Septintojoje grupėje be Lietuvos ir Belgijos rinktinių dar varžosi du Europos grandai – norvegai ir prancūzai. Būtent su šiomis rinktinėmis mūsų nacionalinė komanda jau žaidė dvejas rungtynės atrankos ciklo pradžioje.

Jeigu Prancūzijoje traumų išretinta mūsų šalies rinktinė nesugebėjo pasipriešinti pasaulio čempionų komandai, tai „Siemens“ arenoje Lietuva nustebino visą Europos rankinio bendruomenę ir norvegus namo privertė išvykti nuleistomis galvomis. Pagirtinai sužaidusi mūsų šalies komanda šventė itin svarbią pergalę rezultatu 32:29.

Turint omenyje, jog iš grupės į kitą etapą patenka dvi pirmas vietas užėmusios komandos bei viena geriausia visų grupių trečioji komanda, Lietuvai rungtynės su Belgija tampa žūtbūtinėmis. Kol kas belgai dar neturi iškovoję pergalių ir rikiuojasi paskutinėje turnyrinės lentelės vietoje.

Jeigu lietuviams pavyktų iškovoti pergales tiek gegužės 3 dieną išvykoje tiek, gegužės 7 dieną savų žiūrovų akivaizdoje tuomet likus sužaisti dvejas rungtynes Lietuvos šansai patekti į Europos čempionatą būtų fantastiškai geri.

Du Belgijos rinktinės veidai

Jau šios atrankos metu buvo galima išvysti dvi visiškai skirtingas Belgijos komandas. Pirmajame susitikime Norvegijoje mūsų būsimi varžovai nerado jokių priešnuodžių prieš greitą norvegų žaidimą ir buvo pastarųjų sutriuškinti 35:26.

Tame mače „Raudonųjų vilkų“ tarpe rezultatyvumu išsiskyrė Damien Kedziora, pelnęs 6 įvarčius bei 5 pridėjęs Tomas Robyns. Po šio triuškinamo pralaimėjimo Europos rankinio portaluose pasirodė nuomonė, jog belgai pelnytai yra laikomi grupės autsaideriais, tačiau vos už kelių dienų šios etiketės nacionalinė Belgijos rankinio rinktinė kaip mat nusikratė.

Tik per plauką mūsų būsimi varžovai nepateikė milžiniškos staigmenos rungtyniaudami su ne bet kuo kitu, o su Prancūzijos rinktine. Būsimiems pasaulio čempionams kailį Belgijoje pavyko išnešti tik paskutinėmis rungtynių sekundėmis, rezultatyviose rungtynėse belgai prancūzams nusileido rezultatu 37:38.

Šiame mače rezultatyviausias belgų žaidėjas vėl buvo Bocholto „Achilles“ klube rungtyniaujantis Damianas Kedziora. Jo sąskaitoje šiose rungtynėse net 11 pelnytų įvarčių. Puikiai jam talkino rungtynių pabaigoje raudoną kortelę užsidirbęs Arberas Qerimi, kuris į prancūzų vartus kamuolį siuntė 7 kartus. Taigi, nors belgai ir patyrė dvi nesėkmes atrankos ciklo starte, nuvertinti šios komandos tikrai negalima.

Lyderiai

Lietuvos nacionalinės rinktinės treneriai ir be abejo gerbėjai viliasi vėl su Lietuvos marškinėliais išvysti rungtyniaujantį Joną Truchanovičių, kuris dėl traumų šiame atrankos cikle dar nerungtyniavo.

Puikų sezoną šiuo metu Prancūzijoje žaidžiantis Jonas gali tapti tuo ginklu, kurio būsimi Lietuvos rinktinės varžovai dar nematė mūsų sudėtyje. Tiek puolime, tiek gynyboje tokio kalibro žaidėjas, kuris šiuo metu ruošiasi ir svarbiausioms sezono kovoms Čempionų lygoje, įneštų daug universalumo.

