Prieš ketverius metus Brazilijoje vykusiame čempionate komanda skaudžiai pralaimėjo – tai yra viena iš priežasčių Titei bei jo komandai siekti pergalės. Šio turnyro pusfinalyje vokiečiai šeimininkus įveikė rezultatu 7:1, o kovodami dėl trečiosios vietos Brazilijos komanda patyrė pralaimėjimą ir Nyderlandams, rezultatu 0:3.

Nepaisant to, nuotaikos prieš pasaulio čempionatą optimistinės – patyrusi vos vieną pralaimėjimą komanda įveikė atranką į pasaulio čempionatą ir gerai pasirodė ne vienose draugiškose rungtynėse. Tai priminė komandos sirgaliams apie šlovę bei galingą komandos istoriją. Sėkmė tikrai tikėtina, juolab kad turnyre, E grupėje, komanda susidurs su ne tokiais ir grėsmingais varžovais – Šveicarijos, Kosta Rikos ir Serbijos komandomis.

Brazilams prognozuojama vieta čempionate – aukšta. Lažybų bendrovės „Betsafe“ duomenimis, tikimybė Brazilijos rinktinei užimti pirmą vietą grupėje yra beveik 80 proc., kai kitos ne mažiau stiprios komandos galimybės tai padaryti vertinamos tik 11 proc. Galimybė, kad Brazilija triumfuos čempionate vertinama aukščiausiai – net 25 proc.

Aukštą vietą brazilams prognozuoja ir futbolo ekspertai. Dainininkas ir televizijos laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius, nors turnyre sirgs ne už brazilus, juos laiko vienais iš favoritų. Jo manymu, yra ne viena priežastis, kodėl ši Pietų Amerikos tauta tapo viena stipriausių futbole.

Gatvės futbolo populiarumas

Futbolas atėjo į Braziliją kartu su anglų darbininkais, siekusiais išvystyti šalies pramonę 19 amžiaus pabaigoje. Šis žaidimas tapo populiariu dėl galimybės žaisti bet kur, o ir tai, kad žaisti reikėjo tik kamuolio, tiko ganėtinai neturtingai šaliai.

Tokia pasaulėžiūra lėmė ir dar vieną priežastį Brazilijos lyderystei šioje srityje. Trūkstant žaliųjų erdvių, futbolas pradėtas žaisti net gatvėse – taip prasidėjo ir gatvės futbolo populiarumas. Vaikai, kurie gyvendavo vargingiau ir neturėjo kamuolio, žaisdavo tiesiog su iš kojinių pagamintu ritiniu. Sąlygas žaidimui apsunkina ir geografiniai aspektai – daug kur esančios kalvos.

Visos šios žaidimą apsunkinančios sąlygos lėmė, kad brazilai išmoko puikiai valdyti kamuolį net kai šio judėjimo kryptį keičia įvairios briaunos bei kieti paviršiai. Išmokti valdyti kūną buvo taip pat svarbu, nes kiekvienas kritimas grėsė didelėmis traumomis. Šių savybių prireikė ir žaidžiant futbolą paplūdimiuose, kurių Brazilijoje nemažai.

Lyderiai, į kuriuos galima lygiuotis

Didelis susidomėjimas futbolu lėmė, kad Brazilijoje užaugo daug puikių futbolo žaidėjų ir jie arti tikslo buvo jau 1950 metais, kai futbolo čempionatas buvo surengtas šioje šalyje. Tuo metu jo formatas buvo kitoks nei šiandien – grupių varžybose nugalėjusios ekipos kitame etape sužaisdavo vieneriose rungtynėse tarpusavyje. Deja, prieš paskutines rungtynes su Urugvajuje brazilai čempionate užėmė antrą vietą ir tai Brazilijoje buvo prilyginta nacionalinei tragedijai.

Visgi, titulo laukti ilgai neprireikė – 1958 metais brazilų vienuolikė, kartu su 6 įvarčius pelniusiu ir su auksiniu brazilų rinktinės laikotarpiu siejamas Pele, iškovojo pirmąjį pasaulio čempionų titulą.

1962 metais suspindėjo Garrincha, o brazilai iškovojo jau antrąjį čempionų titulą. Nors praėjus dar ketveriems metams brazilai neįveikė grupės etapo, 1970 metais jie jau džiaugėsi trečiuoju triumfu vos per 12 metų. Ši svaiginanti sėkmė lėmė, kad į pergalę atvedusius herojus pradėjo lygiuotis vis daugiau jaunųjų žaidėjų visoje šalyje.

„Brazilijoje daug skurdžių regionų, kur futbolas vaikams yra labai svarbus reiškinys – jie turi į ką lygiuotis. Tai yra ir galimybė ištrūkti iš skurdo – daugelis vaikų, kurie neturi galimybės tapti bankininkais, svajoja, kad kada nors taps tokiais kaip Ronaldinho, Neymaras ar Ronaldo,“ – pasakoja futbolo gerbėjas M. Mikutavičius.

Nors po sėkmingo šio 12 metų periodo daug metų brazilams nebepavyko pelnyti gerų rezultatų svarbiausiame pasaulyje futbolo turnyre, sėkmė nusišypsojo 1994 metais JAV. Po ketverių metų brazilai pasiekė finalą, o dar po tiek pat – triumfavo jau 5-ąjį kartą.

Brazilai sugeba išugdyti skirtingų bei pajėgių rinktinių – tai glaudžiai susiję su tuo, kad ši šalis pasižymi ne tik didžiuliu plotu, bet ir gyventojų gausa – net 210 mln. Pagal žmonių skaičių ir pagal plotą Brazilija yra penkta pasaulyje, tačiau didžioji dalis ploto yra užimama atogrąžų miškų. Todėl daug tautų bei kultūrų, glaudus gyvenimas tarpusavyje daug suteikė ir Brazilijos futbolui.

„Visų pirma, Brazilija – didelė šalis ir futbolo treneriai tikrai turi iš ko rinktis. Antra – aplinka, genetika, daugiakultūriškumas. Ko gero, tokį futbolo profesionalumą bei populiarumą šioje šalyje lėmė įvairių aspektų kompleksiškumas“, – sako M. Mikutavičius.

Kaip visa tai suveiks šias metais Rusijoje bus aišku jau greitai, o ir įžymybių, į kurias lygiuojasi jaunieji brazilai, netrūks. Vienas jų – brangiausias pasaulio futbolininkas Neymaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)