Kvalifikacijoje tiek moterų, tiek vyrų grupėse buvo 3 pogrupiai, iš kiekvieno jų į finalą pateko po 17 greičiausią laiką užfiksavusių europiečių ir aukštesnę nei 17 vietą užėmę kitų žemynų orientacininkai.

Tarp vyrų kvalifikacijoje B pogrupyje J. V. Gvildys prasibrovė į vidutinės distancijos finalą užfiksavęs 15-tą rezultatą savo grupėje. Jis 3,6 km distanciją su 17 kontrolinių punktų ir beveik 200 m vertikalaus sukilimo įveikė per 30 min. 15 sek. Praktiškai kiekviename pogrupyje dominavo čempionato šeimininkai šveicarai. Nuo pogrupio lyderio šveicaro Floriano Howaldo J. V. Gvildys atsiliko 3 min. 18 sek.

Vidutinės distancijos trasos driekėsi pietų Lugane – tipiniame Šveicarijos miške, su itin stačiomis įkalnėmis ir šlaitais. Lietuvis pasakojo, kad trasa buvo išties sudėtinga – į kai kuriuos ypač stačius šlaitus vietomis tekdavo kopti ir pėsčiomis. Orientavimąsi itin apsunkino specifinė vietovė ir prastas matomumas miške, be to, buvo kiek slidu po lietingos nakties – tai apsunkino ir patį bėgimą.

„Buvo likusi tokia drėgmė. Oras dėl to buvo gaivesnis, kaip tik bėgimui, bet per šlaitus aukštyn žemyn bėgiojant buvo nelengva“, – pasakojo J. V. Gvildys, pridūręs, kad dienos šiuo metu ten ypač vasariškos – termometro stulpeliai siekia beveik 30 laipsnių.

„Kontroliniai punktai buvo labai paslėpti už orientyrų, todėl jeigu nepavyksta labai tiksliai atbėgti orientuojantis, sunku pataikyti rasti būtent tą reikiamą objektą pagal legendą, – pasakojo J. V. Gvildys, pridūręs, kad tokioje vietovėje išvengti smulkių klaidų praktiškai neįmanoma. – Klaidų buvo sunku išvengti ir čempionato favoritams. Netyčia jei nuo šlaito per daug nusileidi, tenka vėl sulipti atgal į kalną – orientavimasis turėjo būti ypač tikslus“.

Į vidutinės distancijos finalą pateko abi startavusios Lietuvos moterys. A. Kutkaitė kvalifikacijoje C pogrupyje 3,3 km distanciją su 15 kontrolinių punktų ir per 150 m vertikalaus sukilimo įveikė per 32 min. 18 sek. ir užėmė 16-tą vietą. Nuo pogrupio lyderės čekės Janos Knapova ji atsiliko 5 min. 8 sek.

Kita Lietuvos atstovė Gabija Ražaitytė B pogrupyje užėmė 17-ą vietą ir paskutiniu numeriu įšoko į finalinį etapą. Ji distanciją įveikė per 33 min. 48 sek. ir atsiliko nuo pogrupio lyderės šveicarės Julia Gross 6 min. 56 sek.

A pogrupyje Europos čempionate debiutavęs Mantas Martinkus kvalifikacijoje užėmė 34-ą vietą. Distanciją jis įveikė per 40 min. 34 sek. Greičiausiai šiame pogrupyje distanciją buvo įveikęs Šveicarijos orientacininkas Fabianas Hertneris (24:50 min.).

Vyrų C pogrupyje Švedijoje besitreniruojantis jauniausias Lietuvos rinktinės narys Algirdas Bartkevičius buvo 24-as. Distanciją jis įveikė per 30 min. 55 sek. Jo pogrupyje užtikrintai nugalėjo vienas čempionato favoritų šveicaras Danielis Hubmannas (24:53 min.).

Iš viso čempionate dalyvauja 305 sportininkai iš 33 šalių. Rytoj Europos čempionatas tęsis vidutinės distancijos finalu. Sportininkams visą savaitę tęsis varžybos: ketvirtadienį vyks mišrios sprinto, o šeštadienį – komandinės estafetės. Europos čempionatas baigsis sekmadienį daugiausiai ištvermės reikalaujančia ilgąja distancija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)