Tokius 1986-ųjų pasaulio čempiono planus atskleidė 51-erių V. Ivanauskas, kuriam darbas Bresto klube dovanojo neeilinį šansą darbuotis kartu su viena garsiausių pasaulio futbolo žvaigždžių.

Breste Ivano Rūsčiojo pravardę turinti Lietuvos futbolo legenda atsidūrė po klajonių Tolimuosiuose Rytuose, o nuo 2003-iųjų jo trenerio karjeroje netrūko pakilimų, pergalių ir nusivylimo kartėlio.

Viršų ėmė noras pradėti darbą Europoje. Maradonai tas pasiūlymas buvo įdomus, viliojantis, ne pinigai buvo svarbiausias aspektas. Jis gana greitai priėmė mūsų pasiūlymą.
Valdas Ivanauskas

Darbas nenuspėjamo Vladimiro Romanovo valdytame Edinburgo „Hearts“ klube, iškovota Škotijos taurė, šalies futbolo rinktinės asistento pareigos, Gargždų „Banga“, Šiauliai, Gruzija, vėliau posūkiai Tolimuosiuose Rytuose.

2013-2015 metais buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas du sezonus vadovavo Chabarovsko „SKA-Energija“ ekipai.

2016-aisiais strategas darbą Tolimuosiuose Rytuose išmainė į saulėtą Kiprą, kur treniravo aukščiausiosios lygos Achnos „Ethnikos“ klubą.

Pernai birželio viduryje jis ryžosi dar vienai 7 tūkst. kilometrų kelionei per Rusijos platybes – jau ne į Chabarovską, o į Japonijos jūros skalaujamą Vladivostoką. Antros pagal pajėgumą lygos klubas ketino atsispirti nuo dugno ir reformuoti komandą, o jos priešakyje pageidavo matyti Rusijoje neblogai žinomą lietuvį. Tačiau Vladivostoke V. Ivanauskas neužsibuvo. Dėl nesutarimų su klubo vadovybe po mėnesio lietuvis grįžo į gimtinę.

Be darbo futbolo specialistas ilgai nesėdėjo. Šįkart V. Ivanauskas prisijungė prie Baltarusijos aukščiausioje lygoje kovojančio Bresto „Dinamo“ klubo. Tiesa, pirmąkart ne trenerio pozicijoje, o klubo generalinio vadybininko pareigose.

Europos futbolo masteliais kuklus Bresto „Dinamo“ klubas gegužės pradžioje nuskambėjo visame pasaulyje, kai pranešė apie Diego Maradoną: Argentinos futbolo ikona, 1986-ųjų pasaulio čempionas tapo Bresto klubo valdybos pirmininku.

„Dinamo“ klubą užgriuvo žurnalistų dėmesys, o, anot V. Ivanausko, prie klubo durų rikiuojasi ilga potencialių partnerių, rėmėjų eilė, norinčių sušmėžuoti Maradonos fone.

Brestas su nekantrumu laukia pasaulio čempionato pabaigos – po jos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės galybę menantį miestą aplankys D. Maradona, su juo petys į petį darbuosis ir Valdas Ivanauskas.

Atsidūrė laiku ir vietoje

– Kada, kaip ir kam kilo idėja prisivilioti Diego Maradoną?

– Pirmieji pasikalbėjimai su juo vyko dar žiemą. Ieškojome galimybių per pažįstamus, draugus sužaisti draugiškas rungtynes ir surengti treniruočių stovyklą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Sakykime, vienas mūsų klubo gerbėjų anksčiau gyveno JAE, turėjo gerus ryšius su „Al-Fujairah“ klubu, kuriame tada dirbo Maradona. Susisiekėme su jais, pasirašėme bendradarbiavimo sutartį.

Bet Diego paliko komandą ir atsirado galimybė privilioti tokią garsenybę.

Iš pradžių į tai žvelgėme kaip į pokštą, pasiūlėme prisijungti prie Bresto „Dinamo“. Tokie pirmieji buvo mūsų žingsniai.

– Kiek užtruko derybos su pačiu Diego Maradona?

– Išsakėme savo nuomonę, lūkesčius jo atstovams, Maradonai atstovauja stiprūs vadybininkai iš Argentinos ir Italijos.

Teko skristi į JAE, derybos vyko neilgai. Jis apmąstė ne vieną variantą, turėjo pasiūlymų iš kitų pasaulio šalių. Bet viršų ėmė noras pradėti darbą Europoje. Jam tas pasiūlymas buvo įdomus, viliojantis, ne pinigai buvo svarbiausias aspektas. Jis gana greitai priėmė mūsų pasiūlymą.

Su pačiu Maradona derybos vyko balandžio pabaigoje, gegužės pradžioje.

Kalbėjomės pustrečios valandos. Tai žmogus, kuris gyvena futbolu, jam – tai yra viskas gyvenime. Buvo paprasta su juo bendrauti, visos temos – apie futbolą. Buvo futbolininku ir liko tokiu pat, kuriam svarbiausia – ši sporto šaka.
Valdas Ivanauskas

– Kokie jo tikslai Europoje, kokią patirtį nori jis įgyti Europoje?

– Nežinau, tas klausimas lieka atviras, aš pats neturiu atsakymo. Gal nori susipažinti su Europos futbolo virtuve, gal ieško naujų iššūkių. Nors, panašu, kad Diego liks apsistojęs JAE, jam labai patinka ši šalis.

Bet su Europa jis neturėjo jokių ryšių, tad šis mūsų projektas jam ir mums yra iššūkis.

– Tam tikra prasme – tai atsitiktinumas, kad atsidūrėte laiku ir vietoje bei pasiūlėte jam bendradarbiauti?

– Manau, kad taip. Kitą vertus, mes sekėme tą klubą, jau buvome užmezgę bendradarbiavimo sutartį, iš dangaus nenukritome. Taip sutapo, kad jis paliko tą klubą ir mes pirmieji pasinaudojome šiuo šansu.

– Kodėl išsiskyrė Maradonos ir klubo „Al-Fujairah“ keliai?

– Žinote, arabų šalys yra specifinės, klubas kėlė tikslą patekti į aukščiausią lygą, nors tą pavyko pasiekti, bet ne lengviausiu keliu, o per atkrintamąsias rungtynes. Gal buvo vidinių konfliktų tarp jo ir vadovybės. Bet ne man tą pasakoti, esmė, kad Diego paliko klubą ir atsivėrė šansas mums, kurį mes išnaudojome.

– Ar buvo nerimo iš jūsų pusės? Juk Maradona garsėja impulsyviu charakteriu, gali bet kada apsisukti ir palikti Brestą.

– Visko galėjo būti, abejonių buvo. Iš pradžių viskas atrodė labai lengva ir paprasta, gana greitai sulaukėme teigiamo atsakymo. Bet kol nebuvo pasirašyta sutartis, tol nebuvome ramūs.

– Kokia finansinė šios sutarties išraiška, ar stipriai reikėjo susiveržti diržus ir paploninti piniginę?

– Konfidenciali informacija, nėra kalbos apie tai.

– Kaip sekėsi Abu Dabyje, kokį įspūdį paliko Diego Maradona? Tai kartu buvo ir jo atsisveikinimo su „Al-Fujairah“ spaudos konferencija?

– Taip, tai buvo ir atsisveikinimas ir mūsų klubo pristatymas. Tris dienas vyko pasiruošimas, ažiotažas didžiausias, ir man gera patirtis. Visą procedūrą teko nuo pradžių stebėti.

Dieną prieš susitikome su Diego, kalbėjomės pustrečios valandos. Tai žmogus, kuris gyvena futbolu, jam – tai yra viskas gyvenime. Visus organizacinius darbus už jį atlieka vadybininkai. Buvo paprasta su juo bendrauti, visos temos – apie futbolą, tikrai nebuvo užrietęs nosies, buvo futbolininkas ir liko tokiu pat, kuriam svarbiausia – ši sporto šaka.

Diego Maradona ir Valdas Ivanauskas (dešinėje šalia)

– Kokius klausimus uždavė jums, domėjosi Bresto „Dinamo“ sudėtimi, žaidėjais, rezultatais?

– Kalbėjome kaip tik prieš taurės finalą, domėjosi, kaip ruošiamės laimėti prieš čempionę BATE, išsakiau savo mintis apie būsimą kovą finale, papasakojau pasiruošimą. Aptarėme „Dinamo“ sudėtį, žaidėjus.

– Gal vasarą komandą papildys būrys naujokų iš Argentinos?

– Pokyčių gali būti, bet legionieriais neužsiversime, galioja 5 užsieniečių limitas. Kai kuriais žaidėjais esame nepatenkinti, su kai kuriais teks atsisveikinti, tad vasarą turėsime naujokų.

Į Brestą po pasaulio čempionato

– Kokie klubo lūkesčiai su tokio žmogaus prisijungimu? „Dinamo“ pakelti į kitą lygį, pritraukti stiprius vietinius ir tarptautinius rėmėjus?

