Deja, Lietuvos rinktinė kovojusi mirtininkų grupėje nors ir metė rimtą iššūkį Europos rankinio grandėms, tačiau į finalo etapą nepateko. Jame nebus ir tokių galingų komandų kaip Rusija ir Lenkija, kurioms atrankos barjeras šį kartą taip pat buvo per aukštas.

1 grupėje Lenkijos nacionalinė vyrų rankinio rinktinė per paskutines trejas rungtynes nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, tačiau to mūsų kaimynams buvo maža, jog pakiltų iš šios grupės dugno. Pirmas vietas joje pasidalino po 8 taškus surinkusios Serbijos ir Baltarusijos rinktinės, o antroje turnyro lentelės pusėje liko po 4 taškus turėjusios Rumunija ir Lenkija. Po prasto pasirodymo pasaulio čempionate, kuriame lenkai neįveikė grupės barjero, šis Europos čempionato atrankos ciklas jiems yra katastrofiškas, kadangi lenkai ne tik, kad nepateko į Senojo žemyno pirmenybes, bet dar liko tik 4–oje vietoje grupėje.

2 grupėje daug intrigos nebuvo ir vienintele staigmena galima laikyti vengrų pasiektas lygiąsias prieš olimpinius čempionus danus. Visas kitas rungtynes laimėję danai grupėje tvirtai užėmė pirmą vietą, o vengrai žaisdami prieš Latvijos ir Nyderlandų rinktines taškų taip pat nebarstė. Mūsų kaimynai latviai šioje atrankoje neiškovojo nė taško ir į priekį praleido olandus, kurie grupėje liko treri.

3 grupėje nė karto nepralaimėję Ispanijos rankininkai tvirtai finišavo pirmoje vietoje, o tuo metu Austrijos nacionalinei komandai dėl antros vietos teko pavargti. Visas kortas jiems buvo sumaišęs pralaimėjimas jau pačiame pirmame ture suomiams, kurie daugiau taškų taip ir neiškovojo. Viskas kovoje dėl antros vietos sprendėsi Austrijos bei Bosnijos ir Hercogovinos tarpusavio rungtynės. Abu susitikimas austrai nors ir sunkiai, bet laimėjo (22:23 ir 34:32). Būtent šios pergalės jiems ir atvėrė duris į Europos čempionatą.

4 grupėje buvo daugiausiai neaiškumu, nes likus žaisti du turus visos komandos dar turėjo po lygiai taškų ir kažką prognozuoti buvo praktiškai neįmanoma. Sėkmingiausiai finišuoti sugebėjo Makedonijos rankininkai, kurie per dvejas rungtynes surinko 3 taškus, o po vieną pergalę iškovoję Čekijos ir Islandijos rankininkai užėmė 2-3 vietas. Būtent iš šios grupės į Europos čempionatą pateko ir trečia rinktinė, kadangi treti likę islandai turėjo net 4 įskaitinius taškus. Ukraina, kiek netikėtai, su 5 iškovotais taškais liko paskutinė.

5 grupė turėjo aiškų lyderį ir aiškų autsaiderį. Vokiečiai, kurie laimėjo visas atrankos rungtynes ir iškovojo pirmą vietą, o šveicarai liko be taškų ir užėmė paskutinę vietą. Dėl antros vietos grupėje susirėmė Slovėnija ir Portugalija. Nors namuose portugalams buvo pavykę iškovoti lygiąsias, savų žiūrovų akivaizdoje slovėnai viską sustatė į savo vietas ir pergalę šventė įtikinamai (28:18).

6 grupėje buvo užfiksuota viena didžiausių Europos čempionato atrankos staigmenų. Rusijos rinktinė, kuri net tris mačus baigė lygiosiomis, liko už Europos čempionato borto. Švedai tvirtai atrodė visos atrankos metu, tik kartą kluptelėjo Juodkalnijoje ir užėmė pirmą vietą grupėje. Lemiamos rungtynės tarpu Rusijos ir Juodkalnijos vyko paskutiniame ture. Rusams būtų užtekę pergalės nors vienu įvarčiu ir jie būtų keliavę į Europos čempionatą, tačiau susitikimas baigėsi rezultatu 27:27 ir tai reiškė rusų fiasko. Paskutinę vietą užėmė slovakai, kurie taip pat sugebėjo nugvelbti po tašką tiek iš rusų, tiek iš Juodkalnijos.

7 grupėje Lietuvos rinktinei buvo pavykę sukurti intrigą, tačiau pasibaigus atrankos ciklui, viskas sustojo į iš anksto planuotas vietas. Prancūzai, nors kartą ir kluptelėjo Norvegijoje, tačiau liko pirmoje vietoje, o lietuvių ir norvegų likimas sprendėsi paskutiniame mače Osle. Bent lygiųjų mūsiškiams būtų pakakę kelialapiui į Zagrebą, tačiau pasaulio vicečempionai tą dieną buvo stipresni. Paskutinėje vietoje liko belgai, kurių geriausiu pasirodymu galima laikyti vos vieno įvarčio skirtumu patirtą pralaimėjimą prancūzams.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją