Triumfas be konkurencijos

„Turbūt net nebūčiau pradėjęs bėgti maratono, jeigu ne kiti bėgikai, kurie įvykdė normatyvus į pasaulio čempionatą ir olimpines žaidynes. Jie man leido patikėt, kad ir lietuviams viskas įmanoma“, – sako Mindaugas Viršilas, vienas greičiausių Lietuvos maratonininkų.

2017 m. „Citadele Kauno maratone“ M. Viršilas, finišavęs per 2 val. 23 min. ir 49 sek., ne tik tapo Lietuvos maratono čempionu, bet ir pagerino trasos rekordą. Ankstesnis rezultatas priklausė Kenijos bėgikui Mathew Kipkorir Sigei (2 val. 26 min. 09 sek.).

Anot sportininko, šiais metais čempiono titulą jis stengsis išlaikyti savo rankose, jeigu leisianti sportinė forma: „Priklausys nuo savijautos ir pasiruošimo. Jeigu viskas gerai, tai „Citadele Kauno maratonas“ bus ketvirtoji mano nubėgta 42 km ir 195 m distancija “, – sako Mindaugas, šiuo metu birželio 10 dienos startui intensyviai besiruošiantis sporto stovykloje.

Kaip vieną svarbiausių faktorių atletas įvardija konkurenciją: „Jeigu visi profesionalai susirinktų prie starto linijos, tai būtų galima dar geresnį rezultatą pasiekti. Pernai man pritrūko konkurencijos“, – ir priduria, kad bėgimas jam – pomėgis, kuriuo labai rimtai užsiima, padedamas kauniečio trenerio Alfonso Kazlausko.

Per 18 karjeros metų trasos sportininkas yra ne kartą tapęs Lietuvos pusės maratono, 10 000 m ir 5000 m čempionu bei prizininku: „Visi laimėjimai man svarbūs, nes tada atsiranda dar didesnis noras sunkiai ruoštis kitiems bėgimams“.

Tačiau rekordiški rezultatai Lietuvoje bėgimo entuziasto netenkina. Jo užsikelta kartelė – ne tik normatyvas į Tokijo olimpines žaidynes ir į pasaulio čempionatą 2020 m, bet dar daugiau: „Olimpinis normatyvas 2 val. 19 min. – čia minimalus tikslas, o toliau, tikiuosi, kad bus dar geriau“, – su šypsena atskleidžia lengvaatletis.

Pusmaratoniai ir trail bėgimai – tik apšilimas

2016 m. pirmąjį maratoną Vilniuje nubėgusi kaunietė Gitana Akmanavičiūtė 2017 m. birželį „Citadele Kauno maratone“ įsitikino, jog trečias kartas nemeluoja. Ji užsitikrino Lietuvos čempionės vardą, atbėgusi greičiausiai iš lietuvių moterų (3:01:30).

Lietuvė, rimčiau pradėjusi bėgioti prieš 3 metus, moterų grupėje nusileido tik rusėms Natalijai Kan (02.52:17), ir Anastasijai Zacharovai (02.59:37). Tačiau bėgikė savo pasiekimu neapsiriboja, jos ateities planuose – sutilpti į 3 valandų ribą: „Labai norėtųsi, kad tie skaičiukai prasisuktų į 2 valandas“.

„Pradėjau intensyviai treniruotis, tikiuosi, kad per pusantro mėnesio pavyks išspausti kaip tik įmanoma daugiau“, – sako bėgikė, treniruotėms „Citadele Kauno maratonui“ skirianti penkias dienas per savaitę, ir priduria: „Šiemet bus sunku pakartoti tą patį, nes žiemą mažiau laiko turėjau pasiruošimui“.

Nubėgtų pusmaratonių, įvairių varžybų ir laukinių trail bėgimų ant rankos pirštų Gitana nesuskaičiuotų, mat jie yra tik apšilimas prieš maratoną: „Pusę maratono nubėgu lengvai, o bėgant maratoną po 30 km visokios mintys aplanko. Bet distanciją visada įveikiu sėkmingai ir tada neapsakomas jausmas aplanko“, – teigia optimistiškai nusiteikusi bėgimo entuziastė, nubėgusi jau 5 maratonus.

Gitana Akmanavičiūtė

Anot bėgikės, konkurenčių staigus proveržis arba mynimas ant kulnų skatina pasitempti, motyvuoja psichologiškai siekti dar aukštesnių rezultatų. Net ir įveikusi bėgikes lietuves, moteris savęs nelaiko profesionalia sportininke - jos diena prasideda nuo darbo ir šeimos, o bėgimas yra laisvalaikio forma, padedanti pailsinti mintis ir patenkinti konkurencijos poreikį.

„Citadele Kauno maratono“ trasa Gitanai gerai pažįstama, čia ji ne tik įveikė maratoną ir pusmaratonį, bet prieš 3 metus nubėgo pirmąjį oficialų savo bėgimą 10 km distancijoje. „Aš pati esu kaunietė ir man kiekviena duobelė čia žinoma, kurią apibėgu besitreniruodama“.

Šeštasis „Citadele Kauno maratonas“ startuos Kauno Rotušės aikštėje, Senamiestyje, šių metų birželio 10 d. Didžiausio vasaros bėgimo šventės organizatoriai VšĮ „Kauno maratono klubas“ kviečia dalyvauti ne tik profesionalus, bet ir mėgėjus.

Taip pat ragina aktyviai palaikyti bėgančius tiek prie starto linijos, kur vyks tradicinė sporto mugė, tiek trasoje išdėstytose sirgalių stotelėse.

Šiais metais dalyviai gali rinktis šias trasas: „Sanatorija Gradiali“ 1,5 km, „Intermedix“ 5 km, „SDG“ 10 km, „Kauno Akropolis“ pusmaratonis ir „Citadele“ maratonas. Registruotis bėgimams galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)