilo Mario Zagallo ir vokiečio Franzo Beckenbauerio, kuris laimėjo Pasaulio taurę ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris, prieš spaudos konferenciją buvo išmaudytas šampano pursluose.

„Mes turėjome labai jauną komandą – 14 jos narių debiutavo pasaulio čempionate. Bet mes turėjome kokybę. Mano pagrindinis pasididžiavimo šaltinis jais yra tas, kad jie viso turnyro metu sugebėjo išlaikyti teisingą požiūrį ir nusiteikimą. Aš jiems visą laiką kartojau: niekada nepasiduokite.

Visada būna netobulumų ir šiandien mes visko nepadarėme tobulai, bet mes turime tą psichologinę kokybę, kuri yra lemiama tokiame turnyre. Pirmame kėlinyje atrodėme nekaip, bet pirmavome 2:1.

Žinoma, visada užduodamas klausimas: ar Prancūzija – graži čempionė? Na, mes esame pasaulio čempionai ir liksime šioje pozicijoje artimiausius ketverius metus. Tik tiek mums ir reikia atsiminti“, – rėžė D. Deschampsas.

Jį po finalinio arbitro švilpuko „Les Bleus“ pajėgos pamėtė į orą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (580)