Kauno Rotušės aikštė sekmadienį virs ne tik bėgimo, bet ir muzikos, žaidimų bei sporto mugės erdve.

„Kviečiu visus į šią sporto ir geros nuotaikos šventę. Dalyvaukite, ateikite palaikyti bėgančių draugų ir artimųjų, užsukite tiesiog pasisemti gerų emocijų – stengėmės ne tik sukurti idealias sąlygas bėgantiems, bet ir įspūdingą šventę visiems miestiečiams“, – sakė renginio organizatorius, VšĮ „Kauno maratono klubas“ vadovas Regimantas Tarasevičius.

Tikimasi rekordų ilgosiose trasose

Pasak renginio organizatorių, šiais metais bėgikai į Kauną atvyksta bene iš visų žemynų: tradiciškai daugiausia sportininkų iš Europos, tačiau „Citadele Kauno maratono“ trasas išbandys bėgikai iš JAV ir Kanados, Kosta Rikos ir Bahamų, Meksikos ir Peru, Tailando, Japonijos, Kinijos ir net Naujosios Zelandijos.

„Daug investuojame į profesionalią renginio dalį. Maratono ir pusmaratonio trasa yra sertifikuota Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos ir Tarptautinės maratonų ir ilgųjų distancijų bėgimo asociacijos. Ji viena lygiausių ir idealiai tinka aukštiems rezultatams siekti“, – sakė R. Tarasevičius.

„Citadele Kauno maratono“ organizatoriai turi ir ambicingų tikslų pusės maratono distancijai gauti prestižinį (IAAF) „Road Race Bronze“ ženklą, kuris suteikiamas stambiausiems ir kokybiškiausiems bėgimo renginiams, išpildžiusiems eilę reikalavimų: „Neatsitiktinai šiais metais Kauno maratone vyksta ir Atviras Lietuvos pusmaratonio čempionatas. Pirmą kartą turėsime dopingo kontrolę.“

Prognozuojama, kad šįmet ne vieną medalį turėtų išsivežti ukrainiečiai. Jie atvyksta su labai stipria komandą: moterys sieks pagerinti maratono (2.52:17), o vyrai pusės maratono (1.08:15) trasos rekordus. Beje, pusės maratono rekordą tikisi išsaugoti ir pernai jį pagerinęs italas Diegas Avonas.

„Tikimės, kad galbūt šiais metais kas nors ryšis įveikti Lietuvos maratono rekordą, kuriam jau daugiau nei dvidešimt metų. Rekordininkui jau šešerius metus saugome ir norime įteikti 10 tūkst. eurų“, – šypsosi R. Tarasevičius.

Beje, šiais metais „Citadele Kauno maratono“ prizinis fondas siekia beveik 25 tūkst. eurų. Jį išsidalins ilgųjų trasų nugalėtojai bei rekordininkai.

Daugiau vandens ir dušai

Sekmadienį pirmieji „Citadele Kauno maratono“ startai nusimato ne Kaune. Dėl laiko skirtumų anksčiausiai turėtų startuoti lietuviai Korėjoje ir Naujoje Zelandijoje. Čia ir dar pusšimtyje pasaulio miestų vyks „Pasaulio lietuvių bėgimas“, kurį kauniečiai rengia kartu su organizacija „Penki už Lietuvą“.

„Dar nuo pirmojo „Kauno maratono“ 2013 metais nuotoliniai bėgimai vyko San Franciske bei Portlande. Vietinės bendruomenės nariai, užsiregistravę, bet negalėję grįžti, tiesiog bėgo savo miestuose. Kasmet dalyvių skaičius augo, o šiemet pasiekėme tokius skaičius, kurių net negalėjome prognozuoti“, – sakė R. Tarasevičius pridurdamas, kad gausiausią bėgikų būrį (130) surinko lietuviai, gyvenantys Ukrainoje.

Tuo tarpu Kaune sugiedoję Tautinę giesmę pirmieji į trasą išbėgs maratono ir pusės maratono distancijų bėgikai. Jų startas numatytas 8:30. Laikas pasirinktas ne atsitiktinai – tuo metu aukšta temperatūra bėgikų dar neturėtų varginti. Be to, visoje trasoje bus išdėstytos vandens stotelės, budės medikai.

