Dvi geriausios šio sezono Čempionų lygos komandos paskutinį kartą finale grūmėsi 1998 metais. Tuomet pergalę 1:0 po 66-ą minutę pelnyto vienintelio Predrago Mijatovičiaus įvarčio šventė ispanų karališkasis klubas.

Per pastaruosius ketverius metus Madrido ekipai tai jau trečias Čempionų lygos finalas. 2014 ir 2016 metais „Real“ abu kartus nugalėjo Madrido „Atletico“ futbolininkus. „Juventus“ 2015 metais finale buvo priverstas 1:3 nusileisti „Barcelonos“ kamuolio virtuozams.

Sėkmingiausias šių varžybų klubas „Real“ gerokai pranoksta savo oponentus trofėjų skaičiumi – ant apdovanojimų lentynos puikuojasi 11 čempionų titulų, o Italijos čempionai Čempionų lygą laimėjo dukart – 1985 ir 1996 metais.

„Juventus“ priklauso ir vienas Čempionų lygos antirekordų – Turino komanda finaluose pralaimėjo net šešis kartus. Tai yra daugiau nei bet kuris klubas turnyro istorijoje.

Tarpusavyje UEFA varžybose šiųmetiniai Italijos ir Ispanijos čempionai žaidė 19 kartų. Komandos pasidalijo po 8 pergales, dvejas rungtynes sužaidė lygiosiomis. Per visas šias dvikovas „Juventus“ pelnė 21-ą įvartį, o „Real“ – 18.

Šviežiausia tarpusavio dvikova vyko 2014–2015 metų pusfinalyje, kurį bendru rezultatu 3:2 laimėjo Turino ekipa.

GALIMOS STARTO SUDĖTYS

Turino "Juventus"

„Juventus“: Buffonas; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alexas Sandro; Khedira, Pjaničius; Dani Alvesas, Dybala, Mandžukičius; Higuainas. Traumuoti: Sturaro, Pjaca, Rugani.0

Madrido "Real"

„Real“: Navas; Carvajalis, Ramosas, Varane'as, Marcelo; Modričius, Casemiro, Kroosas, Isco; Benzema, Ronaldo.

KOMENTARAI

Massimiliano Allegri, „Juventus“ treneris:

Massimiliano Allegri

„Kaip mes kovosime finale? Pirmiausiai bus visiška ramybė. Dirbome visą sezoną dėl šio momento. Lengva nebus, nes „Real“ gina titulą, tačiau žinome, ką pastatėme per šį sezoną ir stengsimės tuo pranokti varžovus.

Visi trofėjai, visos pergalės šį sezoną yra tam tikra prasme pasirengimas šiam finalui. Turime laimėti. Tai viena dvikova. Turi išanalizuoti žaidimą ir žinoti, kada atakuoti, kada gintis. Jei tai padarysime, turime šansą. Tačiau turime atsipalaiduoti ir būti tikriems, kad galime laimėti trofėjų.

2015 metais patekome į finalą, tačiau veikiausiai nebuvome tinkamai motyvuoti. Galbūt nejautėme pasitikėjimo savo jėgomis po prastesnių kelių metų Čempionų lygoje. Nesitikėjome laimėti. Šie metai yra visiškai kitokie. Praėjusiais metais turėjome gerą sezoną Čempionų lygoje ir pralaimėjome Miuncheno „Bayern“ tik paskutinę minutę. Pakopa po pakopos augome. Dabar jaučiamės visiškai kitaip“.

Zinedine'as Zidane'as, Madrido „Real“ treneris

Zinedine'as Zidane'as

„Visą šį sezoną atlikome daug darbų, laimėjome Ispanijos čempionatą ir patekome į šį finalą. Svarbiausia, kad esame visiškai pasirengę. Futbole reikia atiduoti visą save. Daug rungtynių pralaimėjau, tad žinau, kad yra tikimybė ir pralaimėti. Tas pats galioja ir „Juventus“ komandai.

Stengsimės žaisti savo futbolą. Mūsų varžovai – puiki komanda. Visi futbolo gerbėjai nori matyti gražų finalą.

Viską žinome ir apie spaudimą Madrido komandai. Visuomet esame favoritai, tačiau iš tikrųjų finale nėra favoritų. Nei „Real“, nei „Juventus“ nėra favoritai. Tai rungtynės 50 prie 50. Tačiau mes esame vėl finale ir visko gali nutikti. Tikiuosi atviro futbolo iš abiejų komandų.

Cristiano Ronaldo yra geras žmogus, jis jaudinasi dėl kitų. Kas svarbiausia – ką jis daro kaip profesionalas. Jis visuomet nori daugiau. Jei tai yra tik treniruotė, jis nori laimėti ir ten. Jis turi kažką savo viduje – gimęs būti lyderiu, ypač aikštėje.

