Pristatome Lietuvos vyrų rankinio rinktinės žaidėjus, kuriuos į sudėtį prieš Belgijos ir Prancūzijos rinktines, pakvietė Artūras Juškėnas.

Vartininkai

Giedrius Morkūnas – šį sezoną Giedrius ir vėl praleido Islandijoje „Haukar“ klube, tačiau praėjusiais metais iškovoto Islandijos aukso nei Giedriui, nei „Haukar“ klubui apginti nepavyko. Dar pirmenybių ketvirtfinalyje jo ekipa buvo eliminuota. Galima pasidžiaugti bent tuo, jog 28 metų rinktinės vartininkas, kuris praėjusiame susitikime su Norvegija buvo išrinktas naudingiausiu rungtynių žaidėju, į rinktinės stovyklą atvyks pailsėjęs. Jau dabar aišku, jog kitą sezoną Giedrius Morkūnas keliasi į Suomiją, kur rungtyniaus Gintaro Savukyno treniruojamoje Ryhimiahio „Cocks“ ekipoje.

Vilius Rašimas – antrojoje pagal stiprumą Prancūzijos lygoje „Limoges“ klube žaidžiantis Morkūno bendraamžis yra puiki pamaina ginant Lietuvos rinktinės vartus. Minučių aikštėje Artūras Juškėnas jam tikrai visada suranda, dažnai Vilius kyla nuo suolo tuomet, kai reikia laikyti 7 metrų baudinius ir tai V. Rašimas daro itin patikimai. Du skirtingo tipo, bet panašaus kalibro vartininkai yra viena stipriausių Lietuvos rinktinės grandžių.

Lukas Gurskis – auganti Lietuvos rinktinės vartininkų pamaina. Vos dvidešimties metų Lukas jau dabar yra tapęs pagrindiniu „Granito – Kario“ vartininku, todėl žaidybinės patirties žaidžiant Lietuvos čempionate jam tikrai netrūksta. Patirtis, kurios šis jaunasis granitietis galės pasisemti iš pagrindinių rinktinės vartininkų, bus itin naudinga ateityje. Galbūt jau kitoje atrankoje Gurskis taps ir pagrindiniu nacionalinės komandos vartų sargu.

Kraštai

Mindaugas Urbonas – kairiajame krašte žaidžiantis dar vienas granitietis šį sezoną demonstruoja itin solidų žaidimą nacionalinėse pirmenybėse ir visiškai pelnytai sulaukė Artūro Juškėno kvietimo į rinktinę. Po 7 įvarčius per Lietuvos „Vivus.lt“ rankinio lygos rungtynes pelnantis Mindaugas yra rezultatyviausias kauniečių žaidėjas šį sezoną. Nors „Granitas“ kovą lygos pusfinalyje čempionams iš Alytaus pralaimėjo, tačiau Mindaugas ir šiuose mačuose buvo viena ryškiausių komandos figūrų.

Skirmantas Plėta – VHC „Šviesoje“ nesulaikomą tandemą su Valdu Drabavičium sudaręs Skirmantas šiuo metu rungtyniauja Šveicarijoje HC „Einsiedeln“ klube ir nors pirmenybės, kuriose žaidžia šis pagrindinis Lietuvos rinktinės kairysis kraštas nėra pačio aukščiausio lygio, tačiau apsivilkęs rinktinės marškinėlius Skirmantas jau ne kartą demonstravo itin solidų žaidimą. Itin nesėkmingai Lietuvai susiklosčiusiose rungtynėse Prancūzijoje S. Plėta buvo vienas iš nedaugelio šviesulių tame susitikime. Jis buvo rezultatyviausias lietuvių gretose ir pasižymėjo tuomet 4 įvarčiais.

Valdas Drabavičius – neabejotinas VHC „Šviesos“ lyderis ir šiuo metu rezultatyviausias Lietuvos lygos žaidėjas. Vilniaus komandos kapitonas ne tik, kad sugebėjo atvesti savąjį klubą į lygos pusfinalį, tačiau jame vilniečiai savo aikštėje parbloškė patį Klaipėdos „Dragūną“. Trečiadienį „Dragūnas“ su „Šviesa“ galutinai išsiaiškins santykius tarpusavyje, o po kelių dienų abiejų komandų lyderiai jau vilkės nacionalinės rinktinės marškinėliais. Jau 164 įvarčius šiame sezone pelnęs Valdas yra savo vertę įrodęs ir šios atrankos metu – po jo metimų į vartus, norvegai net 5 kartus turėjo krapštyti kamuolį iš savųjų vartų tinklo.

Edvinas Vorobjovas – puikiai treneriui Artūrui Juškėnui pažįstamas veidas, kadangi ne vieną sezoną Edvinas praleido gindamas Klaipėdos „Dragūno“ garbę. Šiuo metu Edvinas rungtyniauja kartu su Skirmantu Plėta „Einsiedeln“ klubo gretose, todėl susižaidimo problemos tarp šių dviejų kraštų taipogi neturėtų būti.

Pusiau kraštai

Jonas Truchanovičius – žaidėjas, kurio dėl traumų rinktinėje nematėme jau nuo praėjusios pasaulio čempionato atrankos, tačiau visi su didžiausiu nekantrumu laukia, kada jis vėl pasipuoš nacionalinės rinktinės marškinėliais. Kairiajame pusiau krašte žaidžiantis šiaulietis per pastaruosius keletą metų padarė milžinišką karjeros šuolį. Iš Klaipėdos „Dragūno“ į Austrijos Leobeno „Union“ klubą prieš porą sezonų išvykusi toliašaudė Lietuvos rankinio mašina, dabar jau gina vieno pajėgiausių Europos klubų garbę. Kartu su „Montpellier“ ekipa Jonas pateko tarp 8 stipriausių čempionų lygos komandų ir šiuo metu su „Veszpremo“ klubu kovoja dėl patekimo tarp 4 stipriausių Europos komandų. Šio ginklo Lietuvos rinktinė neturėjo nei rungtynėse Prancūzijoje, nei nugalėdama Norvegijos rankininkus, todėl belgams pasiruošti jo neutralizacijai gali būt neišsprendžiamas galvosūkis.

Rolandas Bernatonis – kuomet rudenį paaiškėjo, jog Jono Truchanovičiaus nebus Lietuvos rinktinės sudėtyje rungtynėse prieš prancūzus ir norvegus, Artūras Juškėnas per daug sukti galvos neturėjo. Toje pačioje pozicijoje turime Rolandą Bernatonį, kuris „Siemens“ arenoje prieš pasaulio vicečempionus buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas. 8 įvarčius tame mače pelnęs Bernatonis šiuo metu rungtyniauja Rumunijoje ir gina Bukarešto „CSM“ klubo garbę. Sunkiai sezoną pradėjęs „CSM“ klubas dabar jau demonstruoja kur kas solidesnį žaidimą ir bando kabintis į gerkles Rumunijos lygos lyderiams Bukarešto „Dinamo“ rankininkams.

Lukas Simėnas – 2.07 m. ūgio Klaipėdos „Dragūno“ žaidėjas, kuriam taip pat piešiama labai šviesi ateitis. Dvidešimtmetis rankininkas greičiausiai šiuose susitikimuose daugiau stebės ir mokysis iš labiau patyrusių savo kolegų, tačiau praktiškai neabejojama, jog Luko svarbiausi iššūkiai Lietuvos rinktinėje laukia dar ateityje.

Mindaugas Dumčius – kairiarankiui dešiniajame pusiau krašte žaidžiančiam Lietuvos rinktinės rankininkui pirmasis legionieriaus sezonas susiklostė dviprasmiškai. Jo atstovaujamas „Akureyri“ klubas Islandijos pirmenybėse liko paskutinis ir iškrito į žemesnį divizioną, tačiau asmeniškai pats Dumčius buvo rezultatyviausias ekipos žaidėjas – Iš viso lietuvaitis Islandijos lygoje šiemet pelnė net 127 įvarčius. Pagrindinis klausimas po šio klubinio sezono, kaip pasisuks tiek jo, tiek traumą besigydančio Karolio Stropaus keliai po „Akureyri“ iškritimo į antrąją Islandijos lygą.

Gerdas Babarskas – jeigu jo pozicijoje žaidžiančio Dumčiaus ekipai šis sezonas susiklostė nevisai sėkmingai, tai Gerdas ir jo „Bietigheim“ ekipa milžiniškais žingsniais artėja tikslo link. Antrajame pagal stiprumą Vokietijos divizione žaidžiantis Babarsko klubas yra labai arti to, kad žengtų į stipriausią Vokietijos lygą. Šiuo metu „Bietigheim“ ekipa užima antrąją vietą lygoje, o į stipriausią lygą žengs tris pirmąsias vietas užėmusios ekipos. Pats Gerdas anaiptol nėra statistas Vokietijos klube, daug minučių pasireikšti gaunantis lietuvis yra vienas šios ekipos lyderių.

Linija

Gintaras Cibulskis – tikras komandos kapitonas bei siela. Itin tvirtai sudėta Lietuvos rankinio ikona šį sezoną sugrįžo rungtyniauti į Lietuvą ir gina Klaipėdos „Dragūno“ garbę. Ir nors sezono eigoje Gintaras praleido nemažai laiko dėl planinės peties operacijos, dabar jis jau yra sveikas ir pasiruošęs žaisti. Rungtynėse prieš Belgijos ekipą Gintaras gali tapti labai svarbiu ir netgi nesustabdomu ginklu, kadangi belgai nėra greitą žaidimą propaguojanti ekipa, o ties linija stabdyti Lietuvos rankinio milžiną jiems gali būt neįvykdoma misija.

Tadas Stankevičius – praėjusį sezoną su Alytaus „Varsos – Stronglaso“ ekipa Lietuvos čempionu tapęs ir pergalės dainas traukęs Tadas, šiemet patraukė sėkmės ieškoti į užsienį ir persikėlė į Prancūziją. Šiuo metu Stankevičius rungtyniauja „Montelimar Cruas“ ekipoje ir nors nei lyga, nei klubas, kuriuose rungtyniauja Tadas nėra pačio aukščiausio lygio, savo vertę šis linijos žaidėjas gindamas Lietuvos rinktinės garbę jau įrodė.

Benas Butkus – dar vienas jaunas „Dragūnietis“, kuris greičiausiai atliks Tado Stankevičiaus ir Gintaro Cibulskio dublerio vaidmenį. Tvirtai sudėtas šiaulietis jau šiame sezone yra vienas pagrindinių „Dragūno“ ramsčių gynyboje, o ir atakuodamas varžovų vartus puikiai išnaudoja jam kuriamas progas. Benas šį sezoną Lietuvos rankinio lygoje renka po 3 įvarčius.

Centrai

Aidenas Malašinskas – geriausias 2016 – ųjų metų Lietuvos rankininkas, nacionalinės rinktinės smegenys bei Artūro Juškėno dešinioji ranka aikštėje. Visi šie epitetai yra tik maža dalis to, ką Aidenas reiškia mūsų komandai. Vis dar jausdamas traumos padarinius rungtynėse su Norvegija Aidenas buvo viena pagrindinių jėgų mūsų rinktinės puolime tiek asistuodamas komandos draugams, tiek pats siųsdamas kamuolį į vartus. Tame susitikime A. Malašinskas realizavo 7 iš 8 savo metimų ir buvo antras pagal rezultatyvumą mūsų rinktinėje. Šį sezoną gindamas Zaporožės „Motor“ garbę Aidenas pateko į čempionų lygos atkrintamąsias varžybas, tačiau pirmajame jų etape ukrainiečių klubą eliminavo Jono Truchanovičiaus „Montpellier“ klubas. Iš viso šiame sezone čempionų lygoje lietuvis kamuolį į vartus sugebėjo pasiųsti 38 kartus ir buvo vienas pagrindinių „Motor“ klubo žaidėjų.

Benas Petreikis – labai apmaudžiai Benui susiklostė šio sezono startas. Rungtynių Lietuva – Norvegija apšilimo metu jis patyrė traumą, kuri šį rankininką iš rikiuotės buvo išėmusi net kelis mėnesius. Be lietuvio žaidimo strigo ir aukščiausioje Austrijos lygoje žaidžiantis Leobeno „Union“ klubas. Vėliau, kuomet į aikštę sugrįžo Benas, „Union“ ekipa pradėjo rodyti gyvybės ženklus, tačiau iš lygos dugno taip ir nepakilo ir turės žaisti pereinamąsias rungtynes dėl išlikimo lygoje. Vis dėlto, tuo, jog po traumos jau atsigavęs Benas Petreikis yra puiki pamaina aikštėje Aidenui, abejoti nereiktų. Eilę metų „Dragūno“ klube praleidęs klaipėdietis jau yra užgrūdintas Lietuvos rinktinės narys.

Treneriai

Artūras Juškėnas – savąjį kelią Lietuvos rinktinės trenerių štabe Artūras Juškėnas pradėjo nuo asistento pozicijos. Tiek su Gintaru Savukynu, tiek su Migliumi Astrausku padirbėjęs A. Juškėnas pagrindiniu nacionalinės rinktinės vairininku tapo 2014 metais. Šiuo metu Klaipėdos „Dragūną“ ir nacionalinę šalies rinktinę treniruojantis klaipėdietis dar prieš šį atrankos ciklą kalbėjo apie kartų kaitą šalies nacionalinėje komandoje. Ambicinga ir atjaunėjusi šalies rinktinė jau sugebėjo nustebinti visą Europą nugalėjusi Norvegijos rankininkus „Siemens“ arenoje ir žengusi pirmąjį žingsnį Europos čempionato link. Dabar Artūro Juškėno ir jo vadovaujamos komandos laukia ne ką lengvesnis iššūkis – patvirtint favorito statusą dvejose iš eilės rungtynėse su Belgija.

Almantas Savonis ir Mindaugas Andriuška – Lietuvos rinktinės trenerių štabe du puikiai šalies rankinyje pažįstami veidai. Legendinis šalies vartininkas A. Savonis turi aiškią poziciją rinktinėje: darbas su dabartiniais vartų sargais. Mindaugas Andriuška dar nėra pakabinęs sportbačių ant vinies ir pats šiuo metu rungtyniauja Austrijoje. Vis dėlto, patyręs rankininkas šiuo metu yra naudingesnis komandai savo patarimais ekipai bei jos vyriausiajam treneriui Artūrui Juškėnui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)