Jau netolimoje ateityje buriuotojai turės naujus namus. Beje, jie įsikurs visiškai šalia dabartinio „Jachtklubo“.

Sąlygas diktuoja kauniečiai

„Praktiškai aš čia užaugau – ši vieta man sukelia labai daug sentimentų“, - žiūrėdamas į „Jachtklubą“ sako R. Milevičius.

Iki šiol kauniečiai diktuoja savo sąlygas Lietuvos buriavimo varžybose.

„Esame absoliutūs lyderiai Lietuvoje pagal visus aspektus – pagal vaikų skaičių, pagal medalių skaičių. Kaip tik pažiūrėtume visur esame pirmi. Turime geriausias tradicijas Lietuvoje“, - pasakoja Londono olimpinių žaidynių dalyvis.

Nesenai R. Milevičius baigė žiemos sezoną Karibuose. Lietuvoje vienas geriausių buriuotojų ilgai neužsibus – kaunietis išvyksta į buriavimo varžybas Viduržemio jūroje. Būdamas ICG '2017 sostinėje Kaune R. Milevičius papasakojo apie savo kelią į buriavimo elitą.

Būti geresniu, nei vakar

Kol klasiokai laiką leido vakarėliuose, R. Milevičiaus antraisiais namais tapo legendinis „Jachtklubas“.

„Didžiausia motyvacija man buvo didelė konkurencija. Visi buriuotojai buvo mano pagrindiniai draugai ir tai buvo visas mano laisvalaikis. Būdavo mokykla, klasiokai, bet visas mano laisvalaikis buvo visiškai susijęs su „Jachtklubu“, su buriavimu ir žmonėmis, kurie buriavo. Ten mes praleisdavome ne po valandą ir ne po dvi – tai buvo visas laisvas laikas, visos atostogos ir visi savaitgaliai“, - pasakoja Rokas.

Kaunietis sako, kad net ne pergalės buvo didžiausias stimulas žengti į priekį.

„Kai pradėjo matytis rezultatas, tada ir į treniruotes pradėjau žiūrėti visiškai kitaip. Galėjau tiesiogiai suvesti, kad kuo daugiau treniruojiesi, tuo geresni tavo rezultatai. Vėlgi, ta pati konkurencija. Sveika konkurencija pradžioje tarp draugų, tada Lietuvos mastu. Vis geresnės vietos skatino tęsti buriavimą. Tačiau negaliu sakyti, kad svarbiausia buvo pergalės – man svarbiau buvo konkurencija, noras treniruotis, noras tobulėti, noras būti šiek tiek geresniu, nei buvai vakar. Tai buvo pagrindinis kabliukas. Tai išskirtinis sportas. Tu būni gamtoje, vandenyje, stichijoje ir tai yra įspūdinga“, - pasakoja Rokas.

Pasaulio elitui priklausantis buriuotojas tikina, kad buriavimas yra intelektualus sportas, kuriame prireiks ir fizikos, ir matematikos žinių.

„Nereikia išskirti tokių savybių, kaip drąsumas ar vandens, vėjo, audrų nebijojimas. Pats augau ir žinau, kad kartais būna baisu – audra, didelės bangos, mažas laivelis. Tai mažam vaikui gali atrodyti labai grėsmingai. Tačiau viso to yra išmokstama. Kai pradedi mėgautis gamtos stichija tu supranti, kaip gera yra greitai lėkti išnaudojant vėją. Buriavimas yra intelektualus sportas. Neužtenka būti tik fiziškai pranašesniam. Reikia įdėti labai daug mąstymo pastangų. Buriavimas yra labai taktinis sportas – tu turi suprasti visas taktines gudrybes, kaip sukasi vėjas, kaip tai išnaudoti. Todėl kartais labai praverčia matematinės, fizikos žinios. Kas daugiau dėmesio skiria šiems dalykams - dažniau laimi, nes jie tiesiog geriau išnaudoja savo galvą. Dar vienas labai svarbus dalykas – analizuoti savo klaidas ir iš jų mokytis“, - pataria R. Milevičius.

Metų renginiui pasiruošta

Liepos pradžioje „Jachtklubas“ taps ICG '2017 buriuotojų namais. Į Kauną atvyks perspektyvūs buriuotojai iš tokių šalių, kaip Australija ar Tailandas. Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“ vadovas Rimantas Vilkas nesiryžo prognozuoti, kaip seksis Kauno buriuotojams.

„Vaikai dar niekada nebuvo susitikę tose pačiose varžybose. Atvažiuoja graikai, australai, tailandiečiai. Todėl dabar labai sunku prognozuoti, kai seksis mūsų vaikams“, - teigė R. Vilkas.

ICG '2017 buriavimo varžybos vyks liepos 6-8 dienomis. R. Vilko teigimu, visi svarbiausi klausimai jau išspręsti ir svarbiausiam metų startui jau pasiruošta.

Beje, jau greitu metu Kauno buriuotojai turės naują bazę.

„Šiais metais rengiamas techninis projektas ir visiškai šalia „Jachtklubo“, šalia esančioje įlankoje bus pastatytas Kauno savivaldybės jachtų uostas, kuriame turėsime vietos ir mes. Bus pastatyti elingai, uosto eksploatacinis pastatas, su patalpomis administracijai, dušais ir kita reikiama infrastruktūra“, - pasakojo R. Vilkas.

Planuojama, kad iki metų pabaigos bus parengtas techninis projektas.

Dalyvių aktyvumas apstulbino

Liepos 4-9 dienomis Kaunas turės išskirtinę galimybę surengti Vaikų olimpiada vadinamas Tarptautinės vaikų žaidynės (International Children's Games), kurios kiekvienais metais vyksta vis kitame pasaulio mieste. Teisę rengti žaidynes Kaunas iškovojo prieš dvejus metus Australijoje vykusiose žaidynėse.

Laikinoji sostinė bus pirmasis miestas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyks didžiausias vaikų sporto renginys. Per pusės amžiaus žaidynių istoriją, jose jau sudalyvavo dešimtys tūkstančių vaikų, nuo 12 iki 15 metų amžiaus iš daugiau nei 500 pasaulio miestų. Įdomu, kad žaidynėse Kaune dalyvaus visų apgyvendintų pasaulio kontinentų atstovai.

Vaikai rungsis krepšinio, mažojo futbolo, tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose.

R. Meilutytės žvaigždė

Tarptautinių vaikų žaidynių veidu ir ambasadore tapo olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, kurios žvaigždė pirmą kartą sužibo būtent šiose varžybose 2010 metais vykusiose Bahreino mieste Manamoje.

Tuomet vos 12 metų sulaukusi R. Meilutytė įveikė vyresnes varžoves ir iškovojo pirmas vietas plaukdama 50 metrų ir 100 metrų krūtine, antrąją – 50 metrų laisvuoju stiliumi ir trečią vietą kombinuotoje estafetėje su Kauno rinktine.

ICG Kaunas '2017 globėju tapo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)