Ypatingai turint omenyje tai, jog kam kurti progas Jonui Lietuvos rinktinėje yra. Sunkiai Lietuvos rinktinės žaidimas šiuo metu būtų įsivaizduojamas be aikštės generolo Aideno Malašinsko, kurio žaidimas prieš Norvegijos nacionalinę komandą privertė aikčioti šios komandos trenerių štabą. Jono ir Aideno tandemas gali tapti didžiausiu galvosūkiu belgams tiek rungtynėse Lietuvoje, tiek rungtynėse Belgijoje.

Taipogi, nereikėtų pamiršti ir kitų Lietuvos rinktinės kozirių: Rolandas Bernatonis rungtynėse su Norvegija šaudė į vartus itin patikimai (8 pelnyti įvarčiai), o naudingiausiu to susitikimo žaidėju buvo išrinktas nepramušamasis rinktinės vartų sargas Giedrius Morkūnas.

Tamsiuoju arkliuku šiuose susitikimuose gali tapti ir mūsų rinktinės kapitonas Gintaras Cibulskis, ypatingai turint omenyje tai, jog belgai nėra greitai žaidžianti komanda, o linijoje tvarkytis su mūsų rinktinės milžinu „Raudoniesiems vilkams“ gali būti ir nepakeliama užduotis.

Belgijos komandoje tokių ryškių pavardžių kaip Lietuvos rinktinėje nėra, tačiau jie jau sugebėjo parodyti, jog komandinis žaidimas, kuriam vadovauja tas pats Arberas Qerimi, yra pagrindinis šios komandos ginklas.

Ir rezultatyviausias šio atrankos ciklo žaidėjas Belgijos gretose Damienas Kedziora ir Arberas Qerimi yra įtraukti į komandos sąrašus ir rungtynėse prieš mūsų šalies nacionalinę komandą vilkės jau įprastais raudonais marškinėliais. Qerimi kartu su Tongereno „Callant“ ekipa rungtyniauja BeNe lygoje ir ten šis 27 metų rankininkas taipogi yra viena kertinių figūrų ekipoje.

Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius kalbėdamas apie Belgijos rinktinę išliko atsargus: „Tai mums menkai pažįstama komanda, tačiau nuvertinti jos tikrai nereikėtų. Faktas yra tas, jog Belgijos rankinio lygis pastaruoju metu gana ženkliai kyla. Vis dėlto, norint kovoti dėl patekimo į Europos čempionatą mūsų rinktinė turi ir išvykoje ir Lietuvoje galvoti tik apie pergales“.

Tvirtas sirgalių užnugaris

Tai, jog Belgijos rankinio lygis kyla patvirtina ir susidomėjimo šiuo sportu milžiniškas augimas šalyje. Praėjusias Europos čempionato atrankos ciklo rungtynes Belgijoje Angleuro mieste stebėjo net 4200 žiūrovų. Toks sirgalių palaikymas be abejo yra papildomas užtaisas belgų nacionalinei rinktinei.

Mūsų ir Belgijos rinktinių pirmoji akistata gegužės 3 dieną įvyks Leveno mieste, kuriame gyvena netoli šimto tūkstančio gyventojų, todėl tuo, jog „Raudonieji velniai“ ir šiose rungtynėse turės sirgalių užnugarį, abejoti nereikėtų.

Galima pasidžiaugti tuo, jog paskutiniosios Lietuvos rinktinės rungtynės „Siemens“ arenoje taip pat sulaukė didelio dėmesio. Pergalingą mūsų rinktinės žygį tame mače gyvai stebėjo 2100 rankinio mylėtojų.

Anot Migliaus Astrausko su tokia ir dar didesne sirgalių armija galim kautis ne tik su belgais, bet ir su visom kitom Europos komandom: „Rungtynės „Siemens“ arenoje parodė, jog žmonės Lietuvoje myli rankinį ir ta atmosfera, kurią sukūrė susirinkę sirgaliai, manau, tikrai prisidėjo prie šios pergalės. Reikia tikėtis, jog nemažesnio ar net didesnio palaikymo rinktinė sulauks ir gegužės 7 dieną vyksiančiose rungtynėse su belgais. Su tokiais sirgaliais galime nugalėti tikrai ne tik belgus. Aš tikiu, jog mūsų rinktinė gali per šias dvi rungtynes iškovoti keturis taškus, svarbu, jog patikėtų ir sirgaliai!“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)