„Šiais metais numatėme daugiau nei įprasta vandens stotelių. Jos bus išdėstytos kas 2 – 2,5 km. Medikai savanoriai budės kas kilometrą, o bėgančiuosius dar ir lydės vienodais atstumais išsidėstę dviratininkai. Tikimės, kad dalyviai startuos įvertinę savo sveikatos būklę, oro sąlygas ir sėkmingai finišuos“, – sakė R. Tarasevičius.

Ryte (9:30) startuos ir 10 km bėgikai. Beje, šiais metais jie bėgs tuo pačiu maršrutu kaip ir ilgųjų distancijų bėgikai, todėl tikimasi aukštesnių rezultatų dėl lygesnės trasos. Senamiesčio gatvelėmis trumpųjų distancijų bėgikai pasileis popietę: 13:30 startuos 1,5 km šeimų bėgimas, o 14:00 – 5 km.
„Diena nusimato karšta. Todėl raginame visus bėgikus pasirūpinti lengva, kvėpuojančia apranga. Nepamirškite kepurės nuo saulės, akinių ir vartokite daug vandens. Jo bus tiek trasoje, tiek finišavus. Bet rekomenduojama atsigerti ir prieš bėgant“, – sako organizatoriai.

Beje, prabėgus bus galima atsigaivinti ir nusiprausti specialiai įrengtuose dušuose. Dalyvių Kauno Rotušės aikštėje lauks ir masažai, kuriuos atliks sanatorijos „Gradiali“ specialistai. Čia atsipūsti galės ne tik bėgikai, bet tikrai ras ką veikti ir laukiantys, palaikantys ar pramogauti susiruošę kauniečiai.

Renginiai nuo penktadienio

Didžiausio vasaros bėgimo epicentru taps Kauno miesto Rotušė. Čia ne tik startuos ir finišuos bėgikai, bet vyks įvairiausi renginiai bei koncertai, tradiciškai įsikurs sporto mugė, numatytos erdvės vaikų pramogoms ir net šokių pamokoms. Be dėmesio neliks ir bėgantys – ilgojoje trasose išsidėstys 8 muzikinės palaikymo stotelės.

Vis dėlto pirmieji „Citadele Kauno maratonas“ renginiai prasideda kelios dienos iki pagrindinio starto. Šiais metais jie keliasi į Kauno Akropolį: čia penktadienį ir šeštadienį dar bus galima užsiregistruoti į bėgimus, atsiimti dalyvių numerius ir sudalyvauti „Bėgikiškų pasikalbėjimų“ renginiuose.

Penktadienį nuo 18 val., o šeštadienį 17 val. besidominčių lauks susitikimai su olimpiečiais, maratono bėgikais Remigijumi Kančiu ir Vaida Žūsinaite, per 400 maratonų nubėgusiu Mindaugu Garmu, praėjusių metų Lietuvos maratono čempionu Mindaugu Viršilu ar ultramaratonininku Ruslanu Seitkalijevu. Patarimus bėgantiems dalins gydytoja.

„Raginame visus iš anksto pasirūpinti dalyvio paketais ir numeriais, kad starto dieną galima būtų susikoncentruoti jau tik į bėgimą. Aišku, kviečiame ir susipažinti su tikrai išskirtiniais žmonėmis, kurie yra mūsų visų įkvėpimas“, - kvietė R. Tarasevičius.

Beje, renginio organizatoriai perspėja, kad prieš renginį internetinė registracija į „Citadele Kauno maratoną“ sustabdyta penktadienį. Registruotis galima Kauno Akropolyje arba renginio dieną. Dalyviai gali rinktis šias distancijas: „Sanatorija Gradiali“ 1,5 km, „Intermedix“ 5 km, „SDG“ 10 km, „Kauno Akropolis“ pusmaratonis ir „Citadele“ maratonas.

Renginio dieną bus ribojamas eismas Kauno Senamiestyje ir jo prieigose. Daugiau informacijos www.kaunomaratonas.lt arba www.facebook.com/KaunoMaratonas/

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją