Tai, jog pasaulio futbolo čempionatas vyks Rusijoje, kuri neigiamai vertinama dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų bei Ukrainos karinio konflikto sukėlimo, susilaukia nemažai kritikos iš aplinkinių. Taip pat stebina ir milžiniškos renginio išlaidos, kurios siekia beveik 11 mlrd. eurų.

Šis turnyras, vykstantis ekonominių sunkumų kamuojamoje šalyje, bus pats brangiausias visoje pasaulio futbolo čempionato istorijoje. Didžiausių išlaidų pareikalavo kelių tiesimas, viešbučių įrengimas ir 12-os stadionų statyba ar rekonstrukcija.

Parodyti savo galybę Rusijai visada buvo išskirtinai svarbu. Tinkamas pavyzdys yra pačios brangiausios istorijoje Sočio olimpinės žaidynės. Taip pat bus ir su pasaulio futbolo čempionatu. Rusija save pozicionuoja kaip modernią, galinčią surengti įspūdingiausius sporto renginius pasaulyje valstybę, todėl taip ir padarys.
Gediminas Reklaitis

Stadionų statyba ir rekonstrukcija reikalauja daugiausiai lėšų. Vien Sankt Peterburgo stadionas „Zenit“, talpinantis 68 tūkstančius žiūrovų, pareikalavo išlaidų siekiančių apie 1,3 mlrd. eurų. Liūdniausia, kad net sumokėjus tokią sumą, stadione galima matyti po statybų likusius brokus.

Pasipiktinimo bangą sukėlė ir Norvegijos žiniasklaidos paviešinti duomenys, jog stadioną statę šiaurės korėjiečiai dirbo sunkiomis sąlygomis. Šiame stadione pernai metais jau vyko Konfederacijų taurės finalas, o šiemet įvyks varžymasis dėl trečiosios vietos, kitaip vadinamas „mažasis finalas“.

Čempionato finalas vyks Lužnikų stadione, kuriame telpa net 80 tūkstančių žiūrovų. Šio stadiono rekonstrukcija pareikalavimo 333 mln. eurų išlaidų. Visgi, tokios išlaidos nenuėjo veltui, nes rekonstrukcija susilaukė teigiamų ekspertų įvertinimų. Tačiau yra ir ne tokių sėkmingų pavyzdžių, pavyzdžiui, Kaliningrado stadionas, kuris talpina vos 30 tūkstančių žmonių atsiėjo 250 mln. eurų.

Kaip bebūtų, Rusijai nerūpi kritika nei dėl išaugusios kainos, nei užtrukusių statybų. Svarbiausia – pademonstruoti supervalstybės galią.

„Parodyti savo galybę Rusijai visada buvo išskirtinai svarbu. Tinkamas pavyzdys yra pačios brangiausios istorijoje Sočio olimpinės žaidynės. Taip pat bus ir su pasaulio futbolo čempionatu. Rusija save pozicionuoja kaip modernią, galinčią surengti įspūdingiausius sporto renginius pasaulyje valstybę, todėl taip ir padarys. Čempionatas turėtų pasižymėti puikiu organizuotumu ir iš esmės būti sėkmingas renginys“, – teigia sporto komentatorius Gediminas Reklaitis.

Tam įtakos gali turėti ir Rusijos nacionalinė komanda, kuri nors ir nėra laikoma viena iš favoričių, tačiau turi pranašumą, kadangi žais namuose.

Rusijos rinktinė FIFA reitinge yra 66 vietoje. Jos treneris Stanislavas Čerčesovas, seniau buvęs rinktinės vartininku, šiemet vėl susilauks daug dėmesio, kadangi rusai į rinktinę deda nemažai vilčių.

Pernai metų nesėkmė Konfederacijų taurės turnyre, kur rusai neperžengė grupės etapo, nemažina rusų vilčių, kadangi dėmesys kreipiamas į sėkmingus atvejus, tokius kaip pasirodymai pastarųjų metų draugiškose rungtynėse. Jose Rusija pelnė keletą pergalių ir net lygiosiomis sužaidė su Belgija ir Ispanija“, – teigia „Betsafe“ lažybų analitikas Mingaudas Grigaitis.

Lažybininkų nuomone, Rusijos tikimybė tapti čempionais yra vertinama 2 procentais. Vokietijos ir Brazilijos rinktinių šansai yra gerokai didesni – jų tikimybė laimėti siekia net 20 procentų.

Neramina Rusijos sirgaliai

Renginio organizatorius labiausiai neramina rasizmo stadionuose problema, kadangi ne vienas įžymus futbolininkas, kuriam yra tekę žaisti Rusijoje yra susidūręs su rasistiniais užgauliojimais ir pasakojęs apie juos.

„Tikėtina, kad problemų, susijusių su rasizmu kilti gali. Rusijos sirgalių nuotaikos visiems gerai žinomos, todėl situacija gali klostytis įvairiomis kryptimis“, – apibendrina G. Reklaitis.

Tikimasi, kad žiūrovai atkreips dėmesį į tai, jog dėl rasistinių veiksmų stadione teisėjas gali nutraukti rungtynes. Tai turėtų sulaikyti sirgalius nuo netinkamo elgesio.

Įsigiję bilietus sirgaliai gaus specialius pažymėjimus su savo nuotrauka. Ši priemonė taip pat pasitelkta kovai su rasizmu. Taip užtikrinama, kad į stadioną patektų tik žmonės, kurie įsigijo bilietą patys. Taip bus išvengta asmenų, kurie gali sukelti problemų.

Vieni tokių yra agresyvūs sirgaliai. 2016 metais vykusiame Europos čempionate chuliganai iš Rusijos užpuolė Anglijos futbolo aistruolius. Tada sužaloti buvo net 100 sirgalių iš kurių 30 teko vykti į ligoninę. Pasak Anglijos sirgalių kova tarp jų priminė karą. Norint, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų, sugriežtinta sirgalių kontrolė ir bus sustiprintos saugumo pajėgos čempionato metu.

Įdomu ir tai, kaip bus tvarkomasi su dopingo šešėliu krentančiu ant Rusijos sportininkų.

„Organizacinė pusė klausimų nekelia, Rusija tikrai pasistengs ir surengs puikų renginį, kokios buvo ir Sočio olimpinės žaidynės. Visgi, ar Rusijos sportininkų dopingo testas bus neigiamas yra kitas klausimas ir jis nėra toks aiškus“, – sako G. Reklaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)