Alytuje, Šiauliuose ir Marijampolėje trečiadienį startuoja Europos merginų futbolo čempionato (iki 17 metų arba WU17) finalinio etapo varžybos, kuriame dalyvauja 8 komandos. Tokio rango moterų ar merginų futbolo turnyras mūsų šalyje rengiamas pirmą kartą.

Pirmose rungtynėse Alytuje rytoj nuo 19 val. jaunosios futbolininkės išbandys jėgas su Olandijos atstovėmis, šeštadienį Šiauliuose laukia dvikova su Suomija, o gegužės 15-ąją Alytuje – akistata su daugkartine Europos čempione Vokietija.

Paskutinę pasiruošimo stovyklą Lietuvos rinktinė surengė praėjusią savaitę Palangoje, o nuo pirmadienio apsistojo Birštone, kur taip pat gyvena kitos B grupės ekipos.

Pirmųjų rungtynių išvakarėse mintimis su žiniasklaida pasidalino rinktinės vyriausioji trenerė Ieva Melanija Kibirkštis.

– Kaip apibūdintumėte savo treniruojamą komandą? Kiek ji patobulėjusi nuo to laiko, kai su ja pradėjote dirbti?

– Su šia komanda dirbu beveik pusantrų metų. Nuo to laiko komanda sparčiai patobulėjo. Įgijome daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, merginos mato, kad gali geriau žaisti individualiai ir kaip komanda. Kai pradėjome buvo sunkiau, nes kontrolinėse rungtynėse rezultatai nebuvo teigiami. Šiemet iškovojome ir pergalių. Kai ateina rezultatai, tai suteikia daugiau pasitikėjimo ir komandai.

Šios rinktinės merginos labai motyvuotos. Jos nori įrodyti, kad merginos taip pat gali žaisti gerą futbolą. Turime grupę, kuri supranta komandinio darbo svarbą. Tai gali būti mūsų stiprybė šiame čempionate.

Didelį dėmesį skyrėme tam, kad merginos būtų pasiruošusios psichologiškai, įvairioms skirtingoms situacijoms. Taip pat ruošėmės taip, kad pirmoms rungtynėms komanda jaustųsi šviežesnė fiziškai, kad pasitikėtų savo jėgomis. Per visus metus sukūrėme šeimynišką atmosferą, žaidėjos palaiko viena kitą.

– Kokius tikslus keliate komandai prieš šį čempionatą?

– Pasirinkome tokį nusiteikimą, jog užduotis kelsime kiekvienoms rungtynėms atskirai. Dabar galvojame apie Olandijos komandą. Žinoma, norime laimėti ir turime didelių svajonių. Tačiau laimėjimas gali būti apibrėžtas skirtingai. Tai ne tik bendras komandinis rezultatas, bet ir tai, ar kiekviena žaidėja sužaidė taip gerai, kaip sugeba.

Bet kokiu atveju, viskas nesibaigia ties šiuo Europos čempionatu. Kokie bebūtų rezultatai, tai tam tikras tobulėjimo etapas šiai komandai. Jei dirbsime sunkiai ir susitelkę – visko gali būti ateityje. Pagrindinis tikslas yra priartinti merginas prie elitinio futbolo, padėti joms siekiant karjeros.

Lietuvos merginų (iki 17 metų, WU17) futbolo rinktinė ir trenerė Ieva Kibirkštis / Foto: WU17.lt nuotr.

– Kiek pavyko išstudijuoti varžoves, kuo jos pasižymi?

– Peržiūrėjome visų komandų rungtynes, ypač mūsų grupės. Varžoves išanalizavome ir jaučiamės pasiruošę. Palyginome jų silpnąsias vieta su mūsų stipriosiomis ir pagal tai parengėme žaidimo planus. Mūsų grupėje komandos iš tiesų skirtingos. Žaisime su disciplinuota Vokietijos komanda, fiziškai stipria Suomija bei kūrybinga, taktiškai lankščia Olandijos ekipa.

Gerbiame savo varžoves ir suprantame, jog žaisime su šalimis, kurios turi dideles futbolo tradicijas. Tačiau tai taip pat komandos, kurioms atstovauja tokios pat merginos, kaip ir mūsų. Mes dirbame kartu ilgą laiką kaip komanda ir sieksime tuo pasinaudoti savo naudai.

– Atidarymo rungtynes žaisite Alytuje, taip pat čia laukia trečioji dvikova. Kaip Jums patinka ši rungtynių vieta?

– Alytuje žaisti bus smagu. Man asmeniškai tai mėgstamiausias stadionas Lietuvoje. Taip pat gerai, jog šį stadioną pažįstame, jame rungtyniavome rugpjūtį. Todėl jausimės kaip namuose. Svarbus faktorius bus turėti savo aistruolių palaikymą.

– Ką šis čempionatas reiškia moterų futbolui Lietuvoje?

– Šis čempionatas labai svarbus, nes futbolas mūsų šalyje dažnai laikomas vyrišku sportu. Tikiuosi, kad tai padės keisti požiūrį ir augti moterų futbolui Lietuvoje. Norime parodyti pavyzdį. kad merginos taip pat gali būti stiprios ir žaisti futbolą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)