Tikrai nieko nekeisime. Kalbėsimės apie rungtynes, tačiau jokių pakeitimų nebus. Finalui ruošiamės taip, kaip ir bet kurioms kitoms rungtynėms. O tuomet pamatysime“.

Kardifas ruošiasi UEFA Čempionų lygos finalui

„Juventus“ apžvalgininkas Paolo Menicucci: „Šis finalas yra vienas mažiausiai prognozuojamų per pastaruosius metus. Madrido komanda – čempionai, „Juventus“ – finale. Italijos čempionų požiūris ir pasitikėjimas savimi visiškai kitoks nei 2015 metais, kai teko žaisti Berlyne su „Barcelona“.

Visiškai negalvoju, kad „Juventus“ susirinks savo aikštės pusėje ir tik ginsis nuo „Real“ atakų. Taip pat nemanau, kad pirmasis įvartis finale bus lemiamas – abi ekipos turi pakankamai puolimo rezervų, kad rezultatą pakeistų“.

„Real“ apžvalgininkas Joe Walkeris:

„Real“ grupių etape liko antra už Dortmundo „Borussia“ komandos, tačiau nuo tada jų žaidimas yra įspūdingas. Juos motyvuoja kiekviena dvikova ir jie pasirengę perrašyti istoriją. Z. Zidane'as jau parodė savo taktinę išmintį, pritaikydamas 4-3-3 ir 4-4-2 žaidimo schemas.

Didžiausias jo galvosūkis dabar – leisti į startą Garethą Bale'ą ar pasitikėti Isco. Žinodami valo sportinę formą, galime tikėtis, kad jis pakils nuo atsarginių suolo ir įneš energijos. Ypač jei „Juventus“ ims organizuoti atakas ar lauks menkiausios progos kontratakai“.

FAKTAI

Čempionų lygos finale teisėjaus vokietis Felixas Brychas. Jo asistentai – vokiečiai Markas Borschas ir Stefanas Luppas.

Šį sezoną „Juventus“ Čempionų lygoje nepralaimėjo nė karto – laimėjo 9 rungtynes ir 3 sužaidė lygiosiomis. Jei finale nesuklups, „Senoji senjora“ taps pirmąja sezone nepralaimėjusia čempione nuo 2007–2008 metų, kuomet triumfavo „Manchester United“. Tuomet „raudonieji velniai“ tapo šeštuoju Čempionų lygos čempionu, nepralaimėjusiu nė vieno mačo.

„Juventus“ pralaimėjo keturis pastaruosius UEFA Čempionų lygos finalus, o „Real“ laimėjo visus pastaruosius penkis.

39 metų Gianluigi Buffonas gali tapti vyriausiu UEFA Čempionų lygos nugalėtoju. Iki šiol šis amžiaus rekordas priklauso Paolo Maldini, kuris 2007 metais su „AC Milan“ šventė pergalę būdamas 38 metų ir 331 dienos.

Madrido „Real“ trūksta vieno įvarčio, kad taptų pirmąja komanda, Čempionų lygoje pelniusia 500 įvarčių. Antroje vietoje rikiuojasi „Barcelona“ – 459 įvarčiai, trečias – „Bayern“ su 415 įvarčių.

C. Ronaldo (2008, 2014) ir Sergio Ramosas (2014, 2016) gali tapti pirmaisiais žaidėjais istorijoje, pelniusiais įvarčius trijuose Čempionų lygos finaluose.

Cristiano on the #UCLfinal in Cardiff. pic.twitter.com/MBZFUjHgBj
— M•A•J (@UltraSuristic_) June 2, 2017

„Juventus“ gynėjas Dani Alvesas Kardife žais 100-ąsias rungtynes Čempionų lygoje. Jis taps 31-uoju žaidėju, pasiekusiu šią ribą. Iš kitų finalo žaidėjų šią ribą jau yra peržengę S. Ramosas ir G. Buffonas.

Turino „Juventus“ gali tapti devintąja komanda, laiminčia „didįjį trejetą“ – UEFA Čempionų lygą, Italijos čempionatą ir Italijos taurę.

C. Ronaldo gali tapti rezultatyviausiu šio sezono Čempionų lygos žaidėju. Portugalui trūksta vieno įvarčio, kad susilygintų su Lioneliu Messi (11 įvarčių). Madrido komanda pelnė bent įvartį pastarosiose 64-e rungtynėse per visus turnyrus.

Visas Kardifas veikiausiai palaikys Madrido „Real“. Velso sostinėje gimė ir augo šios komandos puolėjas Garethas Bale'as. Tas pats skulptorius, sukūręs prieštaringą Cristiano Ronaldo biustą Madeiroje, naują savo kūrinį skyrė G. Bale'ui.

The sculptor who made Cristiano Ronaldo's statue has now made Bale's. 😂😂😂😂😂😂
pic.twitter.com/Uvkn4fhaEO
— Leo Messi (@messi10stats) June 1, 2017

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)