Nusivylė ir rusai

Karčių žodžių po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių Rusijoje sulaukusi D. Rimšaitė dingo it į vandenį ir šiemet tarptautinėje arenoje nesirodė.

Pavasarį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad penkiakovininkė nusprendė vienerius metus praleisti be sporto. Tad į Vilnių šios šalies delegacija, dalyvausianti pasaulio taurės finale, trečiadienį atvyko be „natūralizuotos“ legionierės iš Lietuvos.

Nepaisant to, didelių ambicijų šįkart turi ne tik vyriškoji Rusijos rinktinės dalis.

Pastarąjį dešimtmetį rusai retai nulipdavo nuo prestižinių šiuolaikinės penkiakovės varžybų apdovanojimų pakylos. Iš 2004 ir 2008 metais olimpiniu čempionu tapusio Andrejaus Moisejevo estafetę sėkmingai perėmė pernai Rio de Žaneire triumfavęs Aleksandras Lesunas, turtingą prizų kolekciją sukaupė ir Ilja Frolovas.

Moterų komanda paprastai likdavo šešėlyje, bet 2011 metais į Maskvą persikėlusi D. Rimšaitė turėjo aplyginti svarstykles.

2010-ųjų planetos vicečempionės karjeros viražas sukėlė neregėtą skandalą jos gimtinėje. Kai metų pabaigoje vilnietė vaikščiojo po įvairius geriausių sportininkų pagerbimus, nė puse lūpų neužsiminė, kad jau kraunasi lagaminus kelionei į Rusiją be atgalinio bilieto.

„Išvažiavau, ir man vienodai žydi sodai“, – duodama vieną paskutinių interviu Lietuvos žiniasklaidai, rėžė D. Rimšaitė.

Bet tolesnis bėglės karjeros kelias nebuvo nubarstytas vien rožėmis. D. Rimšaitė laimėjo bronzą 2013-ųjų pasaulio ir 2014-ųjų Europos pirmenybėse, o 2016 metais planetos čempionate su A. Lesunu iškovojo auksą mišrios estafetės rungtyje.

Tačiau pademonstruoti savo sugebėjimų olimpinėse žaidynėse nepavyko: 2012 metais sutrukdė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), nedavęs leidimo atstovauti kitai šaliai nesuėjus „inkubaciniam“ terminui, o 2016-aisiais Rusijos rinktinės lyderė liko toli nuo prizininkų pakylos.

Nors ir nepatyrė tokio fiasko kaip buvę komandos draugai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Justinas Kinderis, kurie nesuvaldė žirgų ir nebaigė jojimo rungties, D. Rimšaitė Rio de Žaneire taip pat neblizgėjo. Prastai pasirodžiusi fechtavimo rungtyje, ji turėjo tenkintis 12-a vieta. Ginče su LTOK sportininkę aktyviai palaikiusiam Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentui Viačeslavui Aminovui to akivaizdžiai buvo maža.

„Nesuprantu, kas atsitiko. Manau, kad tai pats blogiausias D. Rimšaitės pasirodymas istorijoje. Treneriui šokas, man irgi šokas“, – apmaudą tuomet liejo V. Aminovas.

Donata Rimšaitė ir Viačeslavas Aminovas

Stumia jaunoji karta

Praėjusią savaitę Rusijos penkiakovės galva metė dar vieną akmenuką į D. Rimšaitės daržą.

Kalbėdamas apie tai, kodėl pastaroji šiemet nestartuoja varžybose, V. Aminovas pateikė kiek kitokias priežastis nei skelbta prieš tai.

„Prieš sezoną dalyvaudama atrankinėse varžybose ji pasirodė silpnai ir nepateko į rinktinę. Tikiuosi, tai bus gera pamoka, ir kitam sezonui Donata pasiruoš rimčiau“, – pareiškė įtakingas Rusijos sporto veikėjas.

Bet vien to gali nepakakti – konkurencija dėl vietos po saule Rusijoje dabar taip pat kur kas rimtesnė nei būdavo anksčiau.

