Daugeliui klubų – tai pagrindinės sezono klubų varžybos ir galimybė laimėti prestižinį trofėjų.

Moterų varžybose rungėsi viena, o vyrų – 4 komandos iš Lietuvos.

Varžybos prasidėjo šeštadienio popietę moterų Venla estafetėmis. Pirmą kartą per savo klubo istoriją šiose 4 etapų estafečių varžybose nugalėjo „Alfta OSA OK“ klubas. Švedijos klubo merginos trasoje užtruko 3 val. 12 sek. ir 1 min. 23 sek. aplenkė naujai suburtos Šveicarijos „Ol Norska“ komandos atstoves (+1:23). Trečią vietą užėmė „Stora Tuna OK“ (Švedija) klubas, nuo nugalėtojų atsilikęs 1 min. 48 sek.

Moterų estafetėse startavo vienintelė komanda iš Lietuvos Šiaulių „Igtisa“, kurioje bėgo Irina Nyberg, Vesta Ambrazaitė, Gabija Ražaitytė ir Sandra Paužaitė. Po pirmo etapo net 4-oje vietoje bėgusios lietuvės vėliau neišlaikė varžybų tempo, nuo nugalėtojų atsiliko 18 min. 27 sek. ir užėmė 21-ą vietą. Lietuvėms iki galimybės užlipti ant apdovanojimų pakylos pritrūko 49 sek., nes „Venla“ varžybose apdovanojamos pirmas 20 vietų užėmusios komandos.

Šiemet „Venla“ estafetėse, kurių bendras ilgis buvo 27,1 kilometro, dalyvavo 1310 moterų komandų.

Šiaulių "Igtisa" komanda / Foto: Donatas Lazauskas

Pasibaigus moterų varžyboms, 23 val. Jukola estafečių starte išsirikiavo 1590 vyrų komandos. Kaip ir moterų estafetėse, pergalę šventė klubas iki tol negalėjęs pasidžiaugti pergale prestižinėse orientavimosi sporto varžybose. Pirmame etape finišavę 4-oje vietoje, Švedijos „IFK Goeteborg“ orientacininkai toliau išsiveržė į priekį ir iki pat finišo neužleido pirmos vietos. Švedai 7 etapų estafečių varžybas, kurių bendras ilgis buvo 79,8 kilometro, įveikė per 7 val. 31 min. 45 sek. ir 1 min. 6 sek. aplenkė pernykščius čempionus Suomijos „Koovee“ klubo sportininkus. Trečią vietą užėmė suomių „Tampereen Pyrinto“ klubas (+9:46).

Iš stipriausių Lietuvos orientacininkų sudaryta Šiaulių „Igtisos“ klubo vyrų komanda Vilius Aleliūnas, Jonas Vytautas Gvildys, Vytautas Beliūnas, Henrikas Paužas, Mantas Martinkus, Donatas Stulgys ir Artūras Paulinis trasoje užtruko 8 val. 14 min. 39 sek. Pirmus 3 etapus kartu su lyderiais bėgę lietuviai vėliau neišvengė apmaudžių klaidų ir užėmė 34-ą vietą.

„Igtisos“ komanda Jukola estafetėse dalyvavo jau dešimtus metus iš eilės.

Komandos vadovas Dainoras Saunorius.

„Šiais metais pakeitėme taktiką, kai stipriausi mūsų sportininkai bėgo pirmus etapus. Ir tokia taktika pasiteisino, nes ilgai bėgome lyderių grupėje. Gaila, kad vėlesniuose etapuose padarėme apmaudžių klaidų ir nepavyko pasiekti trokštamo rezultato ir patekti į pirmą dvidešimtuką.

Visgi žengėme žingsnį į priekį, nes vyrų komanda pakilo 10-ą, o moterų – 5-ą vietomis aukštyn, lyginant su pernai. Vėl pamatėme savo potencialą, kad galime kovoti dėl patekimo ant pakylos (past. – šiose varžybose pagerbiamos pirmos 20 moterų ir 25 vyrų komandos). Šiemet vyrų komandai pritrūko kiek daugiau 8 minučių, moterų – mažiau nei minutės. Kitais metais bandysime tas minutes sutaupyti...

Jukoloje dalyvavome jau dešimtus metus iš eilės. Šiemet „Igtisos“ vardas daug kartų buvo linksniuojamas varžybų komentatorių. Smagu, kad tiek žiūrovai, tiek komentatoriai jau žino, kad esame pajėgi komanda iš Lietuvos, galinti sumaišyti kortas ne vienam pajėgiam skandinavų klubui.“

Kitos lietuvių komandos liko už pirmo šimtuko ribos. Vilniaus „Ąžuolo“ komanda užėmė 116-ą (+2:03:31), antra Šiaulių „Igtisos“ komanda - 160-ą (+2:33:32), o Kauno „Medeinos“ – 202 vietą (+2:55:10).

Kitais metais Jukolos estafetės vyks jau 70-ą kartą ir kelsis į Suomijos pietus – Lahti apylinkes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją