„Pasaulio čempionatas yra svarbiausios sezono varžybos, bet šis sezonas ypatingas tuo, kad jis svarbus nuo pat pradžių. Jis mus privertė susidėlioti pajėgas ir galimybes pagal visą sezoną. Tai – atranka į olimpines žaidynes, nuo to priklauso ateinantis mūsų sezonas, kelialapių skaičius“, – sakė Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas.

Dėl Nacijų taurės taškų, pagal kuriuos bus dalijami olimpiniai kelialapiai, biatlonininkai varžosi devyniuose pasaulio taurės etapuose bei planetos pirmenybėse. Iš viso dėl taškų kovojama net 22-uose startuose.

„Žaidimo taisyklės privertė mus eiti per visą sezoną be galimybės koncentruotis į vienas varžybas. Esu įsitikinęs, kad dėl to nukentės mūsų sportininkų pasirodymas pasaulio čempionate, vien dėl to, jog tam nebuvo specialaus pasirengimo“, – neabejojo A. Daugirdas.

Pasaulio čempionate dalyvaus Tomas Kaukėnas, Karolis Dombrovskis, Vytautas Strolia, Rokas Suslavičius, Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, Natalija Paulauskaitė bei Gabrielė Leščinskaitė. Šį sezoną iškovoti asmeninius pasaulio taurės taškus pavyko tik T. Kaukėnui (32 vieta sprinte Oberhofe) ir būtent pastarasis biatlonininkas sėkmingiausiai pasirodė praėjusiose planetos pirmenybėse – užėmė 21 vietą sprinto rungtyje.

„Iš ko tikiuosi daugiausiai? Lyderiai turi tarti savo žodį. Tikiu mūsų lyderiais – Tomu Kaukėnu, Karoliu Dombrovskiu, kuris dėl gero šaudymo gali užimti aukštą vietą, Vytautu Strolia, šiemet ne vieneriose varžybose parodžiusiu gerą greitį trasoje. Iš merginų šiai dienai didžiausios viltys į mūsų senbuves – Nataliją Kočerginą ir Dianą Rasimovičiūtę“, – vardijo A. Daugirdas.

Hochfilcene, kur vyks pasaulio čempionatas, kasmet vyksta pasaulio taurės etapas, tad trasa lietuviams puikiai pažįstama. Be to, tarpušvenčiu mūsiškiai ten surengė ir treniruočių stovyklą.

„Trasa Hochfilcene nėra lengva, varžybos vyks 1 km aukštyje. Esu šliuožęs šiomis trasomis ir galiu pasakyti, kad ta trasa yra jėgos atstovų trasa. Gana sudėtingi ilgi pakilimai, tai reikalauja daug fizinės ištvermės, – pasakojo A.Daugirdas. – Jei geros sąlygos, tai atsilikimai nuo lyderių gali būti maži, bet jei sudėtingos sąlygos – sninga, prasčiau slysta slidės – tokioje trasoje lengviems bei fiziškai stipriems yra lengviau. Mūsų atveju, ši trasa parankesnė Tomui Kaukėnui ir Natalijai Kočerginai.“

Tiesa, dauguma šalies biatlonininkų po pastarojo pasaulio taurės etapo Italijoje turėjo sveikatos problemų. Bene su didžiausiomis problemomis susidūrė būtent T. Kaukėnas, kelias dienas negalėjęs atlikti treniruočių.

Šiuo metu Nacijų taurės įskaitoje ir vyrų, ir moterų komanda užima 22 pozicijas. 20 geriausių komandų iškovos po penkis kelialapius į Pjongčango olimpines žaidynes, 21-22 pozicijos – po du, o žemiau liksiančių šalių atstovai kovoti galės nebent dėl individualių kelialapių (maksimalus kiekis vienai šaliai – vienas kelialapis). Didžiausi vyrų konkurentai – latviai, suomiai ir lenkai. Paradoksas: Lietuvos vyrų komandai kortas sumaišė buvęs rinktinės treneris latvis Ilmaras Bricis, sėkmingai po pertraukos sugrįžęs į biatlono trasas.

„Nenoriu nuleisti rankų ir sakyti, kad tiek kelialapių, kiek norėjome, nebeiškovosime. Tikiu, kad vyrai yra arti savo tikslo – 20 vietos tarp nacijų. Koją mums pakišo į sportą sugrįžęs latvis Ilmaras Bricis, kuris surinko tikrai nemažą kraitį taškų, lėmusį latvių atitrūkimą nuo mūsų. Yra dar pakankamai daug startų – trys pasaulio taurės etapai ir pasaulio čempionatas – tad tikrai dar galima vyrams kovoti dėl 20 vietos“, – rankų nenuleidžia LBF prezidentas.

Pagrindinės lietuvių moterų konkurentės – estės, korėjietės ir itin pajėgios slovėnės.

„Tarp moterų viskas sunkiau prognozuojama: kas galėjo pagalvoti, kad tokia šalis kaip Slovėnija nesurinks estafetės? Jos turi dvi stiprias biatlonininkes, užimančias aukštas vietas, ir jų dviejų tašų suma neretai būna didesnė nei mūsų trijų mergaičių iškovoti taškai. Tačiau estafetės neturėjimas mums atriša rankas su jomis kovoti. Jei moterys išliks tarp 22-ų geriausių, bus sėkmingas rezultatas. Kovoti dėl 20 vietos dar ne mūsų jėgoms“, – analizavo A. Daugirdas.

Aukščiausią vietą pasaulio čempionate per visą istoriją iš lietuvių iškovojo D. Rasimovičiūtė: 2009-aisiais ji sprinte užėmė net 11 vietą.

Lietuvos komanda:

Tomas Kaukėnas (26 metai, aukščiausia vieta pasaulio čempionate – 21, pasaulio taurės varžybose – 22)
Karolis Dombrovskis (25 metai, PČ – 52, PT – 44)
Vytautas Strolia (24 metai, PČ – 66, PT – 63)
Rokas Suslavičius (26 metai, PČ – 109, PT – 82)
Diana Rasimovičiūtė (32 metai, PČ – 11, PT – 9)
Natalija Kočergina (31 metai, PČ – 72, PT – 29)
Natalija Paulauskaitė (25 metai, PČ – 69, PT – 51)
Gabrielė Leščinskaitė (20 metų, PČ – 39, PT – 61)

Tvarkaraštis:

Vasario 9 d. (ketvirtadienis) 15.45 val. – mišrių estafečių varžybos;
Vasario 10 d. (penktadienis) 15.45 val. – moterų 7,5 km sprintas;
Vasario 11 d. (šeštadienis) 15.45 val. – vyrų 10 km sprintas;
Vasario 12 d. (sekmadienis) 11.30 val. – moterų 10 km persekiojimas;
Vasario 12 d. (sekmadienis) 15.45 val. – vyrų 12,5 km persekiojimas;
Vasario 15 d. (trečiadienis) 15.30 val. – moterų 15 km asmeninės lenktynės;
Vasario 16 d. (ketvirtadienis) 15.30 val. – vyrų 20 km asmeninės lenktynės;
Vasario 17 d. (penktadienis) 15.45 val. – moterų 4x6 km estafetė;
Vasario 18 d. (šeštadienis) 15.45 val. – vyrų 4x7,5 km estafetė;
Vasario 19 d. (sekmadienis) 12.30 val. – moterų 12,5 km bendro starto varžybos;
Vasario 19 d. (sekmadienis) 15.45 val. – vyrų 15 km bendro starto varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)