– Tai vienas iš tikslų. Po šių naujienų pasipylė skambučiai, didžiulis dėmesys, interviu. Bet kaip žinote, čempionate žaidžiame labai blogai, o tikslai – kur kas aukštesni.

Laiko turime labai nedaug, norime patekti bent jau į trejetuką, bus labai sunku. Bent jau laimėta šalies taurė ir iškovota vieta Europos lygos atrankoje. Pergalė finale prieš čempionę BATE įrodo, kad galime konkuruoti dėl aukščiausių pozicijų.

– Pats Maradona pasirašė trejų metų sutartį su Bresto klubu, už ką konkrečiai bus atsakinga Argentinos žvaigždė?

– Jis – kaip klubo prezidentas, seks komandos rezultatus, treniruočių eigą, taip pat – darbas su rėmėjais, partneriais, bendravimas su pačiais žaidėjais. O jiems tai – didelė paspirtis. Manau, viskas čia gerai bus.

– Kada pats Maradona pasirodys Breste, gal per artimiausią namų mačą liepos 23-iąją? Jau gal numatyti apartamentai, kuriuoe turėtų apsistoti Diego?

– Po pasaulio čempionato finalo, manau, liepos 16-17 dienomis turėtų atvykti į Brestą. Kontrakto sąlygose numatytos jo apsistojimo detalės Breste ir Minske, jas įgyvendinsime.

– Gal šansas lietuvių klubams bandyti pakviesti Bresto „Dinamo“ į Lietuvą, pavyzdžiui, per rinktinių „langą“ rudenį? Gal koks klubas iš Lietuvos jau kreipėsi dėl galimybės sužaisti draugiškas?

– Turime pasiūlymų, bet ne iš Lietuvos. Turkijos, Anglijos, Vokietijos klubai yra atsiuntę kvietimus sužaisti kontrolines rungtynes, turime platų sąrašą. Na, nemanau, kad Lietuvos klubai galėtų konkuruoti su tų šalių klubais dėl draugiškų mačų.

– Jūs pats esate klubo generalinis vadybininkas, už ką konkrečiai atsakingas?

– Viskas, kas susiję su sportu, pradedant pirma komanda, akademija ir jaunimo ekipomis. Žaidėjų parinkimas, naujokų atranka, draugiškų rungtynių su užsienio klubais organizavimas.

– Klubo svetainė išversta į lenkų, kinų, arabų kalbas, šiuose regionuose klubas ieško naujų rėmėjų, potencialių klubo sirgalių?

– Brestas – Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje. Kinijoje atidarytas Bresto „Dinamo“ biuras, o arabų kalba – dėl Maradonos ryšių su JAE. Ten Diego turi savo rezidenciją, be to, iš JAE dalis atstovų dalyvauja šiame projekte.

Tai manau, naudos duos ne tik mūsų klubui, bet ir visam Baltarusijos futbolui. Baltarusijos klubams išvykti į Vakarus nėra lengva, bet mano dėka klubas pernai žaidė draugiškas su Vienos „Austria“, Poznanės „Lech“, Kijevo „Dinamo“, Berlyno „Union“ ekipomis.

Liūdi dėl Hamburgo ir tiki vokiečių šansais

– Liūdnai šis pavasaris baigėsi jūsų atstovautai (1993-1997 m.) „Hamburger SV“ ekipai, pirmąkart klubo istorijoje iškrito į žemesnę lygą.

– Geriau nebepriminkite man to! Tikrai skaudu. Tikėjausi, kad klubas išliks. Tai yra tragedija Hamburge, bet klubas tris metus ėjo tos tragedijos link. Keičiasi visa klubo sistema, bus nelengva grįžti atgal į aukščiausiąją lygą. Tikrai labai skaudu.

Esu „Hamburger“ klubo narys, ta kortelė – visam gyvenimui, turiu palaikyti juos sunkiu momentu.

– Jūs tradiciškai svarbiausiuose pasaulio futbolo turnyruose palaikote Vokietiją, ar negąsdina neužtikrintas vokiečių žaidimas, pralaimėjimas Meksikai?

– Tikrai ne, aš ramus dėl jų. Tas pralaimėjimas dar nieko nereiškia. Manau, kitose rungtynėse vokiečiai demonstruos geriausią savo futbolą.

Tik stebino vienas dalykas – į rinktinę neįtrauktas Leroy Sane. Jis „Man City“ ekipoje sužaidė idealų sezoną. Bet Joachimui Lowui geriau matyti, kas yra kas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)