Kauniečiui prognozuoja šlovę

Dar prieš keletą mėnesių E. Stanionis nebūtų galėjęs svajoti, kad jį treniruos bokso pasaulio įžymybė F. Roachas. Šis buvęs boksininkas yra treniravęs daugybę garsių boksininkų, net 27 pasaulio čempionus, tarp jų – legendinį Mike’ą Tysoną. Jo auklėtinių sąraše – ir aktoriai Mickey Rourke’as, Markas Wahlbergas, krepšininkas Shaquille’as O’Nealas.

Šiam garsiam treneriui priklauso „Wild Card Boxing Club“ Holivude. Klube, kuriame treniruojasi E. Stanionis, ir dabar apsilanko M.Wahlbergas, aktorius Sylvesteris Stallone.

„Eimantas yra ateities žvaigždė. Jis turi dideles perspektyvas, daug ir sunkiai kasdien dirba. Man tai patinka. Visa mano komanda jį myli“, – prieš pirmą E. Stanionio kovą kalbėjo garsusis treneris.

„Aš manau, kad bokso gerbėjams patiks mano stilius. Noriu tapti pirmuoju pasaulio čempionu iš Lietuvos. Noriu įeiti į istoriją“, – ESPN žurnalistams kalbėjo visada besišypsantis E .Stanionis.
JAV spauda prieš pirmą kovą minėjo, kad E. Stanionis mėgėjų bokse laimėjo 141 kovą ir pralaimėjo 19.
Treneris Freddie Roachas ir Manny Pacquiao

Kovojo traumuotas

Balandį kaunietis pirmoje profesionalų kovoje Los Andžele nugalėjo Nigerijos atstovą Rasheedą Lawalį. E.Stanionis pergalę iškovojo jau pirmame raunde techniniu nokautu. R.Lawalis per savo karjerą profesionalų ringe yra iškovojęs vieną pergalę, vieną kovą baigė lygiosiomis ir patyrė penkis pralaimėjimus.

Varžovas nebuvo pats stipriausias, tačiau E.Stanionis boksavosi iš esmės viena ranka. „Per treniruotę patyriau traumą, plyšo dešinės rankos nykščio raiščiai ir sausgyslė. Treniravausi viena ranka ir kovojau pusiau pasirengęs. Reikėjo kuo greičiau įveikti varžovą, nes žinojau, kad ilgai boksuotis gali būti sunku“, – pasakojo sportininkas, varžovui nepalikęs jokių šansų.

Olimpiadoje prasidėjo vilionės

2015 m. E. Stanionis tapo tik šeštuoju lietuviu, kada nors iškovojusiu Europos bokso čempionato aukso medalį. Jis iškovojo čempiono vardą svorio kategorijoje iki 69 kilogramų. Laimėtas aukso medalis yra tik antras atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. 1993 m. Senojo žemyno pirmenybėse pirmą vietą svorio kategorijoje iki 67 kg užėmė Vitalijus Karpačiauskas.

Europos bokso čempionais taip pat yra tapę Algirdas Šocikas (svorio kategorija – daugiau nei 81 kg, 1953 m. ir 1955 m.), Ričardas Tamulis (iki 67 kg, 1961 m., 1963 m. 1965 m.), Danas Pozniakas (iki 81 kg, 1965 m., 1967 m., 1969 m.), Juozas Juocevičius (iki 75 kg, 1971 m.).

E. Stanionis užsidegęs ruošėsi Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Įveikęs pirmą varžovą iš Kinijos, aštuntfinalyje pralaimėjo prieš būsimą olimpinį vicečempioną Šachramą Gijasovą iš Uzbekijos. Kaunietis puikiai gynėsi, visus varžovo smūgius atrėmė rankomis. Uzbekas nuolat šokinėjo, provokavo lietuvį nuleisdamas rankas, tačiau neatliko tikslių smūgių. Teisėjai nusprendė, kad kovą laimėjo Š. Gijasovas.

„Pyktis labai didelis. Man skaudu, kad tiek darbo įdėjau, o likau su žemėmis sumaišytas. Kas turi daugiau pinigų, tas galbūt ir laimi“, – po kovos apmaudo neslėpė E. Stanionis.

Jau po renginio Tarptautinė mėgėjų bokso federacija (AIBA) nušalino nuo darbo olimpinėse žaidynėse teisėjavusius tris arbitrus, tarp jų ir E.Stanionio aštuntfinalio dvikovai teisėjavusią arbitrę iš Alžyro.

Nereikėjo nė medalio

Ne tik žiūrovai matė, kad E. Stanionis buvo pranašesnis už varžovą. Kaunietis Rio de Žaneire sulaukė keturių pasiūlymų tapti profesionalu. Vieną jis priėmė, o šiemet išvyko į Los Andželą.
„Olimpinėse žaidynėse tik kalbėjomės, paskui man atsiuntė pasiūlymus. Aš kovoju kaip profesionalas.

Nevengiu artimos kovos, kontakto, nebėgioju. Visada norėjau būti profesionalas. Kai atsirado gera proga, reikėjo pasinaudoti. Pernai pasirašiau sutartį su „RingStar Sports“ organizacija. Sąlygos tenkina, nors tai nėra pats geriausias variantas. Bet neblogai turint galvoje, kad nesu olimpiados prizininkas“, – pasakojo E. Stanionis.

Šiai bokso varžybas organizuojančiai kompanijai vadovauja buvęs šveicarų bankininkas, 55 m. Richardas Schaeferis.

„RingStar“ rengia kovas, didelius šou. Jie užsidirba iš bilietų, televizijos transliacijų. Man niekuo nereikia rūpintis“, – sakė boksininkas.

👊🏽 #Wildcard

A post shared by Eimantas Stanionis👊🏼 (@eimantasstanionis) on Feb 3, 2017 at 12:04pm PST

Norėtų atsivežti savo trenerį

Vos atvykus į Los Andželą, E.Stanioniui jau po keturių dienų reikėjo stoti į kovą treniruotėje. „Prie laiko skirtumo jau buvau įpratęs, per pirmas dvi dienas adaptavausi. Komanda vis tiek norėjo pamatyti, ką aš galiu“, – šyptelėjo jis. Po dviejų mėnesių laukė pirma kova ringe.

Kaunietis džiaugiasi, kad pateko pas pasaulinio garso trenerį. „Bet iš esmė nematau čia nieko ypatinga. Mano treneris Vidas Bružas vis tiek pats geriausias. Norėčiau jį čia atsivežti, bet tai ne taip paprasta“, – sakė sportininkas.

Anot jo, trenerio pasiekimai labai priklauso nuo sportininkų. „Pas F.Roachą treniruotis atvyksta daug sportininkų. Dauguma jų yra geri boksininkai, disciplinuoti, siekiantys tikslo, norintys užsidirbti. Su tokiais sportininkais lengva dirbti“, – svarstė E.Stanionis.

Dėl traumos praleis kovą

Jį kasdien treniruoja F.Roachas, taip pat su kauniečiu dirba dar du specialistai, vienas jų – fizinio pasirengimo treneris.

„Pasiruošimas kovai paprastai trunka 2 ar 3 mėnesius. Atiduodi visas jėgas, o tada ilsiesi. Paprastai dėl čempionų titulo kovojantys sportininkai per metus turi 2 arba 3 kovas.

Man kovos planuojamos kas mėnesį. Dabar esu gavęs traumą, todėl negaliu rengtis. Turėjau kovoti birželio pradžioje. Kitas susitikimas laukia liepos pradžioje“, – sakė E. Stanionis.

Jis pirmą kartą pateko į Los Andželą.

„Koks įspūdis? Nežinau, nuotraukose viskas atrodo gražiau. Holivudas irgi nieko ypatinga. Labai nešvaru, daug benamių, keistų žmonių. Nepatinka ši vieta. Los Andžele yra daug gražių vietų, centras švaresnis. Savaitgaliais turiu laiko pasivažinėti po apylinkes. Džiugu, kad atvyko mano draugė. Dviese smagiau. Jau apvažiavome visus puikius paplūdimius“, – pasakojo E. Stanionis.

Nori į Tokijo olimpiadą

Boksininkas netrukus grįš į Lietuvą, nes turi baigti studijas Lietuvos sporto universitete. „Kaune ir treniruosiuosi, o kai žinosiu tikslią kovos datą, vėl skrisiu į Los Andželą“, – sakė sportininkas.
Lietuvos sporto universitete studijuojantis boksininkas 2015 m. buvo išrinktas geriausiu Lietuvos studentų sportininku. Tarptautinė bokso asociacija (AIBA) kaunietį paskelbė geriausiu 2016 m. rugpjūčio mėnesio boksininku.

„Dabar Lietuvoje nedalyvauju varžybose. Reikia susikoncentruoti į vieną tikslą. Man Los Andžele gerai, turiu visas sąlygas tobulėti. Manau, pakelsiu savo lygį daug labiau, tapsiu stipresnis“, – kalbėjo E. Stanionis.

Pirmą savo tikslą – patekti į olimpiadą – jis jau įvykdė. Nors ir nusivylė tuo, kas įvyko Rio de Žaneire, E. Stanionis svajoja apie kitas olimpines žaidynes.

Kai prasidės atranka į Tokijo olimpiadą, jis kovos dėl teisės vėl boksuotis už Lietuvą. „Bet auga perspektyvių jaunų sportininkų. Gali atsitikti, kad nelaimėsiu Lietuvos čempionato ir nepateksiu į žaidynes. Niekada negali žinoti“, – sakė E. Stanionis.

Patirties jau turėjo

Beje, kaunietis jau dalyvavo Tarptautinės bokso asociacijos profesionalų bokso lygos (APB) varžybose.

E. Stanionio teigimu, tai pusiau profesionalų lyga.

„Mėgėjų varžybose kovojame tris raundus po 3 minutes, o APB varžybose pirmame rate boksavausi šešis raundus, paskui aštuonis raundus. Kai kovojama dėl čempionų titulo, kova trunka 12 raundų. Daugiau skirtumų nėra. Išskyrus tai, kad APB varžybose boksavomės be marškinėlių, turbūt varžybas transliuojančioms televizijoms taip reikia. Į ringą privalu išeiti vilkint chalatus, kaip profesionalų turnyruose. Nekreipiu dėmesio į tokius dalykus, išeinu greitai į ringą ir laukiu kovos“, – pasakojo sportininkas, kuris Lietuvos čempionu tapo dar būdamas 17 metų.

Tikslas – tapti geriausiu pasaulyje

E. Stanionis nesikuklina kalbėdamas apie savo galimybes bokso ringe. Tapęs geriausias Europoje, kaunietis siekia daugiau – tapti geriausias pasaulyje. Tačiau vien savo jėgų ir pasitikėjimo gali neužtekti.

Tiek jis, tiek Lietuvos bokso rinktinės treneris V. Bružas jau ne kartą patyrė: net jei yra už varžovus pajėgesnis, E. Stanionis pralaimi dėl teisėjavimo netikėtumų.

„Sunku treniruoti ir pasirinkti taktiką, kai pergalė skiriama ne už tikslius smūgius, o už mosikavimą kumščiais. Čia tas pats, jeigu krepšinyje pergalė būtų skiriama ne už daugiau įmestų taškų, o už daugiau atliktų metimų. Arba futbole ne už įvarčius, o už daugiau smūgių vartų link“, – svarsto treneris.

Treneris: jis gali sužibėti

E.Stanionis sportuoti pradėjo anksti – 8 metų ėmė lankyti kudo treniruotes. Kudo – tai skirtingų dvikovos menų sintezė, jungianti karatė, Tailando boksą, džiu-džitsu ir boksą. Vėliau jis pradėjo lankyti boksą, nes suprato, kad geriau sekasi kovoti rankomis.

Sportininkas iki šiol Lietuvoje neturėjo lygiaverčių boksininkų, išskyrus 2012 m. olimpiados bronzos medalio laimėtoją Evaldą Petrauską.

Lietuvos rinktinės treneris V. Bružas E.Stanionį yra apibūdinęs kaip labai darbštų, atsakingą kovotoją iki galo.

„Jis labai pasitiki savimi, psichologiškai yra itin stiprus. Eimantas turi viską, ko reikia geram sportininkui. Jis labai jaunas pasiekė aukštų rezultatų, taip retai atsitinka. Lietuvoje tokius rezultatus boksininkai demonstruoja truputį vyresni. Šie sportininkai paprastai subręsta 25–27 m., tada yra jų geriausias laikas. Šis faktas leidžia tikėtis dar daug Eimanto pergalių“, – mano V. Bružas.