Moterų komandą Vilniuje sudarys 25-erių Gulnaz Gubaidulina (5 vieta pasauliniame reitinge), 27-erių Jekaterija Churaškina (7 vieta) ir 22-ejų Uljana Batašova (22 vieta). Rusija turi ir daugiau jaunų penkiakovininkių, kurios sparčiai veržiasi į geriausių penkiasdešimtuką.

„Penkiakovėje vyksta kartų kaita, madas diktuoja vis jaunesni sportininkai. Yra išimčių, pavyzdžiui, jūsiškė L. Asadauskaitė vis dar itin pajėgi. Bet laikas, šiaip ar taip, bėga, jaunimas auga. Dabar mes turime labai tolygią ir stiprią komandos sudėtį. Kiekviena iš merginų Vilniuje gali pakovoti dėl prizinės vietos ar, mažų mažiausiai, patekti į geriausiųjų šešetą“, – DELFI teigė vienas Rusijos rinktinės trenerių Ivanas Bobryševas.

Prioritetas – šeimai

Sporte D. Rimšaitę pastaruoju metu lydėjusius nusivylimus turėjo praskaidrinti šventė asmeniniame gyvenime.

I. Bobryševas patvirtino sklandžiusius gandus – praėjusiais metais ji sumainė žiedus su rusu Dmitrijumi Suslovu. D. Rimšaitės išrinktasis – taip pat penkiakovininkas. 2014-aisiais jie kartu nuskynė pergalę pasaulio taurės etapo mišrios estafetės varžybose Egipte.

Prieš šešerius metus jau skelbta apie D. Rimšaitės vestuves Rusijoje. Tačiau pastarosios tebuvo formalumas, leidęs sportininkei gauti naują pilietybę. Penkiakovininkės vyro pavardė tuomet taip ir liko paslaptyje.

– Kodėl D. Rimšaitė nusprendė šiais metais nedalyvauti varžybose? – DELFI paklausė I. Bobryševo

– Tai buvo suplanuota iš anksto – dėl šeimyninės padėties. Praėjusiais metais ji ištekėjo ir nutarė kurį laiką atsidėti šeimai. Kaip deklaruoja pati Donata, kitą sezoną ji turėtų grįžti į sportą. Bent jau tokie yra planai.

– Kokios D. Rimšaitės galimybės dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse?

– Manau, ji padarys viską, kas įmanoma, kad ten būtų. Tačiau konkurencija šįkart bus žymiai didesnė nei praėjusiame olimpiniame cikle. Dėl to esu absoliučiai tikras.

– Po Rio de Žaneiro olimpiados Rusijoje kilo gana stiprus nusivylimas dėl D. Rimšaitės pasirodymo. Jūsų nuomone, ar jos prisijungimas prie Rusijos rinktinės buvo naudingas šalies penkiakovei?

– Turbūt tas sprendimas pasiteisino ne visu šimtu procentų. Rinktinę ji tikrai sustiprino, bet, deja, neturėjo progos startuoti Londono olimpinėse žaidynėse, kai buvo puikios formos. Paskui pasitaikė ir geresnių, ir prastesnių sezonų. Vertinant bendrai, rezultatai ne visiškai tokie, kokių iš jos buvo tikimasi.

Donata Rimšaitė

– Kas buvo jaunikis antrosiose D. Rimšaitės vestuvėse?

– Iš tikrųjų, ji prie altoriaus žengė pirmą kartą. Taip, prieš tai buvo ir kita santuoka. Bet tos vestuvės, nors ir oficialios, nebuvo tikros. Jų reikėjo tam, kad Donata būtų užregistruota Maskvoje ir galėtų gauti rusišką pasą. Todėl viskas buvo padaryta fiktyviai.

O pernai Donata ištekėjo už Dimos Suslovo. Jis – penkiakovininkas iš Sankt Peterburgo, jaunesnis trejais metais. Dabar jie abu gyvena Sankt Peterburge ir atstovaus šiam miestui.

– Ar iki kito sezono pradžios šeima gali pagausėti?

– Galbūt. Tiksliai negaliu pasakyti, asmeniškai su ja apie tai nekalbėjau. Bet tokių planų buvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)