S. Coe sakė, kad Rusijos lengvaatlečiai, kuriems 15 mėnesių galiojantį draudimą dalyvauti tarptautinėse varžybose IAAF taryba pratęsė per pasitarimą pajūrio kurorte Kap d'Ajuje šalia Monako, į tarptautinį sportą negalės grįžti iki lapkričio.

Dukart 1 500 metrų bėgimo olimpinis čempionas S.Coe kalbėjo po IAFF tarybos susitikimo, per kurį buvo patvirtinta darbo grupės rekomendacija, kad Rusija „nėra pasiruošusi sugrįžimui“.

Rusijos atletai negali dalyvauti tarptautinėse varžybose nuo 2015 metų, paaiškėjus skandalingai informacijai, kad šioje šalyje buvo vykdoma valstybės remiama dopingo programa.

Šis draudimas jau buvo pratęstas 2016 metų kovą ir birželį, dėl to Rusijos sportininkai negalėjo dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Darbo grupės rekomendacijose taip pat nustatytos gairės, pagal kurias šalies sportininkai galės grįžti į tarptautines varžybas.

Tačiau darbo grupė, „pripažindama kelis teigiamus pokyčius“ per pastaruoju metu Maskvoje vykusius susitikimus su Rusijos lengvosios atletikos federacija (RusAF), taip pat „įvardijo keletą neigiamų pokyčių“, įskaitant „kai kurių rusų sporto pareigūnų nenaudingus viešus komentarus“.

Nurodoma, kad RusAF „ir toliau susiduria su praktiniais ir teisiniais sunkumais įgyvendinant preliminarias diskvalifikacijas dėl dopingo, ir ten tebėra labai ribotas rusų lengvosios atletikos sportininkų tikrinimas nacionaliniu lygiu. Be to, esama nerimą keliančių incidentų vykdant patikrinimus.“

Tuo tarpu nustatytose gairėse teigiama, kad „rusų sportininkų patikrinimai privalo vykti be tolesnių incidentų ar sunkumų“, ir kad RusAF turi imtis „akivaizdžiai objektyvių ir praktiškų žingsnių, kad propaguotų švaraus sporto judėjimą“.

S. Coe savo ruožtu pakartojo IAFF įsipareigojimą suteikti galimybę švariems rusų sportininkams varžytis neatstovaujant jokios šalies.

„Mūsų prioritetas yra sugrąžinti švarius sportininkus į varžybas, tačiau visi privalome pasitikėti procesu“, – sakė S. Coe per IAAF tarybos posėdį.

„Švarius rusų sportininkus labai nuvylė jų šalies sistema. Privalome užtikrinti, kad jie būtų apsaugoti ir kad šios saugumo priemonės suteiktų pasitikėjimo likusiam pasauliui, jog rusams grįžus bus vienodos konkurencijos sąlygos“, – sakoma pranešime.

Kol kas jau 35 rusų sportininkai šiemet pateikė paraiškas dalyvauti tarptautinėse varžybose kaip neutralūs sportininkai, priduriama jame.

Daugiau kaip 60 rusų sportininkų jau buvo priimti į IAAF tarptautinę tikrinimo programą. Nors šie tikrinimai negarantuoja atletų grįžimo į tarptautinę areną, S.Coe teigimu, tai reiškia, kad pasaulinis valdymo organas suteiks didesnių „garantijų, kad jie pereis ilgalaikę, pripažintą, nepriklausomą ir visiškai su WADA (Pasaulinės antidopingo agentūros) kodeksu suderintą dopingo tikrinimo programą“.

Priemonės prieš prekybą sportininkais

IAAF taip pat paskelbė įšaldanti visus lengvaatlečių pilietybės keitimus, nes buvo gauta skundų, kad vis daugiau sportininkų atstovauja šalims, su kuriomis visiškai nėra susiję. Be to, kai kurie pilietybę keičia ne vieną kartą.

Pasak S. Coe, įvairiose šalyse tarpininkai reklamuoja prieinamų sportininkų sąrašus, o šis procesas darosi panašus į futbolo žaidėjų rinką.

„Kalbėjausi su daugeliu federacijos narių, reguliariai gaunančių atletų, kuriuos įmanoma nupirkti, sąrašus, – sakė federacijos vadovas. – Ši sistema negali būti tvari.“

Kenijos ir Etiopijos bėgikai yra tarp dažniausiai kitoms šalims pasirenkančių atstovauti sportininkų. Kenijoje gimusi Ruth Jebet per Rio de Žaneiro olimpiadą laimėjo 3 000 metrų bėgimo su kliūtimis rungtyje, atstovaudama Bahreinui. Ta pati šalis laimėjo sidabrą moterų maratono rungtyje – Bahreinui atstovavo Kenijoje gimusi Eunice Kirwa.

IAAF sprendimas nepaveiks jau pradėtų 15 sportininkų pilietybės keitimo proceso.

Federacijos tarybos narys Hamadas Kalkaba Malboumas sakė, kad ši padėtis panaši į „Afrikos talentų urmo turgų, atvirą pasiūliusiam didžiausią kainą“.

„Mūsų dabartinėmis taisyklėmis buvo manipuliuojama ir taip kenkiama atletikos patikimumu, – pabrėžė jis. – Daug su tuo susijusių individualių atletų, kurių daugelis perkeliami būdami jauni, nesupranta, kad jie išsižada savo pilietybės. Tai privalo baigtis; reikia rasti naują kelią į priekį, užtikrinantį atletų teises ir sporto orumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)