FIFA 2018 turnyro finalas – antras rezultatyviausias istorijoje. O rezultatyviausias vyko 1958 metais Stokholme, kai Brazilija 5:2 nugalėjo šeimininkę Švediją. Po šešis įvarčius buvo pelnyta pirmojo (1930) ir trečiojo turnyro (1938) finaluose.

Finalą daug agresyviau pradėjo Kroatijos futbolininkai – vieną po kitos kūrė pavojingas atakas, o Les Bleus per pirmąsias 15 minučių beveik nesugebėjo persivaryti kamuolio į varžovų aikštės pusę. Nepaisant to, pirmieji įvarčių sąskaitą šiose rungtynėse atidarė prancūzai.

18 min. po Antoine'o Griezmanno baudos smūgio galva į savo vartus kamuolį nukreipė Mario Mandžukičius. Jis tapo pirmuoju žaidėju planetos pirmenybių istorijoje, pelniusiu įvartį finale į savo vartus.

Zlatko Daličiaus auklėtiniai nepasimetė ir tik dar labiau padidino spaudimą. Ir jų pastangos atsipirko.

28 min. po standartinės situacijos kroatai išnaudojo palankią situaciją, kai baudos aikštelėje buvo daug žaidėjų – galingu smūgiu Ivanas Perišičiaus pasiuntė kamuolį į vartus ir išlygino rezultatą 1:1. Hugo Llorisas nesugebėjo laiku sureaguoti, nes kamuolys pakeitė kryptį atsitrenkęs į prancūzų žaidėją.

Dar po 10 min. kroatai dovanojo įvartį D. Deschamps'o auklėtiniams. Po pakelto kampinio I. Perišičius ranka lietė kamuolį. Teisėjas Nestoras Pitana į pagalbą pasitelkė VAR sistemą ir ranka parodė į 11 m baudinio žymą. A. Griezmannas nesunkiai realizavo baudinį ir 38 min. išvedė Les Bleus į priekį 2:1.

Pirmo kėlinio pabaigoje kroatai užgulė prancūzų vartus ir rimtai grasino varžovų vartams, tačiau prancūzams pavyko apsiginti.

Antrajame kėlinyje įvykių sūkurys dar labiau įsisuko. Pirmą kartą šiose planetos pirmenybėse į aikštę išbėgo sirgaliai, tačiau greitai sutramdyti jie buvo išvesti iš stadiono.

Prancūzijos rinktinė per 10 min. pelnė du įvarčius – 59 min. pasižymėjo Paulis Pogba, o 65 min. – Kylianas Mbappe. Pastarasis tapo antruoju jauniausiu futbolininku istorijoje, pelniusiu įvartį pasaulio čempionato finale. Pirmasis prieš 60 metų buvo legendinis Pele 1958 metais.

D. Deschamps'o auklėtiniai pirmieji nuo 1970 metų finale pelnė 4 įvarčius. Tačiau kroatai nenuleido rankų.

Jau 69 min. M. Mandžukičius pasinaudojo H. Lloriso klaida – pribėgęs prie varžovų vartininko sutrukdė šiam išspirti kamuolį ir pasiuntė jį į vartų tinklą.

Kroatams pavyko sušvelninti rezultatą iki 4:2, tačiau per likusį laiką skaičiai švieslentėje nepasikeitė.

Prancūzija 4 – 2 Kroatija

18' [1 – 0] Mario Mandžukičius (į savus vartus)
28' [1 – 1] Ivanas Perišičius
38' [2 – 1] Antoine'as Griezmannas (11 m b.)
59' [3 – 1] Paulis Pogba
65' [4 – 1] Kylianas Mbappe
69' [4 – 2] Mario Mandžukičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1774)